Keresés
Close this search box.

Agrárportrék

Dr. Birkás Márta: A termőföld szeretete az első

 

„Úgy értékeltem, a gyakorlati szakemberek és cégek is elismerik a sok év óta a talajok védelmében, a talajművelési gyakorlat megújításában kifejtett munkámat és erőfeszítéseimet” – fogalmazott Dr. Birkás Márta a 2015- ben elnyert Év Agrárkutatója díjjal kapcsolatban.

„ Az egyetemen a munkatársaim úgy értékelték,  velem együtt a talajművelési szakma kapott méltó elismerést ” – tette hozzá.

Dr. Birkás Márta munkássága nemcsak hazánkban, hanem számos külföldi országban is elismert a talajművelés területén. Kilenc szakmai és tankönyvet írt, melyek közül három nívódíjat is kapott, egyiket több európai társintézményben oktatják.

Nevéhez kötődik a Gödöllői Talajművelési Iskola megalapítása, illetve több talajműveléssel kapcsolatot definíció is, mint például „az alkalmazkodó talajművelés”, a „klíma-stressz” vagy „a talajvédelem”.

Fotó: Dr. Birkás Márta

Ő dolgozta ki a környezettel harmóniát teremtő talajhasználat feltételrendszerét, melyet mára több mint 2 millió hektáron alkalmaznak.

„2019-ig folytattam a talajállapot javítási tanácsadásokat szerte az országban és a határon túl is. Az egyetemen előadásokat tartottam, a kurzusaimban, segítettem a fiatal kollégák, a doktoranduszok és a diákok előre haladását. Büszke vagyok rájuk!” – mondta a szakember.

Jelenleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen professor emerita. „Ez is nagyon szép elismerés, és köszönet érte. A covid óta csak a tartamkísérletet kísérem figyelemmel, továbbá a GAK Kft. talajain tartunk határszemléket. Miközben tanítok, sokat tanulok is, még mindig” – fogalmazott.

Munkája elismeréseként 2020-ban Károlyi Sándor emlékplakettet kapott, 2021-ben újabb megtiszteltetés érte, hiszen megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikereszt kitüntetést.

2023 júliusban az egyetemi évzáró ünnepélyen átvehette a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Tiszteletbeli Doktora elismerés dokumentumát.

Az aszály nehéz helyzetet teremtett/teremt a mezőgazdaságban. „Évek óta tanítom az aszálykár csökkentés feladatait, ahogyan számos, a talajjal, a talaj egészséggel, a nedvesség megőrzéssel, a talaj biológiai életének megkímélésével kapcsolatos ismereteket is. Ez nagyon szép feladat, szívesen dolgozom érte” – tette hozzá Dr. Birkás Márta.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés