Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Innováció

Segít a NAK-AKG vetésszerkezet kalkulátor, hogy ne legyen büntetés

A NAK-AKG vetésszerkezet kalkulátor (NAK-AKG-VK) alkalmazást az MVH regisztrációval rendelkező gazdálkodók részére, a NAK-AKG vetésszerkezeti előírások betartásának segítésére, valamint önellenőrzésére fejlesztették ki. A vetésszerkezet kalkulátor használatára csak regisztrációt követően van lehetőség, míg a program felhasználói kézikönyvének alapos tanulmányozása és megértése az alkalmazás használatához, az egyes adatmezőkbe a megfelelő értékek beírásához. 

A Vidékfejlesztési Program VP4-10.1.1-15, valamint a VP4-10.1.1-16 számú Agrárkörnyezetgazdálkodási kifizetés felhívásokban szereplő vetésszerkezeti kalkulátor alkalmazásához tartozó felhasználói kézikönyv itt tölthető le.

A NAK-AKG vetésszerkezet kalkulátor (NAK-AKG-VK) alkalmazást az MVH regisztrációval rendelkező gazdálkodók részére, a NAK-AKG vetésszerkezeti előírások betartásának segítésére, valamint önellenőrzésére fejlesztették ki
A NAK-AKG vetésszerkezet kalkulátor (NAK-AKG-VK) alkalmazást az MVH regisztrációval rendelkező gazdálkodók részére, a NAK-AKG vetésszerkezeti előírások betartásának segítésére, valamint önellenőrzésére fejlesztették ki

Fontos átnézni a részleteket

A különböző kultúrák, hasznosítási kódok vetésváltás szabályainak, valamint a vetésszerkezeti előírásoknak megfelelő csoportokba sorolását a mellékelt Excel táblázatban lehet megtekinteni. Mindenképpen tanulmányozza át a besorolásokat annak érdekében, hogy a vetésszerkezeti előírásokat minél pontosabban betarthassa, s ne vétsen a vetésváltási szabályok vonatkozásában sem. A vetésváltásra vonatkozó besorolás és ellenőrzés a „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot”(HMKÁ) vetésváltás szabályait figyelembe veszi.

A szántó tematikus előíráscsoportoknál meghatározott, vállalt vetésszerkezet kialakításában csak az adott évben az Egységes kérelem időszakában bejelentett kultúra – ez esetben főnövény – vehető figyelembe. A vetésváltás vonatkozásában a vetést követő 15 napon belül, az elektronikus felületen bejelentett másodvetés is szerepet játszik, a vetésszerkezetben nem. A vetésszerkezeti előírások teljesítésénél kizárólag a főnövényt kell figyelembe venni.

Amennyiben a VP AKG-ba bevitt, az adott vetésszerkezeti előírásokkal érintett összterületének mérete – ez lehet adott tematikus előíráscsoporton belül eltérő csomagban is – 100 hektár, vagy az alatti, úgy a vetésszerkezeti előírásokat a kötelezettségvállalás 5 éve alatt kell teljesíteni. Amennyiben azonban az előzőekben említett terület mérete meghaladja a 100 hektárt, úgy a vállalást évente kell teljesítenie. Ha az ügyfél vetésszerkezeti előírásokkal érintett területe a kötelezettségvállalás időszakán belül – kötelezettségátvállalás révén – meghaladja a 100 hektárt, úgy a 100 hektárt meghaladó időszak vonatkozásában a vetésszerkezeti előírásokat az 5 év átlaga alapján és évente számolva is teljesíteni kell. 100 hektár és az alatti időszak esetében 5 év átlaga alapján 5 év alatt teljesítendő. Ugyanezen elv alkalmazandó azon esetre is, amikor a terület 100 hektárt meghaladó volt, azonban – kötelezettség átadás, visszavonás vagy kizárás révén – 100 hektárra, vagy az alá csökken.

A vetésszerkezeti kalkulátor a szántó tematikus előíráscsoportok vonatkozásában figyelmeztet a kötelezően betartandó, illetve a választható táblaméretek túllépése esetében. A pályázati felhívás értelmében egy tábla területe legalább 0,25 hektár, kivéve a növényvédőszer mentes zöldugar/méhlegelő szegély és a füves mezsgye területek tábláit, ahol VP AKG szempontjából támogatható minimális táblaméret 0,05 hektár.

agrotrend.hu/https://www.magro.hu/

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés