profimagazin

Kiemelkedő innovatív részletek – Pöttinger Impress 155 VC Pro bálázó-csomagoló kombináció

Néhány évvel ezelőtt a Pöttinger az Impress sorozattal egy teljesen új bálázó-sorozatot indított el, amely ma már bálázó-csomagoló kombinációban is kapható. (A gyakorlati teszt a Profi Mezőgazdasági Gépmagazin 2020/3. számában jelent meg.)

A Pöttinger Impress 155 VC Pro bálázó-csomagoló sok részlettel tetszést arat, és tisztességes munkával győzi meg az embert. Fotók: Tovornik, Brüse

A Pöttinger az Impress gépeket önálló gépként és kombinációban is kínálja. A választékban fix bálakamrás és 1,85 m átmérőig változó kamrás bálázók is vannak. Az összes gép kétféle változatban rendelhető: a Master modellek, amelyek több gazdaságban is az ott dolgozó mezőgazdasági szakembereknek ajánlanak, és a Pro változatok, amelyeket a Pöttinger a bérvállalkozások számára kínál. Egy Impress 155 VC Pro modellt próbáltunk ki, amellyel 0,80–1,55 m közötti átmérőjű bálák készíthetők és a bálákat a Pöttinger bálázóval összeépített bálacsomagolóval (1,10–1,50 m) átmérővel tudtuk csomagolni.

Jól tervezett első rész

A tesztelt bálázót alsó kapcsolású K80 gömbfejes vonószerkezettel csatlakoztattuk a traktorhoz. Minden más csatlakozás is lehetséges. Nagyon jól illeszkedik ehhez az opcionális hidraulikus csuklós vonórúd lengéscsillapítóval, amelyet a Pöttinger 2350 euróért kínál (minden ár nettó ár). Ez a csuklós vonórúd növeli a hasmagasságot – különösen a magas, nagy terjedelmű rendek esetén tudtuk ezt nagyra becsülni. A Pöttinger alapkivitelben beállító orsókat alkalmaz. Összességében a függesztést biztosító rész nagyon rendezett. A tömlőtartó és a hidraulikus tömlők jelölése rendben van.

A Bondioli & Pavesi kardántengelye jól tá­rolható. A pozitív összbenyomást mindössze a behajtható támasztóláb és a nagy méretű csavarorsó hajtókar zavarja.

A hálós kötözőrendszer nagyon könnyen elérhető, egy biztonságos fellépő segíti a feljutást a rámpára, ahonnan a háló kényelmesen behelyezhető a helyére. Tartós matricák mutatják a háló vezetésének útját.

A hálós kötözés egyszerű és érthető. A palást fóliakötözés hamarosan következik.

Behordószerkezet és rendfelszedő

A rugóterhelésű rendfelszedő (a Pöttinger szerint kb. 100 kg terheléssel) külső ujjak között mért szélessége 1,98 m – ez nem kiemelkedő csúcsérték, de rendben van. A takarmányt vezérelt öt sor ujj gyűjti össze. A rendfelszedő magassága jól állítható a kormányzott támkerekek segítségével. A közúti szállításhoz a kerekeket nem kell leszerelni.

A rendfelszedő és a behordó szerkezet, a rendleszorító, a dupla terelőcsiga és a felső rotor zavartalanul működött.

A rendfelszedő különlegessége a középső felfüggesztés, amely 120 mm-es keresztirányú elbillenést tesz lehetővé, így jó talajkövetést biztosít egyenetlen talajfelszín esetén is. Szalma bálázásakor a rendfelszedő átállítható. Ezután függesztett állapotban van, de felfelé még továbbra is kitérhet. A rendfelszedő automatika kötözésnél automatikusan megemeli a rendfelszedőt.

Egy terelő ujjakkal rendelkező beállítható rendleszorító segíti a terményáramlást. Mindkét oldalon két csiga biztosítja a rendszűkítést és az optimális adagolást.

Az egymáshoz képest eltolva elhelyezett egyszeres fogakkal felszerelt csillagrotor felfelé forog, és a takarmányt a rotor fölött a bálakamrába továbbítja. Ez eltér a megszokottól. Ennek két előnye van: Először is a takarmánynak a bálakamrába haladáskor nem kell ívelt utat megtenni. Így a kamra felé tangenciális anyagáram keletkezik, ami tapasztalatunk szerint nagyon jó befogadóképességet és így nagy áteresztőképességet nyújt. Mire a behordószerkezet túlterhelés elleni védelme reagál, nagy dolognak kell történnie. A másik előnye az, hogy a kések felülről nyúlnak a rotorba. Vizuális ellenőrzéseink során tisztább vágásfelületű takarmányt találtunk. Ezen kívül a kést határoló rések soha nem tömődnek el ebben az elrendezésben, és a kések mindig biztonságosan befordulnak.

Kihúzható késtartó

A Pöttinger bálázók különleges jellemzője az oldalra kihúzható „Easy Move” késtartó fiók. A kezelő terminálon történő jóváhagyás után a két mozgató munkahengert le kell kapcsolni, a szabadalmaztatott fiók a gép tartozékaként szállított kar segítségével kireteszelhető, majd a görgőscsapágyakkal ellátott egység egészen egyszerűen teljesen kihúzható. Ezután az egyes kések, amelyeket feszítőrugókkal külön-külön rögzítettek, biztonságosan elérhetők, és központilag kireteszelhetők, egyesével kivehetők és cserélhetők. Összehasonlítva azokkal a megoldásokkal, amelyekben veszélyes mászómutatványokkal kell a kamrába mászni, és a kések eltávolításához általában felülről kell a vágószerkezetbe nyúlni, ez valódi megoldás és időmegtakarítást is jelent.

A késtartó fiókot a reteszelés kioldása után jobbra ki lehet húzni.

A Pöttinger legfeljebb 32 kést biztosít a Pro gépek számára, amelyek 0-16/16/16/32 csoportokban kapcsolhatók. A terminálon történő előválasztás után a kések hidraulikusan befordíthatók (felár 2413 euró, alapfelszereltség a mechanikus-kézi működtetés). Az elméleti vágási hossz 36 mm.

A kések különleges tulajdonsága a kettős vágóél. Ez megkétszerezi a kések használati idejét, és még a legigényesebb alkalmazások esetén sincsen szükség a kések cseréjére, még hosszú munkanapokon sem, mert a kések egyszer megfordíthatók. Eltömődések esetén a késtartó kifordítása után a terminálon, (akár úszó helyzetben, akár nyomással) a bálázó egyszerűen tovább tud haladni.

A bálakamra az elejétől fogva tömörít

A változó bálakamrás Pöttinger Impress gépeknek négy elő tömörítőhengere van, amelyek közül az egyik klasszikus magképzőhengerként szolgál és három pedig végtelenített bálázó hevederrel rendelkezik. A bálázás megkezdésekor a hely annyira szűk, hogy a bálázandó anyagnak azonnal el kell forognia (a Pöttinger ezt előkamrának hívja). Ez biztosítja a bálaképzés biztonságos megkezdését olyan nehéz körülmények között is, mint például nagyon száraz (árpa) szalma vagy nedves, finom szárú fűszilázs. Ez a teszt során is bebizonyosodott, amikor töredezett szalmát kellett a gépnek bálázni.

A változó kamra szalmában mutatja meg az igazi erősségét. A dupla lehelyezés praktikus.

Az időjárás miatt azonban nem tudtunk nagyon késői, nedves kaszálást kipróbálni.

A tömörítési nyomás a terminálon előre meghatározható, három tömörítési zóna közül lehet választani, amelyek rétegvastagsága szabadon választható meg. A kialakított bálák példaszerűen szép peremekkel rendelkeznek.

A kötöző rész vezetőlemezzel rendelkezik, amely a hálót a bálához vezeti. Automatikus módban a lemez a hálót már a beállított méretnek megfelelően vezeti a bálához. Ha eléri a célértéket, akkor a beállított késleltetés (idő vagy ISOBUS jel) után automatikusan beadagolja a hálót a bálakamrába. Ez a „várakozási helyzet” időt takarít meg, a kötözés nagyon gyorsan lezajlik. Természetesen manuális kötözés is lehetséges. A teszt alatt nem tapasztaltunk a kötözéssel kapcsolatban problémát.

A bal oldalon található az összes lánchajtás, a központi olajozás és a kenés.

 

A tárolókban 12 fóliatekercs fér el. Az összes hidraulikus alkatrész a jobb oldalon helyezkedik el.

Problémamentes átadás

A bála a kamra hátsó falának automatikus kinyitása után egy lengőkar segítségével közvetlenül a csomagolóasztalra kerül, amely azután csomagoló helyzetbe fordul. Ezzel a kombinációval a lejtőkön is problémamentes a bála átadása. Ilyen helyzetekre a Pöttinger lejtős üzemmódot (250 euró) is tervezett, amely a terminálon előre kiválasztható: Egy dőlésérzékelő regisztrálja a bálázó helyzetét és automatikusan csökkenti a hidraulikus bálatovábbító sebességét, így a bála biztonságosan kerül áthelyezésre.

Az asztal három hevederrel és két támasztó kúppal rendelkezik mindkét oldalon, amelyek bármilyen helyzetben biztonságosan tartják a bálát. A Pöttinger bálázó-csomagoló különlegessége a hajtás elhelyezése a csomagoló asztal alatt, ahol a forgókarok is csatlakoznak. Tapasztalataink szerint a csomagoló egység így kevésbé érzékeny a rázkódások és az ingadozó csomagolókarok miatt bekövetkező fólia szakadásokra.

A bálakamrának 4 hengere és 3 hevedere van, a geometria nagyon kicsi kamrát képez, amely a takarmányt az elejétől kezdve összenyomja.

A kettős csomagolókar 36/perc fordulatszámon lendületesen, forog, és nagyon gyorsan becsomagolja a bálákat. Az előfeszítés 50 vagy 70% között könnyen megváltoztatható a hajtólánc áthelyezésével.

A géppel 1,10 és 1,50 m közötti átmérőjű bálákat lehet becsomagolni. Ebből a célból a paralelogramma függesztésű előfeszítő egység magasságát úgy változtatjuk meg, hogy a fólia közepe a bála középpontja felett helyezkedjen el. A beállításhoz csak egy 19 mm-es betéttel rendelkező kilincsműves kulcsra van szükség, és a gyakorlatban ez gyorsan megoldható. 1,45 m-es átmérőtől kezdve esetenként előfordul, hogy a fólia elszakad, a kisebb átmérőjű bálák csomagolása probléma nélkül történt. A becsomagolt bálák kirakása a tarlóra automatikusan vagy manuálisan történik; igény esetén bálafordító is rendelhető (2930 euró, ebben az esetben a bálák talpukra fordítva kerülnek a tarlóra.

A bálacsomagoló problémamentesen volt. A paralelogramma állítása különböző átmérőjű bálák csomagolását teszi lehetővé.

Vezérlés és alkalmazás

Az Impress 155 VC Pro ISOBUS kompatibilis. Különböző traktorokon használtuk őket, mindig a traktor saját terminálján keresztül, amely tökéletesen működött. A Pöttinger választékában az egyszerű PowerControl terminál, a Expert ISOBUS terminál és az új CCI 1200 ISOBUS terminál található, amelyek osztott képernyőjén a csomagolóasztalt figyelő alapkivitelhez tartozó kamera képe közvetlenül látható; ehhez egyéb esetben egy külön monitorra van szükség (670 euró). A gép természetesen teljesen automatikusan is vezethető, így a traktorvezetőnek csak le kell állnia és el kell indulnia. Alternatív megoldásként egy teljesen kézi vezérlés is lehetséges.

Nagyon tetszett a bal oldali sárvédőn a külső hidraulikus vezérlőpanel: itt egy biztonsági kapcsoló megnyomása után minden funkció manuálisan vezérelhető. A bálacsomagoló meghibásodása esetén vagy hasonló problémák esetén, ez egy nagyon hasznos segítség.

Szakmai vélemény – Pöttinger Impress VC 155 Pro

Kis táblákon kiváló

Thomas Neudorfer: „Az ügyfelek értékelik a 32 kés vágási minőségét.”

Az ausztriai Peilsteinben élő Thomas Neudorfer két éve használja az Impress 155 VC bálázó-csomagoló kombinációt. „Az összes terményt bálázzuk.” Két fokozatmentes sebességváltóval rendelkező 195, illetve 230 lóerős Steyr húzza az Impress kombinációt. Nagyon sokat báláz kisméretű, meredek táblákon: „A szögletes bálázóhoz képest ott előnyösebb a körbálázóval dolgozni, gyakorlatilag azonos vágási minőséggel, különösen szalma esetében.” A gépet általában a traktor ISOBUS terminálja vezérli. Az üzembiztonságon és a jó munkaminőségen kívül a szakember a gép egyszerű karbantartását is meggyőzőnek találta, ami a késtartó fióknak és a felső adagolású rotornak köszönhető. „Ezen túlmenően jó a darabolás minősége is, és a legfontosabb, hogy az összes kés mindig befordul – az Impress nem ismeri az eltömődött réseket” – mondja lelkesen Neudorfer. A bálázó eddig a nedves szilázzsal is panasz nélkül megbirkózott egy utólag felszerelt szilázs-­készlet segítségével. Neudorfer bírálja a jelenleg még hiányzó palástfólia csomagolást.

Nem bántam meg a váltást

Stefan Schümmer: „Az Impress bálázóval a karbantartási és szervizidő felére csökkent.”

A Hürtgenwald településen dolgozó Stefan Schümmer Impress 155 VC bálázó-csomagoló kombinációja kb. 1500 db bálaszilázst, szénát és szalmát bálázott a bérgazdaságában és a saját tejtermelő gazdaságában. Különböző traktorok vontatják a bálázót. „Általában 1,30-1,40 m körüli csomagolt bálákat készítünk, de még az 1,50 m-es bálák csomagolása is jól működik” – mondja Schümmer. Két bálázó-csomagoló kombinációval rendelkezik, tehát van közvetlen összehasonlítási alapja, azt állapította meg, hogy „a karbantartási és beállítási idők a felére csökkentek”. Emellett nagyon elégedett a vágás minőségével. „Nagyra értékelem a 32 kést, amikor magam teszem a bálát a takarmánykeverő kocsiba: észrevehetően gyorsabban bomlik le, mint a másik bálázó kombinációval készült bála, amely 25 késsel darabol. Kezdetben a fiatal, ragacsos lóhere fűszilázsban volt problémájuk a feltapadt takarmánnyal. Itt a Pöttinger utólag felszerelt egy silózó készletet” – zárja le a beszélgetést a gazdálkodó.

Szerző: Profi/Christian Brüse

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés