Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Lipicai tenyésztőknek szaporodásbiológiai tanfolyamot szerveztek

A Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete megtartotta első elméleti szaporodásbiológiai tanfolyamát Lajosmizsén 2024. február 10-én. A mesterséges termékenyítés rejtelmei című előadásra nagy érdeklődés volt, a résztvevők hamar megtöltötték a termet. Tanulni sosem késő, ezért a fiatalabb generáció mellett a tapasztaltabb korosztály is szép számmal képviseltette magát a közönség soraiban.

A felkért előadó, dr. Veres Sándor lógyógyász szakállatorvos volt, aki 15 éve végzi fő tevékenységi köreként lovak szaporodásbiológiai gondozását a Dunántúlon, főként Kaposvár környékén.

Forrás: pixabay.com

Kancák ivarzása

A kancák szezonálisan poliösztruszos állatok, ivarzásuk szempontjából az évet két részre oszthatjuk. Az aktív szezon általában márciustól októberig tart, azonban a klímaváltozás miatt ez sokszor elcsúszik a megszokottól.

Az aktív-inaktív szezonátmeneti időszakban előfordulhat, hogy az érett tüszőt a kanca akár hetekig is tartogatja, a fedeztetés többszöri próbálkozásra sem sikerül. Ilyenkor érdemes állatorvosi vizsgálatot végeztetni, mert a sikertelen vemhesülés hátterében állhat szervi elváltozás, sérülés. Ha az orvos egészségesnek ítéli meg a tenyészkancát, akkor egy hormoninjekció segítségével a tüszőérést serkentheti. Így a kanca 24-48 órán belül fogékony lesz a termékenyítésre, és ismét lehet fedeztetéssel próbálkozni. A másik lehetőség, hogy 2-3 ciklust kihagyunk a szezon elején, hogy állatunk jobban fel tudjon készülni a fedeztetésre, valamint az időjárás is ideálisabb lehet a későbbi termékenyítés során.

A túl gyakori termékenyítést minden esetben érdemes elkerülni, mert az ondó mint idegen anyag a kanca méhét irritálja, és legrosszabb esetben maradandó egészségkárosodást is okozhat az állatnak.

Mennyiség vagy minőség

Habár libidójuk és spermaminőségük növekedhet a szezonban, a kancák április-májusi ivarzási csúcsakor a tenyészmének leterheltté válhatnak. A gyakorlatban előfordul, hogy természetes fedeztetésnél napi 3-5 kancát is befedez egy mén, azonban a mennyiség sokszor a minőség rovására mehet. A tenyészménekre érdemes jobban odafigyelni ebben az időszakban, ugyanis a spermaminőségük és általános kondíciójuk is romolhat a túlhasználat miatt.

A tenyészmének túlhasználatát kerülni kell a csúcsidőszakban.

Mesterséges termékenyítésnél az általános gyakorlat a túlhasználat megelőzésének érdekében, hogy a tenyészménektől 2 naponta vesznek spermát.

Állategészségügyi feltételek

A mesterséges termékenyítést minden esetben állatorvosi vizsgálat előzi meg, mely során kiderül, hogy az állatok alkalmasak-e az eljárás használatára. Kancáknál a termékenyítést akkor végzi el az állatorvos, ha a méh tiszta, folyadéktól mentes, és a szaporító szervrendszer többi része is egészséges.

A szaporítóanyagot minden esetben bevizsgálják.

Mének vonatkozásában annak az állatnak a spermája használható fel mesterséges termékenyítés során, amelyik szerológiai illetve bakteriológiai vizsgálaton esik át és ezeken negatív eredményeket szerez, tehát fertőző betegségektől, kórokozó baktériumoktól mentes.

Állategészségügyi és balesetvédelmi szempontból is kedvezőbb a mesterséges termékenyítés.

Mesterséges termékenyítés előnyei

Természetes fedeztetésnél átlagosan a 65%-ot, míg a mesterséges eljárást használva akár a 90%-ot is elérheti a vemhesülési arány.

A sérülések kockázata szinte minimálisra csökkenthető. A mesterséges termékenyítés ezáltal gazdaságilag is jobb feltételeket biztosíthat a tenyésztőnek. Ha egy tenyészmén az év elején komolyabban megsérül természetes fedeztetésnél, akkor akár a teljes ivarzási szezonra kieshet a tenyésztésből (pl. láb-, péniszsérülés esetén). A gazdaságosság abban is megnyilvánulhat, hogy amennyiben a kancák sárlását össze tudjuk hangolni, úgy egyszerre elvégezhetők a termékenyítések. Így csökkennek a munkaszervezési feladatok és ezek költségei.

Az állategészségügyi feltételek is kedvezőbbek, mivel az eljárást minden esetben állatorvosi vizsgálat előzi meg. Így könnyebben, hamarabb kiszűrhetünk esetleges betegségeket. Amennyiben a kanca egészségügyi állapota nem megfelelő, vagy a ménen a túlhasználat jeleit veszi észre az állatorvos, a gyógykezelést azonnal el tudják kezdeni. Emellett termékenyítést el tudják halasztani.

Járványügyi szempontból a mesterséges termékenyítés megfelelőbb a természetes fedeztetésnél, mivel az állatok nem találkoznak és fizikailag nem érintkeznek. Ezáltal a fertőzések terjedése lassítható vagy kiküszöbölhető.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés