Keresés
Close this search box.

profimagazin

Mulcsozás betakarításkor – Geringhoff Horizon Star III Razor

A Geringhoff a 2019-es Agritechnica kiállításon mutatta be a Kieli Egyetemmel és a Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvánnyal közösen kifejlesztett első kukoricaszárcsonk-zúzós kukoricacső-törő adapterét. A nullszériás géppel végzett tesztünkben bemutatja, hogy milyen jól működik ez a technika. (A gyorsteszt a Profi Mezőgazdasági Gépmagazin 2020/3 számában jelent meg.)

Annak érdekében, hogy az európai kukoricamoly fertőzését alacsony szinten lehessen tartani, egyre na­gyobb mértékben terjed a visszamaradt szárcsonkok mulcsozása – a jelentős beszerzési, bér- és üzemanyagköltségek ellenére. Nem változik azonban az a probléma, hogy a kombájn addigra a nyolc sorból kettőt általában laposra taposott. A kukorica szármaradványaival együtt, amelyet a szállító járművek nyomnak a talajba a fordulósávokon, a kukorica tarló maradványainak 40-50%-a gyorsan „padlóra kerül”.

Az általunk használt „Horizon III kukorica csőtörő adapter „Razor” változata a közepén osztott így dombos területeken ajánlott a csőtörésre és a mulcsozásra. Fotók: Zäh

Itt jön a képbe a Geringhoff

Az ahleni székhelyű vállalat az Agritechnica kiállításon mutatta be a Horizon Star III Razor típusú új kukoricacső-törő adapterét az adapter alsó részébe épített szárcsonk mulcsozó eszközzel. Az Agritechnica-innováció ezüstérmet kapott a DLG szakértői bizottságától. A mű­­szaki felépítése egyszerűen leírható: az egyes csőtörőhengerek alatt két 25 cm hosszú kés forog 2630/perc fordulatszámon. A kések 50 mm-es, lefelé néző, megerősített, hajlított szélekkel rendelkeznek, a kiálló munkaszélek elsődleges feladata a szárcsonkok és a tarlómaradványok szétzúzása. Erre azért van szük­ség, mert a kukoricabogár lárváik teleléskor a gyökércsonkokban húzódnak el. A késtartó rögzítésénél egy tányérrugó védi a hajtást, ha egy kő vagy hasonló akadályozza a kést. A nagyobb károkat emellett még minden sorban a hajtómű-olajfürdőjében lévő túlterhelés elleni védelem akadályozza meg.

A kulcsszó a hajtáslánc

A hajtás energiáját az adapter a ferde felhordótól veszi le. A nyolcsoros csőtörő adapter esetén a kések teljesítményigénye összesen közel 40 kW, illetve soronként 5 kW.

A csőtörő adapterrel együtt 120 kW teljesítmény szükséges a kombájnról. Ez olyan mennyiségű teljesítményigény, amely a kö­­zelmúltban még nem volt elérhető. A Geringhoff szerencséjére a gyártók felfelé bővítik a flottáikat. Mivel a beépített mulcsozó ötlete már régebben megszületett, a motorteljesítmény hiánya miatt azonban a technológiát nem lehetett megvalósítani. A merev és 3380 kg tömegű kerettel (HS-III 875FB) rendelkező nyolcsoros kukoricacső-törő adapter mellett a Geringhoff egy második változatot kínál, amelynél a hordozó keret középen kettéosztott, így egyenetlen terepen is használható.

A kések lehajló élei intenzíven szétzúzzák a szárakat az első csomóig.

Az 5,80 m munkaszélességű széles adapter hidraulikus rendszere lehetővé teszi a közúti közlekedéshez a gép 3,49 méterre történő összecsukását is. Egy 12 soros Razor kukoricacső törő adapter ugyancsak tesztelés alatt áll. A Geringhoff jelenleg ezzel kapcsolatban azonban nem szeretne erről többet elárulni. Nem titok viszont, hogy az egyre növekvő kereslet miatt az 5,80 m széles, 75 cm-es sortávolságú gép mellett további modellekre is számíthatunk, amelyek kisebb sortávolsággal fognak rendelkezni.

A ferde felhordó hajtja meg a mulcsozót.

Eddig az elmélet

Lehetőségünk volt az osztott kerettel és 3900 kg tömeggel rendelkező Horizon Star III Razor 875 modellt kipróbálni, mely egy 430 kW/585 LE teljesítményű Claas Lexion 770 kombájnnal dolgozott.

Sajnos a terep nagyon sík volt, így a Razor nem tudta megmutatni minden képességét. Viszont a betakarítás lendületesen, 4–8 km/h sebességgel zajlott. Igazából csak tankoláskor vettük észre, hogy a csőtörő adapternek több energiára van szüksége.

A kombájn vezetője szerint ez átlagosan csak 3 l/ha többletfogyasztást jelent, ami még elfogadható.

A sorozatgyártásig lesz egy terelőlap, amely véd a kőfelverődés ellen.

 

Csak akkor fogadható azonban el, ha az eredmény is rendben van

A megfelelő értékeléshez figyelembe kell vennünk, hogy a kukoricabetakarítás idején a kukoricabogár lárváinak akár 60%-a is a gyökér feletti második szárcsomó alatt tartózkodhat – ezt mutatták ki a hesseni Állami Mezőgazdasági Hivatal kutatási eredményei. Ez megközelítőleg megfelel a betakarítás után általában látható kukoricatarló magasságának.

Ez a következőt jelenti: ahhoz, hogy a csőtörő adapterrel végzett mulcsozás sikeres legyen, a mulcsozónak mélyen kell dolgozni. Olyan mélyen, hogy jobb esetben az első szárcsomót is elérjék és szétzúzzák közvetlenül a gyökér felett. A kukoricabogár lárváját így vagy közvetlenül elpusztítják, vagy egy másik szárra kell költöznie – ami a lárva számára nem teljesen veszélytelen dolog.

Röviden összefoglalva: a Geringhoff új mulcsozója valójában képes arra, hogy a kukorica szárát egészen a gyökerekig szétzúzza, ezzel a lárva számára szinte lehetetlenné téve a túlélést. Különösen mivel a szár súlyos sérülése ösztönzi a víz gyors bejutását, ami gyorsítja a rothadási folyamatot. A legjobb dolog azonban az, hogy az egyidejűleg történő betakarítás és mulcsozás miatt alapvetően nem lesz földbe taposott kukoricaszár. Aligha van jobb módszer az európai kukoricabogár fertőzésének megakadályozására.

Mivel gyorsan dolgozik, a Geringhoff szívesen használja a saját vezérlő egységét a mélység- és a szint vezérléséhez.

Őszintén szólva el kell ismerni azonban, hogy a mulcsozás eredménye nem mindig olyan jó. Ennek azonban van egy egyszerű magyarázata. A „mi” nullszériás gépünkön öt mélységtartást segítő érzékelőket szereltek. A mozgatható csúcsok miatt azonban ez a megoldás nem működött 100%-ban, és a vezetőnek manuálisan kellett korrigálnia. A Geringhoff azonban higgadtan megnyugtatott és megígérte, hogy egy automatikus rendszert alakít ki a sorozatgyártásig, amely maximális mulcsozási hatást fog elérni – anélkül, hogy a vezetőnek ez többletmunkát adna.

Az árakról.

A számunkra bemutatott, osztott kerettel ellátott HS-III Razor 875FB gép hamarosan 127.950 euróval fog szerepelni a gyártó árlistáján. A merev keretes nyolc soros változat pontosan 12 000 euróval kerül kevesebbe, azaz 115.950 euró (nettó ár).
Összehasonlításképpen: a gyártó hagyományos Horizon Star II szárzúzós kukorica-csőtörő adaptere Rota-Disc zúzó rendszerrel és a magas tarlót rövidre vágó szecskázóval még 13.000 euróval kevesebbe kerül.

Szerző: Profi/Martin Zäh

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés