profimagazin

Sokoldalú francia – Sulky Progress P50 egymenetes vetőkombináció

A Progress sorozattal a Sulky egy teljesen új forgóboronával összeépített pneumatikus ráépített vetőgépet fejlesztett, amely a felszereltségével a kis vontatott univerzális vetőgépek versenyében is részt vehet. Vessünk egy pillantást a Progress P50 vetőgépre. (A gyorsteszt a Profi Mezőgazdasági Gépmagazin 2020/3 számában jelent meg.)

A Progress első prototípusát 2019 elején mutatták be a Sima kiállításon, Párizsban. Ősszel már egy négy méter széles Sulky Progress P50 vetőgépet tesztelhettünk Franciaországban. A gép 3 és 3,5 m munkaszélességben kapható.

A Sulky Progress sorozatú ráépített vetőgépek széles körű felszerelést és nagy rugalmasságot kínálnak a háromtartályos rendszerrel. Fotók: Colsman

Két fókusz

A három, egymástól független adagolású vetőmagtartállyal rendelkező vetőgépnek egyrészt még a hagyományos vetőmagvetés mellett meg kell felelnie az egyes kultúrák növekvő igényeinek és követelményeinek. Ugyan­akkor javítani kell a gép ergonómiáját és felhasználóbarát jellegét. A Progress ve­tőgépet három változatban kínálják, amelyek a csoroszlyaszerkezetekben különböznek egymástól: A P20 egyszerű csúszó csoroszlyával, a P50 duplatárcsás csoroszlyával és a P100 egytárcsás csoroszlyával, akár 100 kg csoroszlyanyomásig – a P jelzés mögött látható szám tehát mindig a maximálisan lehetséges csoroszlyanyomást jelzi.

A Twindisc duplatárcsás csoroszlyával 50 kg-os csoroszlyanyomásig tudtunk vetni a géppel. A csoroszlyanyomást minden csoroszlyán manuálisan állítják be.

A forgóborona

A Sulky a Cultiline HR modellt alkalmazza, saját gyártmányú, 8 mm falvastagságú ro­torhajtómű házzal. Alternatív megoldásként a Progress vetőgép más gyártók forgóboronáira is ráépíthető. A 4 m széles Sulky HR 16 pár egymás felé forgó boronafogakkal van felszerelve, az alapkivitelhez boronafog gyors cserélő rendszer is tartozik. Oldallemezek nélkül végzett munkákhoz az oldalsó terelőlemezeket úszó helyzetben, paralelogrammában függesztik fel. a gép mögött egy 550 mm-es tarajos tömörítőhengerrel felszerelt változattal dolgoztunk, kapható azonban csőpálcás henger, gumikerekes tömörítő henger vagy trapéz tömörítőhenger is a géphez.

A forgóborona alternatívájaként vagy a kettőt felváltva használva a Progress felszerelhető a Sulky XR rövidtárcsás boronájára (415 mm tárcsaátmérőjű) is.

 

Teljesen átalakított vetőmagtartály

A Progress összesen 2100 l vetőmag ill. műtrágya befogadására képes. Legalább is három tartályra osztva: A főtartály két kamrára (1200 és 800 l) osztható egy válaszfallal, amelyek egy-egy saját különálló, elektromos meghajtású adagolóval vannak ellátva. A Sulky ezzel a lehető legtöbb opciót le szeretné fedni a jövőbeli szántóföldi koncepciókhoz: vegyes vetőmag vetése, alávetés, kombinált vetés és műtrágyázás, valamint különféle köztes növény változatok vetése is lehetséges. Alternatív megoldásként osztatlan tartály is kapható egy egyszerű adagolással és 1250 vagy 1750 l térfogattal. Valamennyi változat felszerelhető egy hátsó 100 l-es kiegészítő tartállyal, saját adagolással apró vetőmagok vetésére vagy talajfertőtlenítő szerek kijuttatására.

A vetőmagtartály egy fix válaszfallal két rekeszre osztott, a két rész térfogata 1200 és 800 liter. A vetőmagtartály két adagolóegysége jobbról és balról jól megközelíthető. Mindkét oldalon van „leforgató egység” elektromos vezérléssel.

Központi adagolás

Mindhárom mennyiségi adagolás központi irányítású egy interfészen keresztül – ez az ún. WISO koncepció.

Ez lehetővé teszi a vezérlést akár az ISOBUS terminálon, akár a WISO alkalmazáson keresztül iPad készüléken. Az integrált WLAN-modulnak köszönhetően a gazdálkodó ebben az esetben a tablet segítségével már a leforgatási próba alatt hátul a gépnél elvégezheti a beállításokat. Ki tudtuk próbálni a Quartz-terminált, amelyet Sulky műtrágyaszórókon is használnak. A vetőegységek indítása és leállítása a táblavégi forduláskor igény szerint GPS jellel is kapcsolható. Emellett használhatók applikációs térképek is – függetlenül az összes adagolótól. A vetőmagtartály körül elhelyezkedő széles, összecsukható, bal oldali lépcsővel felszerelt rámpabiztonságos munkaállványt kínál a gyártó. A forgatási próbához szükséges elemek középen csoportosulnak, a megfelelő méretű leforgató tálcát a gyártó a géppel együtt szállítja. A vetőmag adagolótól jobbra és balra egy elektromos vezérlőpanel található, és a mérleg számára is kialakítottak egy helyet.

8 km/h munkavégzési sebesség mellett a Sulky a lehetséges kivethető vetőmagmennyiséget 0,5-450 kg/ha közötti értékben adja meg. A vetőmagok adagolására a Sulky egy hidraulikusan hajtott ventilátort és egy külső elosztófejet használ a gép hátuljában – opcionálisan a sorok egyedileg is kapcsolhatók. Az intelligens vezérlésnek köszönhetően szinte minden művelőút-variáció kapcsolása lehetséges – a tényleges vetési szélességtől függetlenül.

A behajtható oldalsó fellépő egyben szabaddá teszi a hozzáférést a leforgató területhez.

Csoroszlyák

A háromsoros elrendezésben használt egyszerű Unisoc csúszó csoroszlyák mellett a Cultidisc egytárcsás és a Twindisc duplatárcsás csoroszlyák is rendelkezésre állnak.

A „mi” gépünk az új Twindisc duplatárcsás csoroszlyával volt felszerelve, amely két egymástól eltolt, sima tárcsával képezi a magbarázdát. Minden csoroszlya mögött egy 325 mm átmérőjű gumírozott tömörítő kerék halad, amely a paralelogramma függesztéshez kapcsolódva a csoroszlya mélységtartását szolgálja. A vetés mélysége a gép oldalán lévő hajtókar segítségével központilag állítható be – egy stabil skála nyújt információt az aktuális beállításról.

Maximálisan 50 kg-os csoroszlyanyomás lehetséges. A csoroszlya nyomásának beállítása a rugók pozíciójának megváltoztatásával szerszám nélkül is lehetséges, de a beállítást minden egyes csoroszlyán kü­lön-külön el kell végezni. A Sulky szerint a teljes csoroszlyaegység, beleértve a 350 mm-es vetőtárcsákat is, teljesen karbantartásmentes.

 

A Sulky Progress P50 további részletei

  • A Progress opcionálisan kézmosó tartállyal (5 l) is felszerelhető.
  • A vetőmagtartály fedele opcionálisan elektromosan a vezetőfülkéből nyitható – ez időt takaríthat meg a feltöltéskor.
  • A stabil figyelmeztető táblák és az elegáns LED világítás az alapfelszereltség részét képezik.
  • Opcionálisan munkafényszórók is beszerezhetők az adagolóegységekre és a vetőmagáramlás-érzékelőkre.

Szerző: Profi/Lucas Colsman

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook