Agrárportrék

Mester Károly: A globális takarmányipar megbetegíti az állatokat és az embereket

 

Megtiszteltetésnek tartja Mester Károly agrármérnök, hogy 2022-ben őt választották meg az Év Agrárinnovátorának. „Nagyon jól esett ez a díj, hiszen munkásságom mögött nincs nagyvállalati tőke, az elismerés azt üzeni, a szakmabeliek megértették a tevékenységem üzenetét” – fogalmazott.

Mester Károly 40 éve dolgozik állattenyésztőként, 25 éven keresztül vezetett egy ezer tenyészkocás sertéstelepet, munkája során 30 generáció sertést látott felnőni.

De nemcsak a tenyésztésben vett részt, hanem az állatok egészségi állapotát is folyamatosan vizsgálta. Tapasztalta az első 15 generáció hagyományos, természetes takarmányon felnővő állomány állapotát, illetve az ezt követő 15 generációét is, amely már a globális takarmányipar ipari, GMO összetevőket tartalmazó és adalékanyagokkal kiegészített takarmányt fogyasztotta.

Fotó: Mester Károly

„Állattartóként naponta szembesültem a globális takarmányipar kártékony hatásaival” – mondta Mester Károly.

Hozzátette:

„A haszonállatok megbetegedése a takarmányozás élettani problémáinak következménye. A keletkező gasztroenterális problémák összefüggnek a mikrobiom diszbiózisával, az immunsupressziv állapot romlása pedig magával hozza a nagy mennyiségű antibiotikum felhasználását, amely azonban nem hoz megoldást a kialakuló egészségügyi problémákra.”

„A tápok lizin-arginin és a treonin-triptofán antagonizmusa és a nem megfelelő aránya több betegség forrása lehet az állatoknál. A tápokhoz adagolt GMO-s szója és az adalékanyagok tehetők felelőssé az állatok immunrendszerével, keringésével, illetve a máj és vese működésével kapcsolatos problémák kialakulásáért” – állította Mester Károly.

A szakember hangsúlyozta, az antibiotikumok használata azonban nem segít ezeken a problémákon. Megfelelő takarmányozás szükséges ahhoz, hogy a belekben található elváltozások és a toxikológiai problémák megelőzhetők, illetve kezelhetők legyenek.

Mester Károly kiemelte:

„Mivel a sertés anatómiailag, élettanilag, gasztroenterológiai szempontból, illetve az immunrendszere működése alapján, a keringés, a kiválasztás és a májműködése szempontjából is nagyon hasonlít az emberi szervezet működéséhez, nem meglepő, hogy a mai kor embere ugyanazon betegségekkel küzd, mint a sertések.”

„Akik megeszik ezeket a GMO-s szóját tartalmazó, adalékanyagokat tartalmazó tápokon felnőtt állatok húsát, hozzájuk hasonlóképpen megbetegszenek!” – tette hozzá.

A szakember 53 évesen abbahagyta az állattenyésztést és saját vállalkozást alapított, melynek keretében a több évtizedes tudását alapul véve funkcionális, természetes, GMO- és adalékmentes alapanyagokból több állatfaj számára gyárt takarmányt.

A sertéstelepen folytatott kutatói munkája során számos gyógynövénnyel foglalkozott, amelyek segítségével ki lehet váltani az ipari takarmányok generálta antibiotikumos kezeléseket. Tapasztalatait alapul véve kifejlesztette a Wendelin essencia állatgyógyászati gyógyhatású termékcsaládot, amely tompítja az ipari takarmányok káros hatásait, segíti az immunrendszer működését és javítja az állatok detoxikáló képességét.

A termékcsalád nagy sikert aratott az állatartók körében, több ezer litert vásárolnak belőle havonta. Sőt, mivel az emberek is elkezdték fogyasztani, Mester Károly kifejlesztett az emberek számára egy analóg, a humán előírásoknak is megfelelő étrend-kiegészítőt.

„A Herbafulvo essencia hozzájárulhat a mikrobiom helyreállításához, jó hatással lehet az emésztésélettani folyamatokra – nem véletlenül mára egyre ismertebb és elfogadottabb a természetgyógyászok és az orvosok körében is” – mondta a szakember.

Mester Károly évek óta tanít természetgyógyász képzés keretében Integratív és funkcionális táplálkozási ismeretekről orvosoknak, természetgyógyászoknak, dietetikusoknak, ezen kívül előadásokat tart a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán.

Független szakemberként örömét fejezte ki, hogy egyre több magán ember és állattartó gazda ismeri fel az egészséges táplálkozás szükségét.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés