Élelmiszergazdaság

Tovább emelkedett a léalma ára

Az előző évinél 150%-kal magasabb szintre, 66-70 Ft/kg közé emelkedett a léalma felvásárlási ára a lengyeleknél – most egy kisebb szünet várható.

Október utolsó hetében is kitartott az ipari alma áremelkedése: napról napra nőtt a felvásárlási ár, ami november elejére elérte a 0,78-0,82 PLN/kg (66-70 Ft/kg) szintet. Ez több, mint 30%-kal magasabb, mint egy hónapja, és 150%-kal múlja felül a tavaly október végén regisztrált átlagárat.

Forrás: pxhere.com

Az ipari alma felvásárlási árának növekedését előidéző legfontosabb hajtóerő az elégtelen kínálat, mivel a feldolgozók kereslete ezt messze felülmúlja. Továbbra is óriási igény mutatkozik a sűrítmény és az almalé alapanyagául szolgáló gyümölcsre, ám ez nem jelenti azt, hogy a feldolgozók ne szeretnék a jelenleginél valamivel olcsóbban felvásárolni az almát. És úgy tűnik, a november eleji ünnepeket követően most valóban egy kísérlet történik arra, hogy az áremelkedés legalábbis átmenetileg megtorpanjon: az ünnepek alatt a felvásárlás üteme értelemszerűen lelassult, és az utóbbi egy-két napban már valamivel alacsonyabb árajánlatokat jelentettek a lengyel termelők. A napokban dől el, hogy a felvásárlási árak átmenetileg megtorpannak, vagy folytatódik az emelkedő trend. Az eddigi tapasztalatok szerint azokban az években, amikor október során dinamikus áremelkedést következett be, novemberben és decemberben mindig csökkentek a felvásárlási árak, kérdés azonban, hogy az idei évben a globális piacról jelentkező óriási kereslet ezt képes lesz-e ellensúlyozni.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés