Keresés
Close this search box.

Agrárportrék

Soltész Gyula: Kizárólag a fejlesztések által érhető el a hatékony gazdálkodás

 

„Meglepő, hogy már tízéves múlja van az Év Agrárembere díj létesítésének. Nagy tisztelettel gratulálok ez alkalomból a díj megalkotóinak” – mondta Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt vezérigazgatója, aki 2018-ban elnyerte az Év Szántóföldi Gazdálkodója díjat.

„A mindennapi munka szereplői számára a díj olyan megtiszteltetés, ami a hétköznapok szorgos munkáját ismeri el. A zsűri összetétele garancia arra, hogy a díjat az kapja, aki arra méltó és a munkásságával azt kiérdemelte” – tette hozzá.

„A szakmai kollégák, barátok és ismerősök gratulációi jól eső érzés volt. Olyan személyek is gratuláltak az elismeréshez, akikkel szorosabb kapcsolatom nem volt, csak ismertük egymást. Ez örömmel töltött el” – emlékezett vissza.

A díj elnyerése óta eltelt öt év számtalan kihívást és megmérettetés hozott Soltész Gyula számára. A legsúlyosabb probléma a társaság egyben tartásának biztosítása volt.

Fotó: Soltész Gyula

Soltész Gyula 2002-ben lett a Naki Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója. Egy egykori falusi téeszből mára egy 21. századi, korszerű vállalkozást hozott létre.

Ma a vállalat bevétele a növénytermesztési főágazat által megtermelt árualapokra épül. Cél a magasabb hozzáadott érték megteremtése. Ennek érdekében a beruházási programok is úgy vannak megfogalmazva, hogy a kitűzött cél elérhető legyen.

A gazdálkodáshoz rendelkezésre álló föld területe 1.600 hektár, melynek nagy része nagyüzemi szántó. A termesztett növények összetétele a vetésterv alapján kerül meghatározásra. Ezt alapvetően a termőhelyi adottságok és az azokhoz illő növénykultúrák, és természetesen a piaci igények határozzák meg.

Fontos szempont továbbá, hogy az adott növénypopulációkból melyiknél a legeredményesebb a termelés a gazdaság termelési színvonalán.

Jelen pillanatban kalászos (őszi búza) és kapás (kukorica, napraforgó, olajtök) kultúrák termesztése folyik. A növénytermesztési főágazat részeként működő műszaki ágazat szolgálja ki az alaptevékenységek működtetéséhez szükséges termelési, karbantartási, üzemeltetői és egyéb műszaki feladatokat. A növénytermesztési főágazat másfelől ellát bizonyos szolgáltatásokat is – elsődlegesen a termőföld művelésével kapcsolatosan.

A Naki Mezőgazdasági Zrt. céljainak eléréshez nélkülözhetetlen a fejlesztések és beruházások megvalósítása. Az ezekhez szükséges finanszírozást az önerőn felül az állami és uniós támogatások, beruházási programok (SPARD, AVOP, EMVA) biztosítják.

Soltész Gyula vallja, kizárólag a fejlesztések által érhető el a környezettudatos, munkahelymegtartó és nem utolsó sorban hatékony gazdálkodás.

Az első beruházások között valósult meg az a négy lépcsős tisztítórendszer, mely lehetővé teszi a mosóvíz természetes vizekbe történő kibocsátását. A kibocsátott víz minősége folyamatos kontroll alatt áll, így biztosítva a környezettudatos gazdálkodás fenntarthatóságát. Ehhez kapcsolódóan került kialakításra a veszélyes hulladékok megfelelő tároló rendszere és elhelyezése is.

Az uniós előcsatlakozási időszak SAPARD programjának keretein belüli egy korszerű tisztító és szárító üzemi fejlesztés valósult meg.

„A beruházás eredményként a gazdálkodás környezeti terhelése nagymértékben csökkent az előállított áru minősége jelentősen nőtt” – fogalmazott a vezérigazgató.

Az AVOP támogatás égisze alatt került kialakításra trágyatároló, melynek célja szintén a környezeti terhelés csökkentése volt.

A vagyonvédelmi fejlesztések első lépcsőjeként a központi telephely körbekerítése valósult meg, ezt követően a telepre történő belépést felügyelő beléptető-rendszer, portaszolgálat és kamera megfigyelőrendszer került kialakításra. A mezőgazdasági munkagépek védelmére és tárolására egy 1000 nm alapterületű fedett géptároló beruházása valósult meg, 2023-ban tovább bővült egy 800 m2-es fedett munkagéptárolóval.

Soltész Gyula elmondta:

„Önerőből valósult meg a termelést és az üzleti folyamatokat kiszolgáló informatikai infrastruktúra kialakítása.”

Ez kiváltotta az addig szegmentált adminisztrációs munkákat egy egységes informatikai hálózattá és egyúttal lehetővé téve a különböző távolságokra lévő telephelyek összekapcsolását.

„A beruházásnak köszönhetően kialakításra került az adatok központi tárolása, mentése, a helytől független munkavégzés támogatása a világháló elérése” – tette hozzá Soltész Gyula.

2020-ban megvalósított flotta cserével az erő és -munkagéppark teljes megújítása történt meg. „Fel tudtunk készülni az újabb kihívások fogadására és kezelésére” – mondta a szakember.

2003-ban is folytatódtak a beruházások.

 A megtermelt termékek manipulálása és tárolása a piaci igényekhez igazodik. Az ehhez szükséges adottságaik a jövőbeni elvárásokhoz már nem elégségesek. 2003-ban a SAPARD előcsatlakozási program támogatásával terményszárító- és tisztító beruházást valósítottak meg.

„Az akkor elérhető legkorszerűbb, leghatékonyabb technológiát alakítottuk ki” – mondta Soltész Gyula.

A fejlesztés két nagy elemből áll: az első elem a meglévő ’70-es években épült terménytároló bontásából és helyére korszerű acél vázszerkezetű magtár építéséből. A magtár befogadó kapacitása nagyságrendileg 3000 tonna.

„A tárolóba felsőpályán tárolunk be a szárítóról, amely a magtárt és a tisztító helyiséget is ki tudja szolgálni” – tette hozzá a szakember.

Magasabb hozzáadott értékű termékek köre két elemből áll. Az első a szántóföldi növények vetőmag előállítása. Ezen belül szója, napraforgó és kalászos növények vetőmagja.

„Megfelelő manipulálás után a termeltetővel egyeztetett módon akár helyben is tudnánk fémzárolásra előkészíteni.  Ehhez nélkülözhetetlen – a beruházás második eleme, egy Triőr berendezés használata, amivel kalibrált vetőmag tételek állíthatók elő hosszúság alapján való osztályozással” – mondta Soltész Gyula.

A további minőségjavító lehetőség a szín és alak szerinti válogatás, ami a vetőmag tételek minőségét tudja javítani, de ezen túl az olajtök mag minőség szerinti szétválogatásának elengedhetetlen technikai eleme.

„Ezzel kiváló minőségű vetőmagot, alapanyagot tudunk biztosítani a további feladatokhoz” – szögezte le a szakember.

A cég jövőképével kapcsolatban Soltész Gyula elmondta:

„A tulajdonosi kör és a menedzsment elkötelezett a társaság hosszú távú, fenntartható és innovatív működtetése mellett. Ennek érdekében minden olyan intézkedés megtételére kész, amelyekkel a kitűzött cél elérhető.”

Hozzátette:

„A legfontosabb termelőeszköz a termőföld, a termelés számára megnyugtató módon midig biztosítani kell! A bérbeadó földtulajdonosoknak kiszámítható, megnyugtató jövőképet kell nyújtani a versenyképes bérletidíjak folyamatos fenntartásával.”

„Célunk a termelés során környezettudatos tevékenységgel fenntartható módon biztosítani a minél kisebb környezetterhelést. Továbbá a folyamatos technológiai fejlesztésekkel hatékonyan és nyereségesen működtetni a gazdaságot.

A helyi lakosok számára munkahelyet teremteni, ezzel elősegítve a település lakosságmegtartó képességét. A jövőben is fontos, hogy munkatársaink naprakész szakmai tudással tudják végezni feladataikat, ezért az egyéni kompetenciák fejlesztése és a legújabb technológiák kezelésének elsajátítása is a teljesítendő célok között szerepel” – mondta Soltész Gyula.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés