Keresés
Close this search box.

Agrárpiac

Stabilizálódott a karfiol ára

A januári rekordszintről óriási zuhanást mutatott be a karfiol ára, de március elejétől már ismét drágul a zöldségféle a nagybani piacokon.

Januárban még az egekben járt a karfiol ára Lengyelországban: az import áru átlagára 13,5 PLN/db (1250 Ft/db) körül alakult. Az azóta eltelt csaknem két hónapban viszont óriási árzuhanás következett be, és március közepén az 5,5-6,5 PLN/db (505-600 Ft/db) ársáv vált jellemzővé, ami kb. 60%-os csökkenést jelent.

Forrás: pxhere.com

Ennek oka, hogy elsősorban Spanyolországban, de Olaszországban is jelentősen javult a zöldségféle kínálata. Sőt, elmondható, hogy lassan a ló túloldalára esik át a helyzet, mert az ottani árak február végén már a termelői árak alá is benéztek, így egyre több áru került exportra és feldolgozásra.

Ez nem jelenti azt, hogy Lengyelországban olcsó lenne a karfiol, különösen, hogy március elején egy 10% körüli drágulás következett be, és nem szabad elmenni amellett sem, hogy a január-februári áresés a valaha volt legmagasabb árszintről indult. A legolcsóbban a 2017-es szezonban lehetett karfiolt vásárolni Lengyelországban, akkor márciusban 4-4,5 PLN/db volt a jellemző ár.

Március további részében egyértelműen áremelkedés várható a lengyel nagybani piacokon, mivel a dél-európai termelők elkezdték korlátozni a kínálatot, hogy a számukra kedvezőtlenül alacsony árszintet normál magasságba állítsák vissza. Spanyolországban máris megfigyelhető, hogy a legjobb minőségű tételek ára a korábbi 0,64-0,67 euró/db (250-265 Ft/db) szintről a 0,8-0,89 euró/db (315-350 Ft/db) sávba emelkedett.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés