blog

Fórián Zoltán

Mi vár idén a tejárakra?

Mi vár idén a tejárakra?

Forrás: Getty Images
Hét hónapnyi csökkenés után tavaly szeptemberben kezdtek emelkedni a tejfelvásárlási árak. De mi vár rájuk ebben az évben? Mit mutatnak a nemzetközi trendek? Ezeket a kérdéseket feszegeti cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ vezető agrárszakértője.

Hozzászoktunk már ahhoz, hogy a tej és tejtermékárak is nemzetközi trendek által befolyásoltak. ezért idei előrejelzésemet is a kitekintéssel kell kezdenem. A tejszakmában van egy nemzetközi index, a Global Dairy Trade árindex (GDT index) aminek éppen az a feladata, hogy az árak százalékos változását súlyozva jelenítse meg. A GDT rendezvényekre havonta kétszer kerül sor, és itt a tejtermékek alapanyagaival kereskednek. E rendezvényeket minden hónap első és harmadik keddjén tartják. A legutóbbi ilyenre február 6-án került sor, a következő pedig február 20-án lesz. Ezen a teljes GDT árindex az előző eseményhez képest 4,2 százalékkal, tonnánként 3571 dollárra emelkedett. Az alindexek közül mindegyik emelkedett, de a vajé és a sajté nőtt a legnagyobbat, 10,3, illetve 6,3 százalékot. Ahogy az a görbén látszik, az index gyorsuló emelkedési szakaszban van. De miért is?


Forrás: GDT

A dolog hátterében leginkább a közel-keleti (főleg teljes tejpor iránti) kereslet növekedése, valamint az észak-ázsiai országok sovány tejpor, vaj, vízmentes tejzsír és laktóz igénye húzódik meg. Az időpont abból a szempontból is kiemelt, hogy a kínai vevők, még az újévük (február 10-17) előtt akartak vásárolni. Ennek köszönhető, hogy Óceánia tejárai most meghaladják az európai árakat. A közel-keleti konfliktus nyolchavi csúcsra lökte a tejárakat. A hosszabb és drágább szállítás Új-Zéland fel tolja el Európa felől a keresletet. Ne feledjük azonban, hogy ezek most nem rekord árak! A hosszú távú átlagokat nem haladják meg, de a tavaly kezdődött áremelkedése nem értek véget. Ez pedig a termelési költségek emelkedésének fényében nagyon fontos hír.

Miközben a tavalyi évet a lassú kínálatbővülés és a kereslet oldalazása jellemezte, az év végére egy egyensúly alakult ki, amiből idén a bővülés felé vette a piac az irányt. Ebből az árak már elkezdődött emelkedése jól levezethető. Az ütem lassú lesz, mivel a mozgások is azok mind a kínálati, mind a keresleti oldalon. A tejtermékek iránti kereslet a tavalyi tejárcsökkenések piaci hatásai mentén fog bővülni, de ne feledjük, a takarmányárak mérséklődése a termelők számára is hagyott jövedelmet (persze hatékonyságtól függően).

Az idei év persze számos bizonytalanságot hordoz a fizetőképesség, illetve a költségváltozások oldalán, de a fogyasztói árak mindenütt túljutottak a csúcspontokon.

Kínában, ahol a fogyasztói árak esnek, és az általános fogyasztásnövekedés lassú, arra számítunk, hogy a tejtermékek iránti behozatali étvágy 2024-ben minden nyersanyagárat megmozgat az óceániai térségben.

Ezt jelzi már az, hogy a Fonterra 30 centtel (7,50-ről) 7,80 új-zélandi dollárra emelte a nyerstej árát 24 pénzügyi évre. A Fonterra vezérigazgatója, Miles Hurrell ezt a pozitív kiigazítást az öt erőteljes GDT index-emelkedéssel magyarázta. Hurrell megjegyzi, hogy megugrott a kereslet, különösen a Közel-Keletről és Délkelet-Ázsiából a kulcsfontosságú nyersanyag termékeik iránt. A cégcsoport a világ legnagyobb tejtermék-exportőre. Idei várakozásai a csoport pénzügyi helyzetének további stabilitását tartalmazza.

Nos, ebből számunkra az az üzenet, hogy a nemzetközi piac szívóhatása idén, ha nem is ugrásszerűen, de emelkedhet. Ez lassú áremelkedéséket jelent.

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Központ

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés