Agrárpiac

Válaszút előtt a Red Jonaprince alma

Exportproblémák és egyre romló minőség nehezíti a lengyel Red Jonaprince piaci helyzetét.

Lengyelországban a Red Jonaprince fajta raktárkészletei a tavaly februári 220 ezer tonnához képest az idei évben 32,6%-kal kisebbek, mindössze 145,5 ezer tonna volt a tárolókban. Jelenleg a Red Jonaprince a legnagyobb területen termesztett almafajta a lengyeleknél, az elmúlt években hihetetlen dinamikával bővült a termőterülete.

Forrás: wikipedia

Március elején azonban az alacsonyabb készletszintek ellenére is csak az 1,3-1,6 PLN/kg (120-145 Ft/kg) közötti sávban mozog a 70+-os válogatott tételek ára, ami 9%-kal alacsonyabb, mint február elején, de még mindig jóval magasabb, mint a 2022-es vagy a 2023-as idényben. A mostani visszaesés oka az export nehézségeiben és a betárolt tételek minőségi problémáiban keresendő.

A nagy kérdés, hogy mit hoz a közeljövő, mivel az előző három év áralakulása eltérő mintázatokat mutat. Sajnos nagy az esélye annak, hogy a 2020/2021-es szezon forgatókönyve ismétlődik meg, amikor több mint 30%-kal csökkent az ár március legvége-április eleje környékén. Ez azért tűnik valószínűnek, mert egyelőre nem látszik, hogyan növekedhetne az igény, elsősorban az exportkereslet a Red Jonaprince irányában. Még ha a következő hetekben be is indulna az export, az elsősorban a Golden és az Idared fajtákra vonatkozna elsődlegesen, és nem az egyre gyengébb minőségű Jonaprince-re (különösen a keménységgel vannak problémák). Erre utal, hogy a Red Jonaprince eladásai már januárban is rosszabbak voltak a tavalyinál (25 ezer tonna a 2023-as 30 ezer tonnához képest).

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés