Élelmiszergazdaság

Még mindig sok élelmiszer hulladékként végzi

Fejenként 24 kilogrammnyi élelmiszert pazarolunk évente – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelméréséből. Bár soknak tűnik ez az adat, azt mindenképpen le kell szögezni, hogy 2006 óta huszonhét százalékkal kevesebb ételmaradék, zöldség, gyümölcs és pékáru kerül a kukába.

Gyermekkoromban megtanultam, hogy az étel nem játék, és hogy becsüljem meg mindazt, amit elém tesznek. Így akár a háromnapos bablevest is megettem, csak hogy ne kelljen kidobni. Persze, olykor még manapság is előfordul, hogy a kenyér megpenészedik, mielőtt az utolsó szelet is elfogyna, de tudatosan törekszem arra, hogy lehetőleg ne kerüljön elpazarolt élelmiszer a szemétbe.

Forrás: pxhere.com

A Nébih nemrégiben több mint ötszáz háztartás bevonásával végzett felmérést, melyből kiderül, hogy leggyakrabban továbbra is ételmaradékokat, zöldségeket, gyümölcsöket, illetve péksüteményeket dobunk a szemeteszsákokba. A hivatal a honlapján azt is közölte, hogy „Maradék nélkül” programjuk keretében uniós módszertant alkalmazva 2016 óta mérik a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok mennyiségét és megoszlását.

Az első adatok még fejenként 68 kilogrammnyi hulladékról szóltak, ez az érték azóta 12 százalékkal, 59,9 kilogrammra csökkent – legalábbis ez derül ki a 2022 őszi felmérés szerint. A tényleges pazarlás hét éve még 33,1 kilogramm volt fejenként, ez az érték azóta 27 százalékkal, 24 kilogrammra változott. Az okokra ugyan nem térnek ki, de vélhetően nagy szerepet játszik benne az árak emelkedése is.

agrotrend.hu / kemma.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés