Állattenyésztés

A juhhús globális piacán továbbra is Ausztrália és Új-Zéland a legnagyobb exportőr

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) novemberben megjelent rövid távú előrevetítése szerint a juhhús globális termelése 16,9 millió tonna lehet 2023-ban, ami 1,7 százalékos emelkedést jelent a 2022-ben termelt mennyiséghez képest.

A juhhús a világ hústermelésének csaknem 5 százalékát teheti ki a 2023-as évben. A világ juhhústermelésének mintegy 83 százaléka ázsiai és afrikai országokból származik. A legnagyobb juhhús-előállító ország Kína (5,4 millió tonna) lehet, az ázsiai kontinensen további nagy juhhústermelő India (823 ezer tonna), Pakisztán (797 ezer tonna) és Törökország (642 ezer tonna), míg Afrikában Nigéria (407 ezer tonna) és Algéria (363 ezer tonna).

Az ausztrál gazdák több juhot és bárányt küldhetnek a vágóhidakra 2023-ban, mint az előző évben, ezért Ausztráliában 4,5 százalékkal 768 ezer tonnára nőhet a juhhústermelés. Ezzel szemben Új-Zélandon nem várható számottevő változás, 437 ezer tonna termelésre számítanak. A világ juhhús-kereskedelmében az export és az import tekintetében egyaránt 6 százalékos növekedés várható az idei évben. A nemzetközi piacra kerülő juhhús csaknem 79 százaléka előreláthatóan Ausztráliából és Új-Zélandról származhat. A legnagyobb juhhúsimportőr Kína, az Európai Unió és az USA lehet 2023-ban.

Forrás: pxhere.com

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió juh- és kecskeimportja (élő állat és hús) 118 ezer tonna volt 2023 január–augusztusában, ez 9 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb beszállító az Egyesült Királyság és Új-Zéland voltak, összesen 94 százalékos részesedéssel. A nemzetközi piacon értékesített juh- és kecskehús, valamint élő állat mennyisége (71 ezer tonna) 3,4 százalékkal csökkent a 2022. január–augusztusihoz képest. A legnagyobb célpiacok Jordánia (22 százalék részesedés), az Egyesült Királyság (18 százalék) és Szaúd-Arábia (13 százalék) voltak.

A KSH adatai szerint Magyarország élőbárány-exportjának mennyisége 1 százalékkal (8 ezer tonnára) csökkent, míg értéke 22 százalékkal (14 milliárd forintra) nőtt 2022 január–szeptemberében az előző év azonos időszakához képest. Az élőbárány-import mennyisége 81 százalékkal (36 tonna) csökkent 2022 első kilenc hónapjában az előző évi volumenhez képest.

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés