Természet

Réceszaporulat a Körösvölgyi Állatparkban

Nem csak a természetben, de néhány napja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának taván is kikeltek az első récefiókák, akik minden évben kedves színfoltjai a park látnivalóinak.

Forrás: pixabay.com

Idén is több helyen kotlanak a tó környezetében tőkés récék és nyári ludak is. A fészkelés megkönnyítésére, a tó környezetében, a rejtőzködést segítő nádkúpok, a kisebb testű, odúban költő réce fajok részére pedig mesterséges fészekodúk kerültek kialakításra. A tőkés récék akár 20-25 tojást is raknak.

Az első réce párok már büszkén vezetik aprócska fiókáikat, akik a kikelést követően fészekhagyók és önálló táplálkozásra képesek. Bár a szárazföldön még esetlenül totyognak, a vízben már könnyedén követik szüleiket, akik vehemensen védelmezik őket minden veszélytől.

A kiskacsák alapszíne zöldessárga, hátuk, fejük teteje fekete, anyjukhoz hasonlóan szemcsíkot viselnek, csőrük és lábuk lilásfekete. Ez a színezet remekül elrejti őket a parti iszapos talajon, nádasban, vízinövények kusza, árnyékos sűrűjében. Pehelytollazatukat körülbelül két hétig tartják meg, majd fokozatosan kinő felnőttkori tollruhájuk.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés