Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Gazdálkodás

A hónap végéig kell bejelenteni az anyatehéntartás szaporítási eredményeit

A 2019. évi egységeskérelem-felületen benyújtott termeléshez kötött anyatehéntartás-támogatás (uniós), valamint az átmeneti nemzeti anyatehéntartás-támogatás esetében a támogatási évet követő év január 30. napjáig be kell jelenteni minden érintett szaporítási eseményt.

A két támogatási jogcímnél a támogatás elnyeréséhez a gazdálkodók kötelesek a szaporítási eseményekre vonatkozóan adatszolgáltatást teljesíteni a NÉBIH Termékenyítési Rendszerébe (TER). Ezt papíralapon vagy weben keresztül tudják megvalósítani. A portal.nebih.gov.hu/enar oldalon elérhetők a letölthető papíralapú bizonylatok (2201 Termékenyítési napló, 2204 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő lapja, 2210 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő és módosító lapja) és kitöltési útmutatóik – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

Az embrió-átültetések bejelentését csak arra jogosult, a NÉBIH embrió alrendszeréhez hozzáféréssel rendelkező szakember tudja elvégezni, aki egyébként magát a tevékenységet is végezte. A szigorú számadású bizonylatnak minősülő termékenyítési jegyet a mesterséges termékenyítésekről a NÉBIH-nél regisztrált inszeminátorok állítják ki, akik az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft-től szerzik be a sorszámozott tömböket.

Papíralapon az alábbi címre kell a bizonylatokat beküldeni: NÉBIH-ENAR, 1537 Budapest, Pf. 397. Segítséget a gazdálkodók az enarufsz@nebih.gov.hu E-mail címen, vagy a 06-1-336-9050 telefonszámon kérhetnek.

Minden gazdálkodó számára javasoljuk a NÉBIH által biztosított webes bizonylatrögzítő felületek használatát, amelyet az érintett tenyészet tartója – magánszemélyként saját jogon, vagy magánszemély meghatalmazottja, cégek esetében kizárólag a meghatalmazott magánszemély – ügyfélkapun keresztül elektronikusan érhet el a portal.nebih.gov.hu oldalról indulva az alábbiak szerint.

Az oldal tetején jobbra felülről lefelé a második zöld mezőben található „ÜGYFÉLPROFIL FELÜGYELETI DÍJ” feliratra kattintva a https://upr.nebih.gov.hu/login oldal nyílik meg, amelyen baloldalon a szintén zöld „Bejelentkezés” fülön lehet továbblépni.

A következő feladat a „Központi Azonosítási Ügynök” felületen az elektronikus azonosítás módjának kiválasztása, mint minden más állami elektronikus rendszerbe történő belépéskor. Az azonosítás általában ügyfélkapun keresztül történik. Sikeres azonosítást követően jobb oldalon felül a belépő ügyfél neve alatt a legördülő menüben lehet kiválasztani, hogy saját jogon, vagy meghatalmazottként melyik meghatalmazó nevében fog ügyintézést végezni a felhasználó a rendszerben.

Ezt követően az „ENAR ügyintézés” fülön belépve megnyílik egy menüsor, ahol különböző lekérdezések és bizonylat kitöltési lehetőségek mutatkoznak. A képernyőt legördítve jutunk el a „Szarvasmarha” bizonylatokhoz, amelyek között a negyedik pontban találhatók a „Termékenyítés űrlapok”.

A papíralapú TER bizonylatoknak megfelelően, azonos tartalommal web-TER bizonylatok tölthetők ki (3301 Termékenyítési napló, 3302 Termékenyítési jegy, 3303 Fedeztetési jegy, 3304 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő lap, 3310 Háremszerű és szabad pároztatás módosító lap, 3311 Termékenyítések módosítása.

Minden bizonylat kitölthető a tartó vagy meghatalmazottja részéről, így a mesterséges termékenyítésről kiállított termékenyítési jegyet is akár a kiállító inszeminátor, akár az érintett tenyészet tartója, vagy meghatalmazottja elektronikusan rögzíteni tudja. Ennek feltétele azonban a jegy sorszámának megadása a felületen, amelyet a rendszer ellenőriz.

A weben történő adatszolgáltatás előnye, hogy nem kell kézzel töltögetni a bizonylatokat, a benyújtást követően számítógépre menthető, vagy később listázható a benyújtott adat és bizonylat. A rögzítés során a keletkező hibákat a rendszer azonnal megjeleníti a felületen, azok javíthatók még a beadás előtt.

Hibás adatokkal nem lehet a benyújtás gombot aktiválni, így a rendszer nem küld hibaüzeneteket, mint a papíralapon beküldött bizonylatok esetében, ahol postai úton nagy számban özönlik a gazdákhoz, inszeminátorokhoz a hibaüzenet. Ezek javítása több esetben nem történik meg.

A „Termékenyítés űrlapok” alatt az ötödik pontban lekérdezési lehetőségeket találunk, amelyek közül a „1187 Szarvasmarhák szaporítása”, valamint a „1207 Adott időszakban történt szaporítások” alkalmasak a beküldött TER bizonylatok alapján befogadott adatok listázására. Ebből kideríthető, melyik anyaállatok elléseihez hiányoznak a szaporítási adatok. Javasoljuk, hogy az összes támogatásban érintett egyed adatait ellenőrizzék le a gazdálkodók, és hiány esetén pótolják.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés