Agrárpiac

Megtorpant a gyökérpetrezselyem ára

Átmeneti csökkenéssel reagáltak az árak a piacra kerülő rosszabb minőségű, gyorsan értékesítendő tételek megjelenésére, áprilisban azonban már drágulás várható.

Lengyelországban a gyökérpetrezselyem nagybani ára messze elmarad ugyan a rekordokat hozó 2018/2019-es szezon szintjétől, ám az utóbbi 10 év árszínvonalához képest továbbra is kifejezetten magasnak mondható. Még annak ellenére is, hogy március elején elindult egy enyhén csökkenő trend. Két éve a jelenleginél még jóval alacsonyabb árak mellett a petrezselyem drágulása december második dekádjától kezdett jól láthatóvá válni, de ez az áremelkedés lassú ütemű, folyamatos volt. Az idei szezonban teljesen más volt a helyzet: hirtelen áremelkedés következett be 2023. december közepén, és azóta felfelé és lefelé egyaránt megfigyelhetők ingadozások. Jelenleg a mosott, zsákos kiszerelésű petrezselyem ára 5-6,50 PLN/kg (460-600 Ft/kg) között mozog, ami 4,2%-kal alacsonyabb, mint március elején.

Forrás: pxhere.com

Mi várható a közeljövőben? Szinte biztos, hogy a petrezselyem ára emelkedni fog, a kérdés inkább csak az, hogy mikor. Egyelőre nem túl erős a kereslet, és a minőségi problémák miatt senki nem vásárol készletre. Az időjárás ebben a szezonban nagyon kedvezőtlen volt a petrezselyem számára, és még mindig igaz, hogy egyelőre sok rossz minőségű, gyorsan értékesítendő tétel van a piacon, ezek pedig lehúzzák az árakat. A belföldi kínálatot elnézve viszont jól látható, hogy az már a szezon eleje óta viszonylag korlátozott, és ha a rosszul tárolható tételek kifutnak a piacról, az árak mindenképpen emelkedni fognak. Ez leghamarabb áprilisban következik majd be, előtte azonban még lehetnek felfelé és lefelé irányuló áringadozások. Hosszabb távon viszont még a rosszabb minőségű tételek ára is nőni fog, mert nem lesz helyettük más.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés