Keresés
Close this search box.

Agrárportrék

Prof. Dr. Nagy János: Fontos, hogy az új kutatási eredmények hasznosuljanak az agráriumban

 

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy én kaphattam meg 2021-ben az Év Agrárembere Életműdíját, mert tudományos könyveimért, tudományos kutatási eredményeimért számos díjat kaptam, de ez az elismerés azért különleges számomra, mert azt bizonyítja, hogy eredményeim elérték céljukat, hasznosultak a magyar mezőgazdaságban” – mondta Prof. Dr. Nagy János.

Debreceni Egyetem tanára elmondta:

„Egy professzor számára az a legnagyobb elismerés, ha azt látja, hogy tudományos eredményeit a gyakorlatban is elismerik és hasznosítják.”

Hozzátette:

„Szerintem a díjakat az odaítélők és a díjazottak közössége minősíti. Örömömre szolgál, hogy a díjat rangos, elismert szakemberekből álló testület ítélte oda és büszkeséggel tölt el, hogy kiváló, kitüntetett szakemberek közösségének lettem a tagja, ami számomra kötelezettséget jelent.”

Fotó: Prof. Dr. Nagy János.

A Debreceni Egyetemen folyamatos munkát jelent Prof. Dr. Nagy János számára, aki alapítója és vezetője az Európában is egyedülálló, multifaktorális szántóföldi tartamkísérleteknek.

„Új feladatom évjáratonként a talajművelés, az öntözés, a műtrágyázás és az időjárási tényezők értékelése, komplex hatásvizsgálata. Célom annak elérése, hogy az új tudományos kutatási eredmények hozzájáruljanak a környezetkímélő, hatékony és alkalmazkodó termesztéstechnológiák kidolgozásához, a szervesanyag-gazdálkodás fejlesztéséhez” – mondta.

Prof. Dr. Nagy János tudományos tevékenysége továbbra is – immár 47 éve – a nádudvari KITE Zrt. együttműködésében a növénytermesztési technológiák komplex fejlesztésére irányul, a kukorica kutatások tudományos eredményei nemzetközileg elismertek, részben egyedülállóak.

„A Kukorica – a nemzet aranya című könyv 2023-ban a legsikeresebb szakkönyv lett, amit a Szaktudás Kiadó Háznak ezúton is köszönök” – fogalmazott Prof. Dr. Nagy János.

A kukorica kutatások tudományos eredményei nemzetközileg elismertek, részben egyedülállóak. Az eredményeket fémjelzi, hogy a könyv angol, spanyol, orosz, ukrán és német nyelven is igen sikeres. A nyomtatott példányok mind elfogytak, ezért megjelentetik digitálisan a Gyakorlati Tudástárban, illetve tervezik további idegen nyelven megjelentetni.

„További célom az, hogy a „Növénytermelés” c. tudományos folyóirat főszerkesztőjeként az egyetlen magyar-angol nyelvű ’crop science’ tudományos lap nemzetközi idézettsége növekedjen és az új eredmények a magyar mezőgazdaságban hasznosuljanak” – tette hozzá a professzor.

„Számomra azonban a legfontosabb az iskolateremtő tevékenységem” – árulta el.

„Büszkeséggel tölt el, hogy a 2000-ben alapított Kerpely Kálmán Doktori Iskolában 2024-ben a 35. doktorandusz védi meg doktori disszertációját. A doktori képzésben nagy figyelmet fordítok a vállalati együttműködésekre, az új tudományos eredmények gyakorlati hasznosítására” – tette hozzá Prof. Dr. Nagy János.  

Az egyetemek és kutatóintézetek utánpótlása mellett sikerült jelentősen növelni azok arányát, akik a tudományos fokozat megszerzése után a vállalatoknál munkát vállalva innovációs tevékenységet végeznek.

Prof. Dr. Nagy János egyetemi tanári munkája során fontosnak tartja az Agráregyetemekkel való szoros együttműködést, ezért nagy elismerést jelent, számára, hogy a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem „honoris cause” doktori címet adományozott számára.

„A vállalatok életében is nagyon fontos az utánpótlás és generációváltás. Az Egyetemek sikerességét évtizedek eredményein lehet lemérni, ehhez folyamatos, naprakész, jövőbe mutató felsőoktatás és tudományos kutatás szükséges” – fogalmazott.

„Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy a Debreceni Egyetem MÉK, Földhasznosítási, Műszaki és Precíziós Technológiai Intézet vezetője Kakuszi-Széles Adrienn professzor lett, aki a tanítványaim közül a legtehetségesebb, kiváló oktató, kutató és vezető” – mondta Prof. Dr. Nagy János.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés