Állattenyésztés

Gazdálkodás

Brüsszel kivéreztetné az állattartást

Újabb őrült ötlettel álltak elő az európai zöldek: az állattenyésztés támogatásának eltörlését kérik az Európai Bizottságtól. Bár egyelőre csak egy polgári kezdeményezésről van szó, amelyet Brüsszel a minap fogadott be, egy ilyen döntésnek beláthatatlan következményei lennének. Az állattenyésztők mellett azonban a fogyasztók is rosszul járnának, az állati termékek többsége, így a hús, a tojás és a tej eltűnne a boltok polcairól, vagy megfizethetetlen magasságba emelkedne az áruk.

Miközben mindenki attól retteg, hogy az orosz–ukrán háború élelmiszerválsághoz vezet. Az Európai Bizottság épp most fogadta be azt a civil kezdeményezést, amely elvenné az összes támogatást az állattartóktól – írta a Magyar Nemzet. A bizottság honlapján elérhető közlemény szerint a Vessünk véget az állatok levágásának! elnevezésű kezdeményezés szervezői azt kérik Brüsszeltől, hogy az állattenyésztők támogatása helyett fordítson több forrást az általuk etikusnak és környezetbarátnak vélt alternatívák, például a sejttenyésztés és a növényi fehérjéken alapuló gazdálkodás fejlesztésére.

Bár egyelőre úgy tűnik, csak egy újabb őrült ötletről van szó, megvalósításának beláthatatlan hatásai lennének, amelyek az állattenyésztők mellett a fogyasztókat sem kímélnék. 

Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke lapunknak azt mondta: a támogatások megszüntetése tragikus következményekkel járna és a legtöbb uniós tagállam azonnali tiltakozását vonná maga után. 

– Az európai uniós források és a nemzeti kiegészítés elvonásával a gazdák nagy része kénytelen lenne felhagyni az állattenyésztéssel, aminek az azonnali áruhiányon és az élelmezésbiztonság megrendülésén kívül számos beláthatatlan hatása lenne a nemzetgazdaságra – fogalmazott a szakember.

Fotó: Magyar Nemzet

A fogyasztási szokásokat nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, főként az emberi szervezetet, amelynek a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szüksége van állati fehérjékre. Az euró­pai állati termékek előállítása a világon a legszigorúbban ellenőrzött, minőségük pedig a legjobb. A vörös húsok, a tojás, a tej és tejtermékek egészségre gyakorolt állítólagos káros hatását egyre több tudományos tanulmányban cáfolják. A társadalom túlnyomó többsége a környezettudatos minőségi táplálkozás híve, aminek része az állati és növényi fehérjék kiegyensúlyozott fogyasztása. 

– Nem hinném, hogy a Covid-járvány után, az orosz–ukrán háború idején az lenne az európai fogyasztók legfőbb vágya, hogy hús helyett alternatív fehérjeforrásokra álljanak át. Épp ellenkezőleg: a válságok idején bekapcsol az emberek túlélési ösztöne, és azokat az élelmiszereket kezdik felhalmozni, amelyek az elmúlt évszázadokban is bizonyítottak – jegyezte meg.

Bár az elmúlt időszakban számtalan kezdeményezés indult az állati alapú fehérje pótlására, egyelőre egyik sem aratott osztatlan sikert. Idetartozik pél­dául a rovaralapú fehérje, a vegán húspótlók, a különféle algákból kialakított fehérjepótlók és a laboratóriumi körülmények között létrehozott műhúsok is. Zászlós Tibor szerint ezekkel az a baj, hogy nem tudni, fogyasztásuk hosszú távon milyen hatással van a szervezetre. Éppen ezért úgy véli, hogy a különböző húsok – legyen szó fehér vagy vörös húsokról – még hosszú ideig velünk maradnak.

Az elmúlt időszakban a különböző környezetvédő csoportok körében divattá vált, hogy az állattenyésztést tegyék felelőssé a klímaváltozásért. Az állattenyésztőket összefogó szervezet elnöke szerint a mostani kezdeményezés érzelmi alapú, sem tudományos, sem gyakorlati megalapozottsága nincs. – Az európaiak döntő része városban él, teljesen elszakadva a valóságtól, fogalmuk sincs, hogy az állatokat ma milyen körülmények közt tartják a gazdák, hogyan kerül a boltok polcaira a tej, a tojás vagy a hús. Elfogadnak olyan állításokat, amelyeknek nincs valóságalapjuk. Ez ellen küzdeni kell, az eduká­cióra nagy szükség van – jegyezte meg.

Majd hozzátette: nyilvánvaló, hogy bizonyos gazdasági érdekek állnak az Európai Bizottság által most befogadott kezdeményezés mögött is. Ha pedig valóban így van, akkor nyilvánosságra kell hozni, hogy kik mozgatják ezt a véleménytömeget.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nyakas Farm
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés