Keresés
Close this search box.

Hírek

Technika

Lecsengett a mezőgazdasági boom Amerikában, elértéktelenednek a gépek

Sajátos helyzetet idézett elő az Egyesült Államokban a terményárak zuhanása: olcsóbbak lettek a traktorok és kombájnok, mert máskülönben a gépek a dílerek nyakán maradnának. Van, ahol aukcióra is bocsátják a vadonatúj eszközöket.

Az Egyesült Államokban három éve nem állt ilyen alacsonyan a kukorica és a szója ára, és ahogy esnek a farmerek bevételei, úgy kénytelenek a mezőgazdasági eszközök gyártói és előadói szembesülni azzal, hogy véget értek a jó idők.

Forrás: pixabay.com

A Reuters hírügynökség farmerekkel és tíz viszonteladó céggel beszélt, főként a középnyugati államokban. Elemzők azt mondták, hogy a termények alacsony ára és a makacsul magas kamatlábak miatt a gazdák nem tudnak új gépeket venni. Ennek nyomán a dílereknél elkezdtek felhalmozódni a traktorok és a kombájnok, kihatva a kereskedők és a gyártók bevételeire is.

A Deere – a John Deere traktorok gyártója – és a CNH Industrial két éve még alig bírta tartani a lépést a piaci igényekkel. Akkor a farmerek bevételei rekordmagasságba ugrottak, és a pandémiasegélyekből származó extra pénzből a gazdák elkezdték felújítani gépparkjukat.

Most viszont úgy tűnik, ennek a helyzetnek a fordítottja állt elő. Például a Wisconsin állambeli Waupun Equipment nevű mezőgazdaságigép-forgalmazó azt mondta, hogy tavaly év vége óta 30-35 százalékkal nőtt a raktáron maradt készlet. A díler így leállította a gyártóknak, a CNH-nak és a Polarisnak küldött rendeléseket, és abban reménykedik, hogy sikerül túladni a felhalmozódott eszközökön.

Áprilisi adatok szerint 107 százalékkal több 300 lóerősnél erősebb traktor volt raktáron az Egyesült Államokban, mint egy évvel korábban. Kombájnokból pedig több, mint 17 százalék maradt a kereskedők nyakán.

A Kansas állambeli Nortonban egyes eladók 30 százalékos kedvezményt adnak, akár kamatmentes hitel mellett, csakhogy szabaduljanak a gépektől.

De nem csak a gép-, hanem immár az alkatrész-kereskedők is szenvednek. A traktor- és kombájneladók elmondták: jelenleg a kedvező kamat az, ami becsalogatja a vevőket. Ezzel a dílerek veszíthetnek a befektetésükből, de az eladatlan gépek raktározása még többe kerülhet nekik.

Közben folyamatosan emelkednek a használt mezőgazdasági gépek eladásai. Ezért van az, hogy egyesek nagyon gyorsan aukcióra bocsátják az raktáron maradt gépeket. Ennek nyomán egyes eszközökhöz az eredeti ár 30 százalékáért lehet hozzájutni, de vannak farmerek, akik így sem tudják megengedni maguknak az új gépeket. Közben az egyik gyártó, a Deere közölte: visszafogja a gyártást.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés