Keresés
Close this search box.

Agrárportrék

Gyökös Barna: Permetezés minél hatékonyabban

Nagy megtiszteltetésnek tartja az Év Agrárgépésze díjat Gyökös Barna, melyet 2017-ben vehetett át. ”A díj elnyerése nagy megtiszteltetés volt számomra, és pozitív visszajelzés a munkásságommal kapcsolatban. Számos gratulációt, és további biztatást kaptam a mezőgazdasági szakemberektől is, és elnyerése cégünk hírnevét is tovább növelte.” – emlékezett vissza.

A szakember több szakmai szervezetben is képviseletet vállal, tagja a Magyar Innovációs Szövetségnek, valamint elnökségi tag a MEGOSZ-ban.

Gyökös Barna testvérével Gyökös Zsolttal, jelenleg az édesapjuk által 1991-ben alapított mezőgazdasági gépgyártó céget vezeti, immáron második generációs családi vállalkozásként.

A vállalat célkitűzése prémium minőségű és magas technológiai színvonalú, magyar előállítású és tervezésű növényvédelmi gépek gyártása, ily módon egy patináns magyar márka a KERTITOX újra felvirágoztatása hazai és világpiaci szinten egyaránt.

Fotó: Gyökös Barna

 

A folyamatos fejlesztés és innovatív gondolkodás hozzájárult, hogy gépeik nem csak a hazai piacon a magyar gazdák körébe aratnak sikereket, hanem a világpiacon is felveszik a versenyt a legnagyobb márkákkal.

„Gépeink mind megfelelnek a kor legkorszerűbb kihívásainak. Nagy hangsúlyt fektetünk precíziós növényvédelemhez szükséges legkorszerűbb technológiák alkalmazására, és vevőinkkel történő folyamatos kapcsolattartásra és konzultációra” – mondta a szakember.

A cég a növényvédelem és permetezéstechnika területén bármilyen korszerű technológiai igényt kielégítő gépeket tervez és gyárt, valamint nagy hangsúlyt fektet a gazdák egyedileg felmerülő igényeire, ezzel támogatva a kis és nagy magyar gazdaságok technológiai fejlődését.

A cég akár ultrahangos, légzsákos permetezéshez is képes biztosítani berendezéseket, sőt a gazdák egyedi technológiai igényekkel is gyakran felkeresik a szakembereket.

„A dráguló energia- és üzemanyagárak mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdák optimalizálják a költségeiket, ezért a permetszerek kijuttatása területén folyamatosak a fejlesztési igények. Leginkább vegyszermennyiség csökkentése, a permetezés hatékonyságának növelése a fő szempont” – tette hozzá Gyökös Barna.

Munkájuk során kiemelt figyelmet fordítanak az ügyfelekkel való folyamatos kapcsolattartásra, ezáltal megismerve a gazdák felmerülő új igényeit, és ötleteit amit a gépeik tervezésénél sikeresen kamatoztatnak, így született meg a legújabb fejlesztésük egy univerzális kultivátorra szerelhető kijuttató egység, valamint fronttartályos ISOBUS vezérlésű gépcsalád, amely hatékonyabbá és gazdaságosabbá teszi a növényvédelmet.

Emellett egyedi gépeket és technológiákat is gyártanak hazai nem mezőgazdasági cégek számára, ilyen a MÁV számára kifejlesztett sínpályák gyomirtását szolgáló technológia, valamint a Vízügyi igazgatóság kérésére tervezett Pickup-ra szerelhető, nehezen elérhető csatornák gyomirtását segítő gép is.

A szakember elmondása szerint az előző években tapasztalt olyan külső körülmények, mint a covid-járvány gazdaságra gyakorolt hatása, illetve az energiaárak megugrása, az infláció, valamint az ukrán gabonaválság érezhetően nehezítik a gazdák helyzetét.

„Magunk is érezzük, hogy a szűkülő bevétel és a romló kilátások miatt egyre kevesebb vállalkozás engedheti meg magának az újabb beruházást, mely összességében a megrendelések számának csökkenését okozza” – árulta el Gyökös Barna.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés