Keresés
Close this search box.

Agrárportrék

Molnár István: A sűrű fillér többet ér manapság, mint a ritka forint

 

Nagy örömnek tartja Molnár István, az Agrár-Béta Kft. ügyvezető igazgatója, hogy a szakmai zsűri pozitívan értékelte a 8 éves munkáját, amikor neki ítélte 2016-ban az Év Ökológiai Gazdálkodója díjat. A vállalkozása 2018-ban elnyerte a Magyarország Legszebb Birtoka díjat is.

Molnár István országosan is egyedülálló cégcsoportot hozott létre, hiszen a bioetanoltól az orchideán keresztül szántóföldi növénytermesztést is folytatnak.

Fotó: Molnár István

A cég 2200 hektáron folytat növénytermesztést, ezen belül a legnagyobb területen Waxy kukoricát állítanak elő, emellett 380 hektáron őszi búzát, 330 hektáron napraforgót, 100 hektáron pedig hibridkukoricát termesztenek.

Egyedülállónak számít a 2016-ban kaposszekcsői ipari parkban kialakított orchidea üvegház, amely az ország legnagyobb ilyen jellegű létesítménye.

Ahogy Molnár István elmondta: 2 hajóval kezdték a virágok termesztését, azóta a 3. hajót is megépítették egy hűtőházzal együtt, melynek segítségével szabályozni tudják a virágzás idejét.

„Dinamikus az orchidea termesztés növekedése. Most már évente 190-200 ezer tő virágot vagyunk képesek előállítani a kezdeti 60-70 ezer tőhöz képest” – árulta el a szakember.

„Mára jelentős százalékban a Magyországon eladott phalaenopsis orchdiea a mi kertészetünkből származik” – tette hozzá.

Virágkertészetük nyitott, bárki számára látogatható, az érdeklődők számára szaktanácsokat is adnak.

Az üvegház működés hátterében egy komplex rendszer áll, hiszen egy biogáz üzem hulladék hője biztosítja a szükséges energiát, mellyel télen-nyáron fűtik kertészetüket, így akár a téli mínuszokban is biztosítani tudják a virágok számára a trópusi klímát.

Fotó: Molnár István

„A termelésünkben nem használunk fel semmilyen fosszilis energiát. Az energiaszükségletünket kizárólag megújuló forrásokból biztosítjuk” – árulta el Molnár István.

A Bioenergia Farmjukon mezőgazdaságra alapozott megújuló energiát állítanak elő, ez egy 1,7 MWh-s biogáz üzemből, egy 5,2 millió liter kapacitású Bioetanol gyárból és egy faaprítékkal működő hőközpontból áll.

Az üzemben évi 76 ezer tonna mezőgazdasági hulladékot tudnak felhasználni maximálisan, melynek egy részét a környező gazdáktól és termelő üzemektől veszik át – létrehozva ezzel egy kölcsönös előnyökön alapuló együttműködést.

„A biogázüzemünkből származó barnalét biotrágyaként a földjeink trágyázására használjuk fel. Ennek is köszönhetően a foszfor és a kálium felhasználása mára nullára, a nitrogén pedig közel felére csökkent” – mondta Molnár István.

„Emellett több napelem-parkot is működtetünk, melynek köszönhetően összesen 3,7 Mwh villamos áramot állítunk elő, ez fedezi kb. 7.800 környékbeli háztartás energiaszükségletét” – tette hozzá a szakember.

Az etanol gyárban képződött alkohol felhasználásával további termékeket állítanak elő.

„Négyféle termékcsaládot hoztunk létre, melyeken belül 52 féle terméket készítünk. Legismertebb a Zazu névre hallgató kézfertőtlenítő gélünk, a Zazu Sept fertőtlenítő spay, emellett több illatban gyártunk kandalló etanolt, ami a HESTIA névre hallgat és többféle ablakmosót is előállítunk. Hasonlóképpen az orchideákhoz használt levélfényesítő szerünket is saját alkoholunk felhasználásával állítjuk elő” – mondta Molnár István.

Molnár István hangsúlyozta:

„A kialakult nehéz gazdasági környezetben fontos, hogy ne tömegterméket állítsanak elő a gazdák, hiszen ezek ára és az irántuk mutatott kereslet csökkenő tendenciát mutat. Kitörési pontok lehetnek a speciális termékek.”

„Szintén fontos lehet a gazdák összefogása, hogy közösen értékesítsék a piacon a termékeiket a nagyobb volumen elérése érdekében.”

„Másfajta gondolkodásra van szükség manapság – tette hozzá –, elengedhetetlen lesz szerződés alapján termelni, megelégedni az előre meghatározott árral és előtérbe helyezni az értékesítési biztonságot. Be kell látnunk, hogy alapanyag előállítóként nem vagyunk piacbefolyásolók, korrekt üzleti magatartás hiányában pedig könnyen nehéz körülmények között találhatjuk magunkat egy beszűkülő piacon.

A sűrű fillér többet ér manapság, mint a ritka forint” – szögezte le Molnár István.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés