Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Gazdálkodás

Csökkent a haszonállat állomány hazánkban

Magyarországon 2022. június 1-jén a főbb haszonállat-fajokból kevesebbet tartottak az egy évvel korábbinál. Az állattartási kedvet kedvezőtlenül befolyásolta a takarmánynövények erőteljes drágulása és bizonyos állatbetegségek felbukkanása. Olvasható a KSH Fókuszban a megyék című kiadványában. A kiadvány negyedévente áttekintést nyújt Budapest, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról.

A szarvasmarha-állomány (902,7 ezer) 3,1%-kal mérséklődött, és mindössze 5 megyében nőtt a létszámuk, utóbbiak közül is csak Somogyban bővült jelentősebben (13%-kal). A nagyobb állománnyal rendelkező megyék közül Hajdú-Biharban egy év alatt 3,3, Pest megyében 7,8, Bács-Kiskunban 5,4%-kal fogyott a szarvasmarhák száma,  írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. Száz hektár mezőgazdasági területre vetítve a legtöbb szarvasmarhát Győr-Moson-Sopron és Pest megyében tartották (egyformán 27-et), a legkevesebbet Hevesben (10-et).

A sertésállomány (2,7 millió) 2021. június 1-jéhez képest országosan 5,9%-kal csökkent, 7 megyében azonban többet gondoztak az egy évvel korábbinál. A legtöbb sertést tartó megyék közül Jász-Nagykun-Szolnokban 13, Baranyában 3,2%-kal emelkedett, Hajdú-Biharban azonban 17%-kal visszaesett az egyedszám. A száz hektár mezőgazdasági területre vetített sertések száma Komárom-Esztergom megyében (177) a hazai átlag (53) 3,3-, Baranyában (138) 2,6-, Somogyban (92) 1,7-szeresét tette ki, Hevesben (12) viszont az országosnak kevesebb mint az egynegyede volt.

Fotó: wikimedia

A juhállomány a nyár kezdetén (928,5 ezer) összességében 3,1%-kal kevesebb volt az egy évvel korábbinál, azonban Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala mellett a dél-alföldi, valamint a dél-dunántúli megyékben növekedett. A hazai juhállomány együttesen majdnem felével rendelkező megyék közül Bács-Kiskunban 2,7%-kal gyarapodott, Hajdú-Biharban 5,5, Szabolcs-Szatmár-Beregben 18%-kal fogyott az egyedszámuk 2021. június 1-jéhez képest.

A tyúkok száma egy év alatt megyénként különbözőképpen változott, összességében 11%-kal, 30 millió alá csökkent. A legalább 2 millió tyúkkal rendelkező megyék közül egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében bővült a létszám (11%-kal), a legnagyobb mértékben pedig Bács-Kiskunban esett vissza (41%-kal) az állományuk, állategészségügyi járványhelyzet miatti kényszervágásokkal összefüggésben.

agrotrend.hu / MÁSZ

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés