Agrárportrék

Dr. Vad Attila: 2024-ben még nem várható fordulat

 

Örömmel emlékszik vissza dr. Vad Attila 2022-re, amikor ő nyerhette el az Év Ökológiai Gazdálkodója díjat. „Ez a kitüntetés azonban nemcsak nekem, hanem a munkatársaimnak is szól” – hangsúlyozta.

Dr. Vad Attila 2004-ben szerzett diplomát a Debreceni Egyetem agrármérnöki szakán, majd 2018-ban a talajtani szakmérnöki oklevelét is megszerezte a Pannon Egyetem Georgikon Karán. Emellett hosszú ideig a hajdúnánási családi vállalkozásban tevékenykedett, illetve szaktanácsadóként is dolgozott.

2014 óta vezeti a Debreceni Egyetem Tangazdaságát, amely nagy szerepet játszik az egyetemi gyakorlati képzés és a kutatási infrastruktúra megteremtésében.

Dr. Vad Attila még 2004-ben találkozott először az ökológiai gazdálkodással a Debreceni Egyetem Öko Farmján. A 80 hektáros gazdaságban az ökogazdálkodással kapcsolatos kutatási programokat indított. A kutatásvezető elmondta, munkájuk fókuszában a gyomszabályozás áll, a fő kérdés, hogyan valósítható meg a gyommentesítés vegyszerek nélkül.

Fotó: Dr. Vad Attila

„Ma már rendelkezésre állnak olyan eszközök, melyek révén elérhető a gyommentesség. Egyre több gazda vásárolja és teszteli ezeket a kamerás kultivátorokat, gyomfésűket” – mondta a szakember.

Hozzátette:

„Ezeknek a gépeknek nagy előnye, hogy használatuknak köszönhetően egy konvencionális gazdaságban a terület 15-20 százalékát kellene csak permetezni kapás kultúrák gyomírtásakor.”

A szakember szerint szintén hozzájárulhat a sikerhez az adott helyhez és a változó klímánkhoz legjobban alkalmazkodó fajták kiválasztása. Dr. Vad Attila kutatóként számos őszi búza és csemege kukorica fajta tesztelését végezte keresve az ökológiai körülményekhez leginkább alkalmazkodó fajtát.

Dr. Vad Attila kedvezőtlen folyamatokat lát az ökológiai gazdálkodás területén. Mint fogalmazott:

„Az Európában kialakult gazdasági helyzet miatt az öko termékek iránt 30-40 százalékkal csökkent a kereslet. Amíg a megelőző időszakban nem tudtak elég bio termékeket előállítani a gazdák, akkora volt a kereslet, jelenleg a nyugat-európai fogyasztók körében a spórolás, illetve az ukrán gabona beáramlása érezhető visszaesést okoz.”

„Ez annál inkább is kellemetlen, mert a hazai ökogazdálkodásból származó termékek 90 százaléka európai piacokon talált gazdára eddig. Így sok magyar gazda terméke eladhatatlanná vált jelenleg” – tette hozzá.

De a szakember a konvencionális termékek piacán is hasonló helyzetet tapasztal, elég csak arra gondolni, hogy a felvásárlási árak akár 50 százalékkal is csökkentek – miközben a termelési költségek sokkal magasabbak a megszokottnál.

„Ebben a gazdasági környezetben sajnos a fejlesztések, a gépvásárlások elmaradhatnak, emellett elveszítjük a külpiacainkat, melyeket csak nehezen, hosszabb távon lehet visszaszerezni a későbbiek során” – mondta dr. Vad Attila.

„A piac olyan mértékben ingadozik jelenleg, hogy nem látható előre, mikorra rendeződnek a körülmények, úgy vélem, 2024-ben még nem érkezik el a fordulat” – fogalmazott.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook