Állattenyésztés

Gazdálkodás

A közfoglalkoztatási programban hizlalt sertések mind gazdára találtak

Rendkívül hamar gazdára találtak Sarkadon azok a sertések, amiket a közfoglalkoztatási programban hizlaltak fel, hogy aztán értékesítsék a helyieknek. A vásárlók elégedettek voltak a jószágok súlyával, a húsuk minőségével, valamint a tartási körülményekkel is. Az állatok eladásával az volt az önkormányzat célja, hogy a sarkadiak lássák, a közfoglalkoztatás értéket teremt.

Létrehozva:

|

„Vásároljon vágósertést az önkormányzattól!” – ezzel a nem hétköznapi hirdetéssel találkoztam a minap Sarkadon, és az elmondások szerint, ha a megyében nem is, de a járásban vélhetően egyedi eset, hogy egy település a lakosság számára értékesíti a közfoglalkoztatási programban hizlalt állatait – írja a beol.hu.

fotó: pxhere.com

– Tavaly áprilisban negyven malacot vásárolt az önkormányzat a startmunka mintaprogram mezőgazdasági projektelemének részeként – mondta dr. Mokán István polgármester. Az állatokat a Sarkadkeresztúri út melletti telephelyen nevelték, hizlalták a közfoglalkoztatottak, a jószágok takarmányszükségletét a mezőgazdasági projekt teljes egészében fedezte, így a hízott sertések előállítási költsége tavaly is kedvezően alakult.

A sarkadiak és a környékbeliek számára a városi újságban meghirdették, hogy jutányos, kilogrammonkénti bruttó 500 forintos áron elvihetők a 180-200 kilogrammos sertések. Immár mindegyik jószágot értékesítették, igaz, néhány esetében a szállításra egyelőre várni kell.

– A visszajelzések nagyon kedvezőek, a vásárlók elégedettek a sertések súlyával, a húsuk minőségével, valamint a tartási körülményekkel, hiszen tisztasággal, ápoltsággal találkoztak – folytatta.

– A malacok vásárlásakor is az volt a cél, hogy aztán az állatokat hízóként értékesítsük. Ez is jelzi a sarkadiak számára, hogy a közfoglalkoztatás értéket teremt – hangsúlyozta a városvezető. Az eladásokból származó bevételből egyébként az önkormányzat – a képviselő-testület döntése nyomán – a március elejével Sarkadon induló közfoglalkoztatási projektek megvalósításához szükséges önerőt biztosítja. A sikerre való tekintettel az idén ötven malac vásárlását tervezik.

– A Sarkadkeresztúri úti telephelyen több fejlesztést hajtottunk végre az elmúlt időszakban, ezek közül a két legfontosabb a takarmánysiló és az önetető kialakítása – mondta dr. Mokán István polgármester. A telephelyen nyolc közfoglalkoztatott dolgozik, a munkát egy állandó dolgozó irányítja, akik számára a sertéseken kívül több jószág ad feladatot.

Az önkormányzat 36 anyajuhot és 32 bárányt vásárolt, melléjük a közfoglalkoztatási pályázat részeként egy kost szereztek be, hogy az állomány frissítése biztosított legyen. Ahogy tavaly, az idén is 200 tojótyúkot és 100 gyöngytyúkot vásárolnak. Az elmúlt évben beszerzett gyöngyösök egy részét szintén értékesítették, másik része pedig a közétkeztetési intézményhez került.

agrotrend.hu / beol.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook