Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Technika

Kiemelkedő szárzúzás, maximális szemmentés – OROS SUN napraforgó adapterek

Az OROS napraforgó adaptereinek fejlesztése 1996-ban kezdődött, ami azt jelenti, hogy lassan három évtizedes tapasztalat áll a magyar gyártó termékei mögött. A kezdeti irány még teljesen más volt, mint a ma ismert  OROS SUN típusok. Akkoriban az eszközök az UN, vagyis az „univerzális napraforgó adapter” nevet viselték, és a napjainkban megszokottól eltérő műszaki tartalommal készültek. A kísérletekre és a gazdák tapasztalataira támaszkodva mára az OROS SUN kiemelkedő termékké vált a piacon.

Minimális szemveszteség

A napraforgó adapterek fejlesztése során a legfontosabb szempont a szemveszteség minimalizálása volt. Ezt az OROS SUN esetében számos megoldás segíti. Az OROS eszközei kiemelkedően nagy magmentő felülettel rendelkeznek, amivel a piac élvonalába tartoznak. A szerkezet kialakításánál elsődlegesnek számított, hogy minden rész, tartozék befelé lejtsen, így a magok a megfelelő helyre kerüljenek. A görgős kialakítású rázótálcák optimális geometriája, az adapter oldalmagasításai és a hátfali védőháló szintén csökkentik a szemveszteséget.

Az OROS SUN napraforgó adapterek 6, 8 és 12 és 16 soros változatban érhetők el 56, 70 vagy 76,2 centiméteres sortávokkal. Üzemi szélességük nagyjából 4,5 métertől egészen 12,5 méterig változik típustól függően.

A növényről a fejeket egy optimális fordulatszámú, speciális forgókés választja le, az adaptereknek az előre dőlt állomány és különböző magasságok sem jelentenek problémát.

A kínálatban elérhetők fém és műanyag burkolatok egyaránt. A fémek esetében kiváló a siklási tulajdonság, így az agresszív napraforgó-szár kevésbé koptatja a csúcsokat. A műanyag változattal viszont növelhető a tálca mentőfelületének mérete.

Az OROS SUN univerzális adapter minden kombájntípusra ráilleszthető, méghozzá egy felszerelő betét segítségével, ami gyorscsatlakozású, tehát nincsen szükség minden esetben órákat eltölteni a művelettel.

A betétek természetesen az OROS CORNADO kukorica adapterekkel is kompatibilisek. Nem mellékes, hogy a két változat esetében az időtálló és könnyen cserélhető zúzókések is megegyeznek, így azokból sem kell különbözőket vásárolni.

Forrás: oros.hu

Kiváló szárzúzási teljesítmény

Az OROS adaptereinek fontos eleme a szárzúzó, ami a napraforgó betakarítása során is kiemelt szerepet játszik. A fejlesztésnek köszönhetően a zúzó és az adapter között viszonylag nagy távolságot, akár 1 métert is lehet a fülkéből hidraulikusan állítani. A betakarítás kezdetekor először javasolt az adaptert a tányér alá beállítani, majd a zúzót leengedni a talajfelszínre. Így kis tarló és zúzott szármaradvány marad a kombájn után. A szárzúzó ráadásul automatikusan tartja a kiválasztott tarlómagasságot, ami kár 8 centiméter is lehet. Az OROS SUN minimális betakarítási magassága 65 centiméter.

Az OROS SUN+CHOP jó választás lehet min-till vagy no-till területeken is, ahol fontos a talajtakarás minősége, egyenletessége, valamint a talajtaposás csökkentése, illetve a gázolaj-fogyasztás mérséklése.

Forrás: oros.hu

Opciós lehetőségek

Az adapterek opciós lehetőségei között találjuk a sorkövetőt, de a CHOP, tehát szárzúzós gépeknél az automata talajkövető is választható kiegészítő. Ebben az esetben szintén opció az 1 pár csonktaposó is, ami a szárzúzás után még mindig lábon maradt növényi részeket is megtöri, elfekteti a gumiabroncsok útjából.

Hajtástól a karbantartásig

A kis tömegű, alumínium, mechanikus hajtóművek megbízhatóak és erősek, ráadásul gondozásmentesek. A több évtizedes tapasztalatok és visszajelzések igazolják, hogy azokkal ritkán adódik probléma. A konstrukció soronként nagyjából 1,34 lóerő plusz teljesítményt igényel a kombájntól még 8 km/h munkasebesség mellett is.

Az eszközök karbantartása viszonylag egyszerű, és a legújabb típusokban is számos olyan alkatrész található, ami a korábbi típusokkal is megegyezik, így sem a tudás és tapasztalat, sem pedig a betárolt alkatrészek nem mennek kárba egy típusfrissítés során. Az oldalhajtás automatikus olajozó rendszere professzionális kenést, így hosszabb élettartamot biztosít.

Kontakt

Szabó Zoltán

zoltan.szabo2@linamar.com

+36 20 585 96 66

 

 

 

 

 

 

agrotrend.hu / OROS

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés