Keresés
Close this search box.

Hírek

Támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott ágazati támogatásai között. A gépek és technológiák beszerzését támogató konstrukcióra április 8-tól április 29-ig nyújtható be támogatási kérelem – jelentette be az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár pénteken Kiskőrösön, a XXVIII. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borversenyen.

Feldman Zsolt kiemelte, a kihívások mellett az idei év sok lehetőséget is teremthet az ágazatnak, így a kunsági borvidék szőlészeinek és borászainak is. Most jelennek meg azok a gépesítési és technológiai fejlesztéseket szolgáló támogatási konstrukciók. Ezek a borászok számára előrelépési lehetőséget jelentenek majd hatékonyságban és minőségben, a minél jobb borok készítésében – hangsúlyozta.

Az államtitkár ismertette, hogy a forrást a szőlőfeldolgozáshoz és a borkészítéshez, a borászati termékek kiszereléséhez, valamint az anyagmozgatáshoz kapcsolódó, új borászati gép beszerzésére lehet igényelni, valamint lehetőséget biztosít a borászati termékek forgalmazásához kapcsolódó adatszolgáltatási, bejelentési, nyilvántartási kötelezettségek teljesítését, illetve az ügyvitelt és vállalatirányítást szolgáló hardver- és szoftver beszerzésére, fejlesztésére is.

Forrás: pixabay.com

A támogatási kérelem április 29-ig adható be elektronikusan a Magyar Államkincstár részére a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent rendelet szerint.

Őstermelők, kis- és közepes vállalkozások esetében a beruházási eszköz nettó vételárának 50 százaléka igényelhető, budapesti működési hely esetén 40 százaléka.

„Egy kedvezményezettnek – a kifizetési kérelemre vonatkozó benyújtási időszakonként – legfeljebb 100 millió forint támogatás nyújtható. A kifizetési kérelem a támogatási kérelem benyújtását követő két pénzügyi évben, tárgyév november 15. és december 21. között elektronikus úton adható be” – tette hozzá.

Feldman Zsolt előadásában bemutatta a Közös Agrárpolitika I. és II. pillérének szőlő- és borágazati támogatásait. Az agrártárca hangsúlyozta az alkoholmentes és alkoholcsökkentett borászati termékek előállításának és környezeti fenntarthatóságot erősítő innovációk támogatását.

Erre a célra 2027-ig 1,5 millió euró keretösszegű konstrukciót dolgoz ki 2024. második negyedévére.

Szintén a második negyedévben meghirdetik a borászok promóciós projektjeit támogató konstrukciókat, amelyre pedig 6 millió euró hívható majd le.

Megjegyezte, hogy felértékelődtek a szőlőtermelőknél a különböző környezeti kompenzációs területalapú támogatások. Példaként említette az Agrár-környezetgazdálkodási támogatási programot és Agro-ökológiai programot, amelyek kifizetése áprilisban indul – olvasható a közleményben.

agrotrend.hu / Híradó

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés