Keresés
Close this search box.

Agrárportrék

Dr. Szász Ferenc Mátyás: Megtisztelő, hogy még mindig számítanak rám a fiatalok

 

Az állattenyésztés és az állatnemesítés területén nyújtott páratlan életutjáért és teljesítményéért dr. Szász Ferenc Mátyás 2015-ben elnyerte az Év Agrárembere Díj egyik különdíját, az Életműdíjat.

Állatorvosként 1962-ben szerezte meg egyetemi diplomát, majd 1980-ban letette a Szaporodásbiológiai Szakállatorvosi szakvizsgát. Egykori egyetemi oktatóként és több tankönyv írójaként, valamint országos intézmény vezetőjeként és gyakorló állatorvosként egyaránt kiválót alkotott.

„Előéletem a mesterséges termékenyítés és szaporodásbiológia területén dolgozva telt el. Nyugdíjasként tovább folytattam ezt a tevékenységet az Agroprojekt Kft-nél, a Sui-Anivet Kft-nél, valamint a Holstein Friz Genetika Kft-nél. Az Agroprojekt Kft-nek mai is aktív tagja vagyok, ez a cég a Holland Genetics fiókvállalataként működik” – mondta dr Szász Ferenc Mátyás.

„Az Év Agrárembere díj elnyerésének idején már nyugdíjas éveimet töltöttem. Elmondhatom, hogy bár már aktív koromban is – többek között az Országos Mesterséges Termékenyítő Rt. vezérigazgatójaként – viszonylag sokan ismertek a szakmában, a díj országos ismertségemet, szakmai elismertségemet tovább növelte, és mindenképp pozitívan befolyásolta a szakmai életemet” – tette hozzá.

Fotó: dr. Szász Ferenc Mátyás

„Idős korom ellenére, ismertségemre, szakmai tapasztalatomra és kapcsolataimra szívesen támaszkodnak fiatalabb kollégáim, így a mai napig ragaszkodnak személyemhez” – jegyezte meg.

A díj dr. Szász Ferenc Mátyás holland kapcsolataira is pozitívan hatott, amely révén nemcsak a hazai nagyüzemi szervezettségre, hanem a holland állattenyésztés és szaporodásbiológiai gyakorlati tevékenységre is jobban ráláthatott.

„Az elmúlt években számos holland tanulmányúton vettem részt, amelyből szakmai ismereteimet tovább gyarapítottam (A jó pap holtig tanul.) Ezen tapasztalataimat a cég számára igyekeztem kamatoztatni”– fogalmazott.

Megjegyezte:

„A díj átvétele óta a Kft. életében hatalmas változás nem történt, de működése szervezettebbé vált, ami a szervezeti forma átalakulásban is nyomon követhető, valamint új tevékenységként takarmánykiegészítő forgalmazásával is foglalkozni kezdtünk.

Szerencsére számos ígéretes fiatal kollégával is gazdagodtunk, így a generáció-váltás természetesen folyamatos, a fiatalok az új technikák terén nagy segítséget jelentenek.”

A generációk összedolgozásaként az új technikák bevezetésével és a magas szakmai ismeretekkel, valamint némi kreativitással a covid-járványt sikerült viszonylag kevés negatív hatással átvészelniük, amely köszönhető annak is, hogy viszonylag hamar kidolgoztak egy eljárást, minimalizálva a személyes találkozást a partnerüzemek dolgozóival.

A szállításhoz mellékeltek egy térképet az átadás helyéről, ahol a nyitott gépkocsi csomagtartójából a partner munkavállaló emelte ki a konténert. Az utóbbi évek inflációs problémáira is gyorsan megoldást találtak azzal, hogy az árakat euroban határozzák meg.

A szomszédban dúló háború a magyar-holland együttműködést egyéb módon szerencsére nem befolyásolta.

„Idén a 89. évemet töltöm, leginkább már csupán a szakmai kapcsolataimmal járulok hozzá a cég minél innovatívabb működéséhez, és rendkívül megtisztelőnek érzem, hogy még mindig így számítanak rám a fiatalok és bíznak a szakami tudásomban” – mondta dr Szász Ferenc Mátyás.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés