Állattenyésztés

Gazdálkodás

Algát a tehenek elé! És csökkenhet a metánkibocsátás

A mezőgazdaság 15 százalékkal járul hozzá az ausztrál üvegház-gáz kibocsátáshoz, és ennek 70 százalékáért a juh és szarvasmarha tenyészetek a felelősek.

Létrehozva:

|

Ha a jelenlegi kísérletek eredményt hoznak, szélesre tárul a kapu az ausztrál tengeri algafarmok előtt. Ezáltal pedig olyan takarmányhoz jut az állattenyésztés, ami révén csökkenhet Ausztrália üvegház-gáz kibocsátása – írja a blog.syngenta.hu.

Egy tavalyi kísérlet azt mutatta, hogy az algával kiegészített takarmány

akár 99 százalékkal is csökkentheti a szarvasmarhák gázkibocsátását.

A kutatást vezető Rob Kinley szerint már akkor 60 százalékkal csökkent a káros gázok termelődése, ha a szarvasmarha takarmányához csupán 1 százaléknyi algát kevertek. Két százalékos adagolás esetén 70, 3 százaléknál 80 százalékos gáztermelődés-csökkenést mértek a kutatók.

fotó:Pixabay

Ehhez persze nem jó bármilyen alga: az ausztrál kutatócsoport olyan vörösalga-fajt (Asparagopsis taxiformis) talált, amivel a Queenslandi Egyetemen bebizonyították: az algával kevert tápot fogyasztó juhok a 72 napos vizsgálat alatt folyamatosan 50–70 százalékkal kevesebb metánt termeltek.

A metán 36-szor nagyobb hatással van a globális felmelegedésre, mint a szén-dioxid. Ezzel az új felfedezéssel most akkora hatást érhetünk el, mintha egész India szén-dioxid kibocsátását megszüntetnénk.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook