Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Az olcsó import határozza meg a hagyma áralakulását

A tavalyi rekordáraknál alacsonyabb, de magas szinten stabilizálódó árak jellemzik november elején a lengyel hagymapiacot.

Európában a végéhez közeledik a hagymabetakarítás, és Lengyelországban is ez a helyzet. A 2023-as szezonban az árak messze elmaradnak az előző évi szinttől: egészen október közepéig folyamatos csökkenést mutattak, míg tavaly már augusztus közepén megfordult ez a tendencia. Idén csak október legvégén volt érzékelhető némi növekedés, de az átlagár még így is 22%-kal marad el a tavalyi szinttől.

Forrás: pxhere.com

A méret szerint osztályozott, zsákos kiszerelésű vöröshagyma ára az október végi 1,3-1,8 PLN/kg (110-155 Ft/kg) szintről enyhe növekedést mutatva november elejére az 1,4-1,8 PLN/kg (120-155 Ft/kg) sávba emelkedett, ami könnyen jelezheti azt, hogy a betakarítás végeztével a rosszabb minőségű, gyorsan eladandó, tárolásra alkalmatlan készletek kimerülőben vannak. Ugyanez a mérsékelt áremelkedés figyelhető meg az import tételek vonatkozásában is, itt a legolcsóbb, Közép-Ázsiából behozott áru átlagára jelenleg 1,3-1,5 PLN/kg (110-130 Ft/kg) között alakul. A Lengyelországtól keletre eső piacokon is mindenhol olcsóbb a hagyma, mint egy évvel ezelőtt, így ágazati források továbbra is erős importnyomást valószínűsítenek. Ennek megfelelően nem elképzelhetetlen a tavalyi forgatókönyv, amikor a vöröshagyma ára január végéig stabil marad a nagybani piacokon.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés