Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Sertéságazat: szaporodásbiológia és gazdasági kihívások napjainkban

A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete A sertéságazat lehetőségei és szaporodásbiológiája címmel hirdette meg 2024. évi második, februári rendezvényét.

Forrás: pixino.com

Fülöp Vazul, az Agrofeed Kft. szaporodásbiológiai és takarmányozási szaktanácsadója első, A hőstressz és a nyár hatásai c. előadásában kiemelte, hogy a kocák kondíciójának megtartása – mely a későbbi szaporodási képességeiket alapvetően befolyásolja – nyáron, a hőstressz miatt fokozott fontosággal bír. 27°C felett 12-16 óra után jelentkezik a hőstressz. Romlik az emésztés, csökken a felszívódás, nő az adrenalintermelés és gyengül az immunrendszer. Ennek elkerülésére elsődlegesen hűteni kell. Erre minden lehetőség jó lehet, de optimális eredmény az evaporációs hűtőpaneltől várható, és fontos, hogy figyeljünk a malacbúvóládák huzatmentességére is.

Mi mindenre jó az Altrenogest-kezelés

Az Altrenogest-kezelés hagyományos és új módszerei c. előadásában Fülöp Vazul ismertette, hogy a módszer általános használata, azaz a fialásszinkronizálás mellett újabb lehetőségeket is rejt. Alkalmazhatjuk például – minimum 3 hetes szoptatás után – a választott kocák ivarzásának eltolására pár naptól akár 3 hétig. Ez segítség az 5-6 napig nem búgó választott kocák áttolásához a 2-3 héttel későbbi választásokhoz, illetve megoldást nyújt arra az esetre, ha a termékenyítőanyag nem optimális időben érkezik meg.

Beköszöntenek a válságok

Fórián Zoltán, az ERSTE bank agrárgazdasági szakértője Eljött a mi időnk c. előadásában felvázolta, hogy korunk egymást erősítő hatásai a klíma, a drága élelmiszer, az éhínség, a migráció, a háború és az energiaválság. Mára megállapítható, hogy véget ért az olcsó élelmiszerek kora, beköszöntenek a válságok. Nagy kérdés, hogy felértékelődés vagy csak felárazódás folyik, és mi marad a kényszertudatosodás után. Túl sok az érzelem, ezen szörföznek az árak. Drámaian nő az éhezők száma, és miközben a szükséges termelés meglenne, gátoltak az értékesítési csatornák. Nemzetközi gyakorlat, hogy 100-130 napos készletek vannak, amik nem jutnak el a helyükre. Az előadó szerint megdöbbentő módon felborult a Maslow-piramis, luxuscikk lett az élelmiszer.

Támogatások 2020 és 2024 között

Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpicért felelős helyett es államtitkára Az állattenyésztés kilátásai, kormányzati intézkedések és támogatások c. előadásában összefoglalta az előző évek sertéstámogatásait. A 2020 és 21-es években az állatjóléti, a PRRS-mentesítési, az átmeneti és a tenyésztésszervezési támogatásokon túl jellemzőek voltak az egyes állatbetegségek megelőzésére és felszámolására, valamint az ASP miatti kártalanításra adott támogatások, melyek 2020-ban 38,7, 2021-ben 42 milliárd forintot tettek ki. A 2022-es költségvetési évben a kocatartó vállalkozások jutottak kocánként 20.000 Ft egyszeri támogatáshoz 2,5 milliárd összegben, és az ágazat további 2 milliárd forintot kapott az EU mezőgazdasági krízisalapjának és az uniós agrárköltségvetés terére, valamint változatlan volt a hízó és tenyészkoca állatjóléti támogatása 13,83 milliárd összeggel.

Termékenyítési menedzsment

Fülöp Vazul második előadásának első részét, a Hatékonyságnövelő technikák a szaporaság javítása érdekében c. előadását azzal kezdte, hogy jelenleg a hazai sertéságazat két nagy hátránya a technológiai elmaradottságunk és az, hogy földrajzi helyzetünkből adódóan nálunk négy évszak van. Ez az oka, hogy a modern sertéstartás célkitűzései közül vannak, amiket már tudunk teljesíteni, (kocaforgó, éves kocaelhullás, halvaszületési arány, fiaztatói elhullás), de még van jócskán tennivalónk a kocánként és évenként választott malacok számában, a vemhesülési arányban és a fialási százalékban, valamint a selejtezési rátában.

A petefészek-ultrahang előnyei

Fülöp Vazul a Petefészek-UH és felhasználása a gyakorlatban c. előadásában ismertette, hogy a korábbi Doppler-készülékekkel szemben ma már kiváló, korszerű szenzorfejes képalkotó készülékek állnak rendelkezésre. Ezeket a készülékeket már 2006 óta használják az USA-ban és Nyugat-Európában a petefészek ultrahangozására.

A telepi állatorvos vagy betanított dolgozó könnyen el tudja sajátítani a módszert, és egy megfelelő célkészülék ára – bár nem olcsó – egy 3000 kocás telepen 1 év alatt megtérül.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés