Agrárportrék

Bárány Péter: Biztosított az agrár élelmiszeripar jövője

Megtiszteltetésnek tartja Bárány Péter, hogy 2020-ban ő nyerte el az Év Innovátora díjat és a Közönség díjat. Ugyanakkor megjegyezte, ez a kitüntetés egyaránt megilleti a családját és a kollégáit is.

A Debreceni Egyetem Agrármérnöki karán diplomát szerző Bárány Péter a család tulajdonában lévő Baromfi Coopnál vállalt munkát, ahol az agrárterületek irányítása mellett a cég gazdasági ügyeit is felügyeli.

A cég a Master Good cégcsoport baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalathoz tartozik. 2015-ben olyan baromfitelepet hozott létre, amely kimagasló állatjólétet biztosít az állatoknak, melynek köszönhetően elnyerték a McDonald’s Flagship Farm minősítését. Ahogy Bárány Péter elmondta, a vállalat a mai napig őrzi ezt a kiváló titulust, sőt ennek mintájára építik fel az újabb baromfitartó telepeiket.

A Master Good cégcsoportot immár a Bárány család 4. generációja vezeti, hiszen a család 114 éve tulajdonolja a kisvárdai baromfitenyésztő vállalatot. Idősebb Bárány László munkáját mára két fia, Péter és László is támogatja.

Fotó: Bárány Péter

A vállalatcsoport teljesítményét jól mutatja, hogy 85 millió csirkét dolgoznak fel évente, ami az ország kibocsájtásának közel a felét teszi ki. Termékeik kétharmada export piacokra kerül. 

Ahogy Bárány Péter elmondta, kiemelt szempont a cég számára az állatok tartási körülményeinek javítása. A baromfik egészségét szolgálja több fejlesztésük is, mint például az istállók klímájának optimalizációja.

„A megfelelő hőmérséklet ugyanis hozzájárul az állatok jobb fejlődéséhez, illetve a jobb takarmány-hasznosításhoz, és ezzel párhuzamosan a több tojás lerakásához is” – emelte ki a szakember.

Nem használnak antibiotikumot, génmódosított alapanyagokat, hormonokat és egyéb hozamfokozókat az állatok etetésekor. A nevelőtelepeken állatjóléti programokat működtetnek, melynek keretében maximalizálják a telepítési sűrűséget.

A Cégcsoport fontosnak tartja az innovációt, ezért folyamatosan zajlanak a fejlesztések. Új állattartó telepeket építenek, miközben korszerűsítik a meglévőket.

„A vállalat jövője ki van jelölve: hatékonyabban kell előállítani a termékeket, minél kevesebb élő erő igénybevételével” – mondta Bárány Péter. „Ennek hátterében elsősorban a munkaerőhiány áll” – hangsúlyozta.

A hatékonyság jegyében igyekeznek minél jobban automatizálni a munkafolyamatokat. „A szülőpár telepeken az automata tojófészkekből egy szalag vezeti ki a tojásokat a központi helyre, ahol egy robot helyezi be a tálcákra” – engedett bepillantást az üzem működésébe.

Jelenleg a világon is egyedülálló kísérletnek ad otthont a vállalat, ahol egy spanyol start up céggel karöltve a baromfigondozók munkáját kiváltó robotok fejlesztésén dolgoznak. „A cél, hogy 10-20 év távlatában robotokkal kiváltható legyen az állatgondozók jelenlegi munkájának a 70-80%-a” – árulta el Bárány Péter.

Szintén a hatékonyságot javítja, hogy a termelési folyamatok során keletkező melléktermékeket különféle termékekké hasznosítják. A telepeken képződött trágyából például Bio-Fer márkanév alatt növényi tápanyagot, a vágóhídi melléktermékekből pedig állateledelt, baromfilisztet és baromfizsírt gyártanak.

Az energiaárak jelentős emelkedését a cégcsoport is megérzi – árulta el a szakember. A 4-5 évvel ezelőtti gázár dupláját kell jelenleg kifizetniük, melynek csupán egy részét lehetett beépíteni az árakba. Az energiagazdálkodás jegyében folyamatosan korszerűsítik a telephelyeket, keltetőket és brojlertelepet. Emellett a cégcsoport több mint 9 MW kapacitású naperőművel termel zöldenergiát.

Bárány Péter hangsúlyozta:

„A covid-járvány idején történt lezárások, egyes iparágak leállása bebizonyította számunkra, hogy az agrárélelmiszeripar piaca stabil, jövője a válságos időkben is biztosított.”

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés