Keresés
Close this search box.

Agrárportrék

Ruppert Márton: A bio boroké a jövő

Ruppert Márton már az Év Ökológiai gazdálkodójának való jelölést is megtiszteltetésnek tartotta, amit nagy meglepetésére el is nyert 2019-ben. Mind a szőlész, mind a borász kollégáitól elismerő szavakat és támogatást kapott a díj átvétele óta.

Az Év Ökológiai gazdálkodója díj tulajdonosaként számos pozitív tapasztalatot szerzett, kibővült a szakmai kapcsolatrendszere, rendszeresen hívják szaktanácsadónak különböző szőlészetekbe.

A díj átvétele óta eltelt években dinamikus fejlődésen ment keresztül a Martinus Birtok. Ruppert Márton, a birtok vezetője elmondta, évente 1-1,5 hektárral bővül a szőlészetük, így ma már 12 hektárnyi újonnan telepítésű szőlővel gazdálkodnak, elsősorban Olasz rizling, Rajnai rizling, illetve Kék frankos fajtákkal. A cél a 20 hektár elérése.

Fotó: Ruppert Márton

A Balatonfüred-Csopaki Borvidéken, a Nivegy-völgy szívében, Tagyon-hegyen található birtokon 2014-től kezdődően kizárólag ökológiai gazdálkodást folytatnak. „A jövő a bio szőlőé és boré” – mondta Ruppert Márton.

„A jelenlegi tendencia igazolja a kezdeti elképzelésünket, hiszen a mind az időjárási, mind pedig a növényvédelmi kihívásokat könnyebben tudjuk megoldani az ökológiai gazdálkodásnak köszönhetően” – tette hozzá.

A tavalyi az aszályt jól viselték a szőlőtőkék, bár kevesebb termést adtak a szokásosnál, mégis jó minőségű bor készült. Az idei hűvösebb, esős időjárás országszerte nehézségeket okozott a szőlészetekben, hiszen peronoszpóra- és lisztharmatjárvány megtizedelte a termést, a Martinus Birtok szőlőtőkéi azonban könnyen átvészelték az időszakot.

Mint Ruppert Márton kifejtette: az ökológiai gazdálkodásnak köszönhetően erősebb immunrendszerrel rendelkeznek a tőkéik, kevésbé fogékonyak a gombás megbetegedésekre. Összességében rekord mennyiségű szőlőt adtak a tőkék az idén, melyekből a várakozás szerint jó minőségű borok készülhetnek.

Az évek során kialakult a növényvédelmi rutin a birtokon, számos megoldás létezik, melyek kíméletesek a tőkékhez, akár narancshéjolaj, bentonit, réz- és kéntartalmú lemosók. „Kulcskérdés a jól időzített, gyors cselekvés” – mondta a szakember.

Az előző években felépítették a borászat első lépcsőjét, a következő 2-3 év tervei között pedig egy új borászati központ építése szerepel, amely nagyobb kapacitást biztosíthat, így képesek lesznek kiszolgálni a hamarosan termőre forduló tőkék terméseinek feldolgozását is.

Tovább bővítik a jól működő turisztikai ágazatukat is. A közkedvelt vendégházuk jelenleg 5 fő elszállásolásának, 45-50 fő étkeztetésének és borkóstolásoknak ad otthont. Közeli tervük között szerepel további vendégházak építése, illetve a Balatonra nyíló páratlan kilátást nyújtó borterasz téliesítése, hogy a téli szezonban is folytatódhasson a borkóstolás.

Boraik egyediségét a páratlan adottságú Balatonfelvidéki talaj és a napsütés adta, nem véletlen, hogy a Nivegy-völgyi terület magyar, illetve európai oltalmat kapott.

Idén az Országház Bora Díjkiosztón és a Nivegy-völgy Olaszrizlingük 3. helyezést ért el a kategóriájában.

Ruppert Márton változatlanul aktív a társadalmi szerepvállalás területén. Tagja a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken működő Rizling Generáció Egyesületnek, valamint a Nivegy-völgyi Hegyközség küldöttje és választmányi tagja.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés