Fórián Zoltán

Szerző

Idén is nőtt az agrárhitel-állomány

Az első kilenc hónap adatai szerint az agrárhitelezés ebben az évben sem vesztett lendületéből. Ebben nyilván több tényező játszott szerepet. Így a stabil agrárpiacok és támogatások, a támogatott hiteltermékek, és a moratórium lehetősége is. Így az agrárkibocsátás idei látványos növekedéséhez a hitelezők is hozzájárultak. Az agrárpiaci hitelezésben hosszú évek óta erős verseny zajlik.

Ebben ma már korán sem csak a százalékok, a költségek, hanem a szolgáltatások is versenyeznek. A digitalizáció terén például 2020 igazi ugrásnak számít, de az agrárpiaci tanácsadás is a paletta elengedhetetlen részévé vált. Az ügyfelek pedig a teljes szolgáltatási csomagok, és a személyes tapasztalataik alapján választanak banki partnert. A stabil banki háttér ugyanis az agráriumban is elengedhetetlen. 

Forrás: MNB, NAIK AKI, AM

A NAIK AKI adatai szerint, 2020 első kilenc hónapjában a mezőgazdaság és az élelmiszeripar együttes hitelállománya meghaladta az 1400 milliárd forintot, aminek mintegy 60 százaléka a mezőgazdaságban, 40 százaléka az élelmiszeriparban hasznosul. A tavaly év végi szinthez képest a mezőgazdaság hitelállománya 14,7, az élelmiszeriparé 8,9 százalékkal bővült az első három negyedévben. Az idei gazdasági és társadalmi környezet szükségszerűen növelte a garantált hitelek arányát is. Ezek állománya már több mint öt éve emelkedik, de idén ennek dinamikája tovább növekedett. A harmadik negyedévben 26,6 százalékkal volt magasabb a garantált hitelek állománya, mint egy évvel korábban, s elérte a 308,2 milliárd forintot.

Az agrárium hiteleinek piacán már csaknem 60 százalék a kedvezményes hitelek aránya. E téren jelentős növekedést hozott ez az év. A kormányzati segítséget a szektor meg is hálálta. A mezőgazdaságban a hitelállomány 30,8, az élelmiszeriparban 53,7 százaléka minősül piaci hitelnek. Jól érzékelhető, hogy a mezőgazdaságban mekkora átalakulást hozott az idei, kedvezményekkel jócskán kidekorált hitelpiaci kínálat. Ha csak a nálunk is elérhető Agrár Széchenyi Kártyát emelem ki, mindenki megérti a helyzetet. Az ASZK leszerződött állománya az év első kilenc hónapjában 58,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi szintjénél.

Nálunk egyébként a portfolió szerkezetének és erősségének köszönhetően tavasszal csak megtorpant egy-két hónapra, majd folytatta a piac feletti növekedését az agrárhitelek állománya. A megtorpanás idején a likviditási és forgóeszközhiteleket keresték, mára ez ismét kiegészült a beruházásiakkal is. Eközben pedig lezajlott a hitelportfoliók átstrukturálása. A kedvezményes konstrukciók nyújtotta lehetőségekkel minden ügyfél élt és él, miközben a moratóriumot egyre többen hagyják el annak érdekében, hogy javuljon a banki megítélésük. Esetleg önerőt gyűjtenek a moratórium és a ’takaró’ nyújtotta lehetőségeken belül. Folyamatosan erősödő beruházási hullámot érzékelünk, ami összefügg a most megjelent pályázati lehetőségekkel, de a beruházási kedv az extrém alacsony kamatkörnyezet miatt is fennmaradt.

A beruházások is tovább bővültek idén

A mezőgazdasági beruházások az idei év első kilenc hónapjában 15 százalékkal meghaladták tavalyi szintjüket. Ez ugyan mutat némi lassulást az év folyamán, de mi – korábbi előrejelzéseinket felülvizsgálva – úgy látjuk, hogy 2020-ban sem torpan meg a mezőgazdasági beruházások növekedése. A tavalyi 430 milliárd forint után 450 milliárdot várunk. A szektor lendületben van, és ezen a vírus sem tudott változtatni. Sőt a koronavírus globális pusztítása olyan mértékben irányította rá a figyelmet az élelmiszerellátásra, hogy a tőkeáramok a jelenben és a közeljövőben a szokásosnál jóval nagyobbak lesznek. Hogy kit hogyan talál ez meg, az felkészültség és adottságok kérdése. Aki viszont kimarad, az lemarad.

Tartósan bővül a lízingpiac

Az egyre nagyobb értékű gépek beszerzésénél a gazdálkodók egyre nagyobb arányban vesznek igénybe finanszírozási konstrukciókat a támogatások mellé. A gépkereskedők továbbra is gyakran találkoznak készpénzes gépvásárlásokkal, de a lízing használata azért már jóval gyakoribb. Ehhez gyorsan hozzá kell tenni, hogy a támogatással vett gépek száma is rohamosan csökken. Nem várnak már a fejlesztéssel a támogatásokra, ami szintén nagyon kedvező képet fest gazdáink gondolkodásáról.

A NAIK AKI Pénzügyi Hírlevele szerint az idei első három negyedévben – folytatva öt éves folyamatos bővülését – 11,3 százalékkal, 207,1 milliárd forintra bővült a mezőgazdasági lízingpiac állománya az egy évvel korábbi szinthez képest. Ennek közel 80 százaléka új gép, amelyek állománya 13,3 százalékkal, 163,7 milliárd forintra nőtt az előző évihez képest.

Zárjuk ezt az évet is Erste előrejelzésekkel, amelyekre természetesen jövőre is számíthatnak, építhetnek!

Erste vélemény és előrejelzés

  • A sikeres mezőgazdasági évnek joggal örülnek azok, akik felfelé húzták a számokat, de ne feledkezzünk meg arról, hogy több válságszektor, illetve -értéklánc is volt ebben az évben is. A gyümölcsszektor, a víziszárnyas szektor, a sertésszektor, hogy csak néhányat említsek. Ha ezekben az ágazatokban nem tudjuk a termelési kedvet fenntartani, nehéz lesz a leépülésüket megállítani. Ehhez stratégiai együttműködésre van szükség minden érintett részvételével. Válság és kilábalási stratégiákat kell készíteni.
  • Összességében a járvány azonban nem rengette meg az agráriumot. Jó indikátor a géppiac, amely legfeljebb bővülési lendületéből vesztett átmenetileg. Az Erste Agrár Kompetencia Központ előrejelzése szerint a mezőgazdasági géppiac idén is folytatja értékbeli bővülését, ami mögött egyre kevesebb, de nagyobb értékű gép van. Előrejelzésünk szerint a mezőgazdasági géppiac forgalma idén eléri a 243 milliárd forintot.
  • 2020 tapasztalatait fel kell használnunk a fejlesztési irányok meghatározásakor. Érdekes volt például, hogy a járvány egyik mellékhatásaként kissé enyhült – reméljük tartósan – a munkaerőhiány. Sok fiatal vette észre ugyanis, hogy a mezőgazdaságban nem olyan kötött a munka, mint egy gyárban, a válság idején sem leépítettek, hanem bővítettek, és biztosabb a megélhetés, mint azt legtöbben gondolnák.
  • Az agrárhitelek állománya – az Erste Agrár Kompetencia Központ várakozásaink szerint – 2021-ben nem folytatja majd korábbi növekedési ütemét. Bár a piaci és támogatási környezet továbbra is stabil marad, a koncentrálódás fel fog gyorsulni az agráriumban. A kedvezményes hitelek idei, tényleg zavarba ejtő kínálata szűkülni fog. Ne feledjük kétszer ad, aki gyorsan és hosszú időre ad. Szolgáltatási csomagot válasszunk, ne csak egy hitelt!

 

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés