Keresés
Close this search box.

profimagazin

Kék bálagyár – Göweil LT-Master: stabil silótakarmány bálázó gyorsteszt

Az elmúlt évben különösen keresettek voltak azok a gépek, amelyek siló kukoricát is tudnak bálázni. A szárazság miatt alig tudott szálastakarmány növekedni, így szükség volt alternatívákra, mint például a kukorica –, de lehetőleg kezelhető adagokban. (A bálázó gyorsteszt a Profi Mezőgazdasági Gépmagazin 2020/3. számában jelent meg.)

Az LT-Master bálázót a Göweil már régóta gyártja. A bálakamrát eredetileg a Landtechnik Zollikofen vállalattal közösen fejlesztették ki. Az alváz és a csomagoló rész a kezdetektől fogva a Göweil cégtől származik.

Optimális feltételek mellett óránként maximum 55 bálát tud készíteni a Göweil LT-Master bálázó. Fotók: Brüse

Az anyag fogadásához az LT-Master hátul egy 12 m3-es fogadó asztallal rendelkezik.

Ez hidraulikusan szétnyitható 3,50 m szélességig, és a szállítójárművel jól megközelíthető. A szövet-gumi szalagok minimálisra csökkentik az oldalra hulló anyagveszteséget. Két kaparóléces szállító szerkezet szállítja a szecskázott anyagot a ferde felhordóhoz. Előtte két csiga homogenizálja a szállított takarmányt, hogy a kamra egyenletesen tudjon feltöltődni. Ezek alatt két további csiga helyezkedik el, amelyek a takarmányt a meredek felhordóra szállítják. Itt helyezkedik el az a szenzor is, amelynek a kitérését a szállító automatika vezérli.

A fogadóasztal 12 m3-es és 3,50 m széles – elegendő a hely az ütközésmentes feltöltéshez.

A meredek felhordó 1,37 m széles és a bálakamra fölött ér véget. Egy ék alakú surrantó választja szét a takarmány áramlását a kamra fölött, hogy a bála szélei is teljesen tömörek legyenek. Itt található a nedvesítő rendszer tároló tartály (víz, melasz stb.) is. Opcionálisan erjedést segítő adalékanyagot kijuttató rendszer is választható a bálázóhoz.

A ferde felhordó felülről tölti a kamrát. Az ék alakú surrantó választja szét a takarmány áramlását

A bálakamra két 1,20 m széles tömörítő-hevederrel és egy hengerrel működik.

A bordázott felületű hevederek csökkentik a pergésből adódó veszteségeket, és elindítják a bálázást a henger segítségével, ami elősegíti az egyenletesebb tömörítést.

A bálakamra két végtelenített bálázó hevederből és egy hengerből áll.

Gyorstesztünk során az LT-Master bálázót szecskázott silókukoricával töltöttük meg, ebben az esetben a bálázás problémamentesen elindult. A tömörítési nyomás a gépen hidraulikusan állítható be. 30-35% szárazanyag tartalmú kukorica esetében a maximálisan 1,15 m átmérőjű bálák súlya kb. 950 kg. A megfelelő átmérő elérésekor az automatikus üzemmód leállítja a szállítást, és a bálacsomagoló fóliát a rendszer becsúsztatja a csomagoláshoz. Saját gyártmányú kettős kötözés is rendelhető a géphez.

A kész bála átkerül a csomagoló asztalra, ami ehhez becsúszik a kamra alá.

A csomagoló egység jól bevált rendszerű, a bálát négy heveder forgatja, és két kar csomagolja be. A fólia elszakadása esetén az egyik kar csomagolja végig a bálát. A bála lehelyezése hátrafelé történik. Alapkivitelben a bála legurul, opcionálisan egy felállító egység (11 900 euró) a lehelyezett bálát lapjára állítja.

A kamra alatt és a csomagoló rész alatt is zárt fenéklemez van, ami a lehulló takarmányt felfogja. A lehullott takarmányt kaparóléces szállító viszi előre, ahol visszakerül a ferde felhordóra.

A bálák pereme szép formájú, és a szárazanyag-tartalomtól függően kb. 950 kg súlyúak.

A gépnek a lehetőségekhez mérten vízszintes helyre van szüksége.

Ellenkező esetben a hidraulikus támasztólábak kompenzálják az egyenetlenségeket, és a 11 méteres hosszúsághoz a traktort még hozzá kell számítani, úgyhogy 20 m hosszúságú helyet kell tervezni. Ehhez jön még a manőverezéshez szükséges tér a fogadó asztalt töltő szállítójárművek számára, és a kész bálák gördülékeny elszállításához szükséges tér. A magasságban állítható vonórúd jobbra vagy balra kiforgatható a helyviszonyoktól függő­en. Az LT-Master megengedett maximális vontatási sebessége 80 km/h.

Az LT-Master bálázó meghajtásához a vontató traktornak körülbelül 120 lóerőt kell biztosítania TLT-n keresztül.

A fedélzeti hidraulika meghajtása a TLT-ről történik, a bemeneti hajtómű fordulatszáma 830 és 1000/perc érték között állítható. A vezérlőegység a bal oldalon található, automata üzemmódban a lépések önállóan követik egymást, a vezető csak ellenőriz.

További részletek röviden:
  • Opcionálisan lehetőség van arra, hogy a gépet elektromosan, egy 400 voltos csatlakozón keresztül villanymotorral üzemeltessék.
  • A kukorica szecska mellett elvileg minden ömlesztett és szállításra alkalmas termény bálázható az LT-Master bálázóval.
  • Hitelesíthető bála mérőrendszer szállítható a bálázóhoz.
Összegzés

A Göweil vállalat az LT-Master modelljét az elmúlt időszakban jelentősen továbbfejlesztette, és megbízható, rugalmasan alkalmazható, univerzális bálázóvá alakította. A kék bálagyár az eléje kapcsolt traktorral nagyon gyorsan használatra késszé tehető. Az összes lehetséges ömlesztett anyagból – de különösen a kukoricából – óránként körülbelül 55 bálát készít a gép.

Szerző/fotók: Profi/Christian Brüse

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés