Természet

Az egyik legegészségesebb nyári gyümölcs a szeder

A fekete bogyójú szeder mérsékelt éghajlaton vadon és kertekben is megterem. Kellemesen fanyar ízét augusztustól élvezhetjük. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet, hogy megmutassuk, miért is említhető a gyümölcs a legegészségesebb nyári csemegék között.

A rózsafélék családjába tartozó fekete szeder szinte az egész világon elterjedt, csak Európában több mint 2000 fajtája található meg. A szedernek növénytani szempontból rendkívül gazdag összetételű állománya van, ugyanis több egymással kereszteződésre képes fajból tevődik össze.

Forrás: pixabay.com

A szedernövények egyetlen faja és része sem mérgező, gyümölcsük íze pedig nagyon kellemes, kiváló antioxidáns-forrás. A természetes erdők kiterjedésének csökkenése, a gyakori tarvágások elősegítik a szederfajok elszaporodását, a különböző génállományok keveredését.

Bár kétségtelen, hogy vannak hasonlóságok, a fekete szeder és a szedermálna semmiképpen sem összekeverendő növények. A szedermálna gyümölcse lédúsabbnak mondható a szederénél, íze viszont hasonló: savanyú, fanyar. A szedermálna a hamvas szeder és a málna kereszteződéséből alakult ki, így nem meglepő, hogy a málnaszezonnal párhuzamosan, júniustól július végéig tart az érési időszaka.

Utazás szedertörténelembe

Az emberiség régóta ismeri a szeder természetes előfordulási helyeit. A napos helyektől egészen a félárnyékosokig megtalálható, például a napfényes erdőkben vagy a mészben és nitrogénben gazdag talajon.

Az ókori görögök a kínzó köszvényükre reméltek gyógyírt a szeder fogyasztásától. Termesztése és komolyabb értékesítése azonban történelmi korszakokkal később, csak a 19. században kezdődött el. Ezzel párhuzamosan indult meg a tüskéktől mentes szederverziók kikísérletezése is, melyekhez egyenes szár tartozott, hogy a termesztésük egyszerűbbé váljon.

A szeder jótékony hatásai

A szeder kimagasló A-, C- és E-vitamin-tartalmánál fogva erősíti a szervezet védekezőképességét. A vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben értékes ásványi sói és gyümölcssavai is szerepet játszanak. Rostjai elősegítik az emésztést. Mélykék színe magas antocián-tartalmáról árulkodik: az ismert antioxidáns-vegyület mérsékli a szabad gyökök káros hatását, így csökkenti a rákbetegség kockázatát. Az antocián ezenkívül gyulladásgátló, érvédő hatású, javítja az emlékezőképességet, valamint szabályozza a vérnyomást.

Forrás: pixabay.com

A szeder színanyagai között jelentős még az A-vitamin előanyagaként ismert karotin, az ásványi anyagok közül pedig kiemelendő a szeder foszfor- és vastartalma. A gyümölcsből főzött lekvár enyhe hashajtóként alkalmazható, míg a szederlé nyugtatja a gyomrot, vese- és hólyagpanaszokra javasolt. A szeder gyümölcse és levele egyébként tanninokban (csersavakban) igen gazdag. Számos fajt gyógynövényként használnak, mivel a tanninnak összehúzó tulajdonsága van, ami a hajszálereket védi.

Mindenképpen meg kell még említeni a szeder leveléből készült teát. A szederlevéltea tisztán fogyasztva eredményesen alkalmazható reumára, menstruációval kapcsolatos problémákra, légúti megbetegedésekre, húgyúti gyulladásra, valamint vízhajtó hatása is ismert. Torok- és szájöblítésre ugyancsak nagyszerű, de a szeder leveléből készült teakeverékkel akár a cukorbetegség is megelőzhető, ugyanis segítségével beállítható az ideális vércukorszint. Készíthetünk a teából ülőfürdőt is az aranyeres fájdalmak enyhítésére.

A szeder sokoldalú felhasználása

A szeder sütemények bevonására, lekvár, valamint gyümölcszselé készítésére is nagyszerű választás. A friss gyümölcsöt a téli hónapokra mélyhűtéssel konzerválhatjuk, a forró nyári napokat pedig szederszörp készítésével tehetjük elviselhetőbbé.

Ez utóbbihoz nagyjából 1 kg szederre lesz szükségünk, valamint ugyanennyi cukorra, 1 liter vízre, 1 teáskanálnyi szalicilre, végül pedig egy kis citromsavra. Ha ezek a hozzávalók rendelkezésünkre állnak, már készíthetjük is a szederszörpöt.

A munkafolyamatot a szeder alapos megmosásával indítsuk, majd préseljük, pépesítsük a gyümölcsöt! Az így kapott gyümölcspépre mehet a citromsav és a szalicil, végül a víz. Ha a vizet is hozzáadtuk, fedjük le a tárolóedényt, és hagyjuk egy napig állni a tartalmát! Az egynapos állás után töltsünk meg egy tálat az 1 kg cukorral, a szeder levét pedig öntsük sűrű gézbe, ahonnan az majd rácsepeghet a cukorra! Ha a szederlé teljesen lecsepegett, a kapott szörpöt öntsük át üvegekbe, majd zárjuk le őket légmentesen! A szederszörpöt később némi citrommal kombinálva fogyaszthatjuk vagy kínálhatjuk vendégeinknek.

A szeder ültetése

A szeder ültetése az év elején, illetve az év végén ideális. A szakemberek az ültetést vagy januártól márciussal bezárólag, vagy pedig októbertől decemberig javasolják. A növény helyét tekintve kertünk naposabb szegleteiben gondolkodjunk, és ügyeljünk arra, hogy itt a talaj is jó szerkezetű legyen!

Forrás: pixabay.com

Mielőtt azonban nekifogunk az ültetési munkálatoknak, áztassuk be a szeder tövét, fontos ugyanis, hogy a növény gyökérzete bőségesen megszívhassa magát vízzel. Ha ezzel megvagyunk, ássunk egy nagyjából 60 cm mélységű gödröt a kiválasztott helyen, majd ezt trágyázzuk, vagy töltsük fel komposzttal! Erre kerüljön porhanyós állagú föld, és már mehetnek is bele a szedersarjak. Folytassuk az ültetést újabb adag porhanyós föld betöltésével, majd locsoljunk, és a talaj szintjéig töltsük vissza a kiásott földet! A szeder a későbbiekben is bővizű locsolást igényel, és persze nem feledkezhetünk meg a tápanyagok biztosításáról sem! A szedrest betakargathatjuk mulccsal is.

A szeder metszése

A szeder gondozása nem túl munkaigényes, a növényt évente néhány alkalommal kell csupán megmetszeni, ezenfelül valamilyen támrendszerhez vagy egy karóhoz odakötözni. A szeder metszése azért is elengedhetetlen, mert ha nem végezzük el, egy idő után a növény túlságosan el fog burjánzani a kertünkben, a lehajló ágak ráadásul gyökeret ereszthetnek a földbe, és így újabb és újabb szedertelepeket hozhatnak létre.

A szeder hajtásai közül azokat érdemes metszeni, amelyeknek vannak oldalhajtásaik. Ezeket a nyár közepén, júliustól augusztusig fontos gondozni, ettől ugyanis az oldalhajtásokon található rügyek erőre kapnak, végül pedig kiindulnak belőlük a következő év termőhajtásai. A letermés után javasolt a vesszőket tőből kivágni, ezáltal ugyanis több fényhez, tápanyaghoz juttathatjuk az új sarjhajtásokat. Ezt a munkát legkésőbb az adott év telének végéig vagy maximum a következő tavaszig halogathatjuk, utána ugyanis a vesszők elhalt növényi részekként maradnak a helyükön.

A beteg vesszőket se tartsuk meg, ezeket mindenképpen metsszük ki, csak 4 vagy 6 erősebb vesszőt hagyjunk! Így a szederbokor jól áttekinthető és a napfény által jól átjárható lesz.

agrotrend.hu / Greendex

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés