Keresés
Close this search box.

Agrárportrék

Dr. Füller Imre: A magyartarka fajta folyamatosan fejlődik

 

2016-ban dr. Füller Imre kapta meg az Év Agrárembere verseny Év Állattenyésztője díját. „Ennyi idő elteltével is szeretném megköszönni a több ezer szavazatot. Nagy öröm volt számomra, amikor kihirdették a győztest és átadták a díjat” – emlékezett vissza.

Dr. Füller Imre Keszthelyen a Georgikonon szerzett agrármérnök diplomát 1980-ban, majd Kisvejkén kezdett dolgozni a húshasznú magyartarka tenyészetben.

A bonyhádi születésű szakember elévülhetetlen eredményeket ért el a magyartarka tehénállomány fenntartása területén a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete ügyvezető igazgatójaként.

„A magyartarka fajta folyamatosan fejlődött az elmúlt időszakban úgy a hús, mint a kettős hasznosítás területén. Hús hasznosítású vonatkozásában létszáma növekedésnek indult, egyre több lett a termelés ellenőrzött tenyészet” – fogalmazott.

Fotó: Dr. Füller Imre

A húshasznosításban a termelés ellenőrzést az egyesület maga végzi, egy saját számítógépes program segítségével. Egy központi szerveren gyűjtik az adatokat a hús hasznosítású állományokról, egyedekről.

A szakemberek folyamatosan fejlesztik a programot, így ma már a tenyészetek a saját állományuk adatbázisát online érhetik el a szerveren és készíthetnek különböző kimutatásokat a teljes állományukról.

„A kettőshasznosítású vonatkozásában is minden évben javulnak az eredmények, a termelés ellenőrzött létszámunk pedig nem csökkent! Több nagy létszámú tenyészetünk éves laktációs átlag tejtermelése meghaladta a 8000 kg-ot!” – hívta fel a figyelmet dr. Füller Imre.

„Több éves tárgyalásokat követően a magyartarka fajtában, mindkét hasznosítási típusban elindítottuk a genomikai tenyészérték becslést, melyet Ausztria, Németország, Csehország és Magyarország közösen végeznek. Ennek elindításához nagyon nagy segítséget kaptunk az Agrárminisztériumtól, melyet őszintén köszönünk” – tette hozzá

A tenyészetekben levett szőrmintát Csehországba küldik, ahol elvégzik a szekvenálást, majd az adatok kikerülnek Németországba, ott pedig Ausztria és Németország a közös adatbázison becslik a magyartarka fajtát.

Az egyedek genomikai tenyészértékét a számítások után megküldik az egyesület részére. Így az állataink genomikai tenyészértékét már egészen fiatal korban ismerjük. Ez a tény nagy segítséget nyújt a tenyésztők számára.

„Sajnos 2022. januárjában a szarvasmarha adatbázis működése megállt, ez gondot jelentett a nemzetközi tenyészérték becslés vonatkozásában is, hiszen az összegyűjtött adatok rendelkezésre álltak, csak a feldolgozásuk maradt el, ami azt jelentette, hogy nem tudunk a nemzetközi csoportnak friss pedigré, termelési és fitnesz adatokat küldeni a becsléshez” – emlékezett vissza dr. Füller Imre.

A tejtermelő fajtákat tenyésztő egyesületeknek kellett újraéleszteni saját költségükön az adatbázist.

„Ezt a munkát még elkezdtem, de 2022. július 15-én nagy változás állt be az életembe, nyugállományba vonultam. Igyekeztem minden munkát átadni Kovács-Mesterházy Zoltánnak, aki azóta kiválóan vezeti az egyesületet” – fogalmazott.

„Úgy köszöntem el, hogy ezen a ponton abbahagyom az aktív munkát, de bármilyen az egyesületet érintő kérdésben szükség van a segítségemre, vagy feltorlódnak a munkák, nagyon szívesen segítek, nyugodtan hívhatnak, ha kérik, jövök és teszem, amire szükségük van. Erre jó példa, hogy a már tradicionálisnak tekinthető bonyhádi Tarka Fesztivál szervezőbizottságában képviselem az egyesületet” – mondta dr. Füller Imre.

Az adatbázis a három tenyésztőszervezet közreműködésével, anyagi finanszírozásával, új programokkal azóta elindult és jól működik. Elkészült az elmaradt 2022. évi laktációs számítás és 2023. évi zárás is hamarosan készen lesz.

A Magyartarka Tenyésztők Egyesületében a vezető váltás zökkenőmentesen megtörtént. Az egyesület továbbra is stabilan működik, dr. Füller Imre ma is tagja a szervezetnek, a rendezvényekre meghívják, melyekre nagyon szívesen el is megy.

„Több tenyészettől egy-egy fontos eseményre is kapok meghívást, természetesen élek a lehetőséggel és elfogadom azt” – mondta.

Dr. Füller Imre a Magyar Szarvasmarhatenyésztők Szövetségében a felügyelő bizottság elnöke maradt az idei új választásokig, valamint az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. felügyelő bizottságában is dolgozik az új választásokig.

Ezentúl a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alapította Tejszív Alapítvány kuratóriumának elnökeként is dolgozik, megmaradt a kapcsolata az Agráregyetemekkel, ahol ma is több diplomadolgozat, PhD dolgozat bírálatára, értékelésére kap felkérést.

2016 óta több elismerést is kapott. Többek között a Magyar Szarvasmarhatenyésztők Szövetsége szakmai tevékenysége elismeréseként 2018-ban Csukás Zoltán díjat adományozott, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületétől pedig 2022-ben megkapta a Magyartarka Fajtáért emlékérmet.

2022 augusztus 20-án dr. Nagy István miniszter úr javaslatára dr. Novák Katalin köztársasági elnök „a hazai állattenyésztés fejlesztése és nemzetközi elismertségének növelése érdekében végzett sokoldalú munkájának elismeréseként” a Magyar Ezüst Éremkereszt kitüntetést adományozta dr. Füller Imre számára.

„Nyugdíjas éveimben is elfoglalom magam. A szülői háznál, Kisvejkén van egy kertünk, szőlőnk, erdőnk, amit művelek, megtermelem mindazt, amire a családnak szüksége van” – mondta.

„Bekapcsolódok Bonyhádon a német nemzetiségi munkákba, tagja vagyok Német Nemzetiségi Egyesület Rónai Józsefné kórusának is” – árulta el.

„Három barátommal megalapítottuk az Életfa-Lebensbaum Magyar-Német Alapítványt, mely kuratóriumának tagja vagyok. Készülünk a Bonyhád 300 rendezvényre, hiszen idén lesz háromszáz éve, hogy az első betelepítési szerződést aláírták és újra népesült Bonyhád. Teszem a dolgom, nincs időm unatkozni!” – tette hozzá dr. Füller Imre.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés