profimagazin

Technika

Fűtés tűzifával környezetkí­mélően? Igen, lehetséges!

A tűzifával való fűtésről valószínűleg inkább a környezetszennyezés, mintsem környezetvédelem jut eszünkbe. Szinte magunk előtt látjuk a nehéz füstöt, és a rengeteg hamut, port, ami ilyenkor keletkezik. Nem csoda, hiszen a magyar valóság nem túl biztató. A közel millió tüzelő berendezésből sajnos mindössze tízezres nagyságrendű felel meg az aktuális szabályozásoknak.  

Létrehozva:

|

A következmény: a levegőben található rendkívül káros szállópor (PM10, PM2,5) mennyiségének 80%-a a lakossági fűtés során termelődik. 

Pedig a felelős erdőgazdálkodásból származó fa megújuló energiaforrás, ezzel alapvetően megfelel a fenntarthatóság elvének. De hogyan csökkentsük le a tüzeléskor keletkező káros anyagok mennyiségét? Erre jelentenek megoldást az innovatív öko-tűzterű fűtőberendezések.

Az öko-tűzterek előnyei

Az öko tűzterek dupla fallal, égéslevegő elosztó dobozzal és több szinten elhelyezett légrésekkel vannak ellátva. A légréseken a megfelelő helyeken érkezik be az oxigén, ami miatt a fagázok tökéletesen tudnak keveredni. Márpedig a fagázok égése a tüzifás fűtés lelke: a fűtési energia 80%-át a tüzifa 300 Celsius fok alatti elbomlásakor keletkező fagázok égése termeli.

Az öko-tűzterű készülékek magas hatásfokának köszönhetően a következő előnyöket tapasztalhatjuk: 

  • Gazdaságosság: lényegesen kevesebb tüzifára van szükség
  • Számottevően alacsonyabb szállópor kibocsátás: kézi szabályozás esetén maximum 35 mg/MJ, automatikus szabályozás esetén pedig maximum 25 mg/MJ lehet
  • Jóval alacsonyabb a légkörbe kerülő szén-monoxid, szerves szénvegyület, nitrogéndioxid szint 

Jól érzékelteti a különbséget a hagyományos fűtőberendezésekkel szemben az a tény, hogy Ausztriában és Svájcban még szmogriadó esetén is lehet ilyen öko-tűztérrel fűteni. 

Magyar szigorítások 

Köztudott, hogy az EU eléggé komolyan veszi a környezetszennyezés problémáját, ami a fával történő tüzelésre is kiterjed.  Ezért az EU-s szabályozás már szerencsére Magyarországon is szigorodtak a feltételek. Ennek alapján központi fűtés esetén 2020-tól, egyedi helyiségfűtő berendezés esetén pedig 2022-től kizárólag ök-tűzterű berendezések engedélyezhetőek. 

Mit tehetünk még a környezettudatos tüzelésért? 

A tüzifa minősége is kritikus fontosságú a fűtési folyamatban. A rossz minőségű, túl nedves fa jóval alacsonyabb fűtőértékű, ráadásul környezetszennyező és károsíthatja a fűtőberendezésünket. Mire érdemes figyelni tüzifa vásárlásakor?

  • Vásároljunk telephellyel rendelkező, ellenőrizhető vállalkozástól! Mi a Fakupac.hu-t ajánljuk, itt feldarabolva, előrecsomagolva lehet garantált mennyiségű tüzifát vásárolni
  • Válasszunk keményfát, mint a bükk, gyertyán, kőris vagy cser. A fa legyen a kérgétől megtisztítva, megfelelő méretűre darabolva.
  • Kritikus tényező a tüzifa nedvességtartalma! A nedvességtartalom akkor jó, ha körülbelül 15% körül mozog. Érdemes tudni, hogy ehhez a kivágás után legalább 1 év száradási idő kell. Bár a tüzifa ára magasabb lehet, de időhiányban érdemes előre felaprított fát vásárolni, mert csak így tud megfelelően száradni.
  • Jól szellőző, de nedvességtől védett helyen tároljuk a tüzifát

Alternatív megoldások: fabrikett és pellet

A fabrikett és a pellet szintén fából készült tüzelőanyag, amely préseléssel, kémiai anyagok hozzáadása nélkül készül. Fabrikettel a tüzifa eltüzelésére alkalmas kazánban, kályhában kandallóban is fűthetünk, gazdaságos, és az állandó nedvességtartalom  miatt egyszerű és komfortos módszer. 

A pellethez speciális fűtőberendezés szükséges, de hatalmas előnye, hogy egyszerre akár egy havi adagot is a kazánba tölthetünk, amivel ez egy rendkívül kényelmes fűtési móddá válik.

Új fűtési rendszer tervezésénél gondoljunk a fatüzelésre!

Új fűtési rendszer tervezésénél jellemzően inkább a napelemes, hőszivattyús rendszerek kerülnek előtérbe. De nem biztos, hogy nekünk ez a legjobb megoldás, úgyhogy számoljuk át a lehetőségeket a döntés előtt! A fával való fűtés ugyanis igenis szóba jöhet, mert gazdaságos és környezetkímélő megoldás! 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook