Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Új, víztakarékos gyártástechnológiát fejleszt a CATL Debrecenben

A kínai CATL jelenleg olyan megoldáson dolgozik, amellyel drasztikusan csökkenthető Debrecenben épülő akkumulátor gyárának technológiai vízfogyasztása – közölte a cég pénteken az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, a nemzetközi nagyvállalat zöld gyártási technológiáját és az ipar 4.0 technológiák terén szerzett tapasztalatait debreceni üzemében is be kívánja vezetni. A zárt gyártástechnológia és szigorú monitoringrendszer biztosítja, hogy a debreceni üzem megfeleljen minden környezetvédelmi előírásnak, így a szigorú helyi előírásoknak is.

„A CATL vezetése megértette, hogy a gyár vízfogyasztása a debreceniek egyik fő aggodalma, ezért olyan új, egyedülálló technológiai megoldást fejleszt debreceni gyára számára, amelynek bevezetésével drasztikus mértékben csökkenthető lesz a gyár technológiai vízigénye” – közölték, megjegyezve, hogy az új technológia részleteit a cégvezetés a közeljövőben mutatja be.

A CATL reményét fejezte ki, hogy a helyben megvalósuló kezdeményezések és fejlesztések, valamint a környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalási programok elősegítik a helyi közösséggel való hosszú távú jó kapcsolat kialakítását.

Forrás: CATL.com

Azzal, hogy a cég Debrecen déli ipari övezetében megépíti második európai akkumulátorgyárát, hamarosan a régió egyik legnagyobb munkaadójává válik.

A CATL hosszú távra kötelezte el magát Debrecen mellett, és célja, hogy aktív és pozitív szerepet vállaljon a város életében, fejlődésében – olvasható a közleményben.

Hozzáteszik: a CATL aktívan támogatja a nemzetközi közösség által kitűzött fenntarthatósági célokat és mind globálisan, mind helyi szinten egy zöldebb, fenntarthatóbb világ megteremtésén dolgozik. A vállalat vezetése hisz abban, hogy a lokális társadalmi és környezetvédelmi kezdeményezések és fejlesztések elengedhetetlenek gyárai sikeres működtetéséhez.

A közlemény utal rá, hogy a CATL világszerte 13 gyárat és 6 K+F központot üzemeltet, ahol 18 ezer mérnök dolgozik a legújabb ipar 4.0 technológiai alkalmazásokon.

A CATL tavaly bejelentette, hogy 2025-re összes üzemében el kívánja érni a szén-dioxid-semlegességet. Ehhez jó alapot kínál, hogy a vállalat négy gyára már megkapta a szén-dioxid-semleges minősítést, hármat pedig a Világgazdasági Fórum úgynevezett Lighthouse Factory minősítéssel díjazott.

Az épülő debreceni gyár vezetői múlt év novemberében Debrecenben sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az akkumulátorgyár várható napi vízigénye valamivel meghaladja majd a háromezer köbmétert, aminek a 70 százalékát a hűtőtornyok használják el.

Már dolgoznak azon, hogy ezt tisztított, szürkevízből fedezzék, amihez módosítani kell az egységes környezethasználati engedélyt – magyarázták. Megjegyezték, hogy a CATL innovatív cég, tanulmányozzák azokat az új technológiákat, amelyek alkalmazásával optimalizálják, akár jelentősen csökkenthetik a vízfelhasználást.

(Nyitókép: CATL)

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés