profimagazin

Egyszerűen finn – Junkkari M 400 Plus univerzális vetőgép gyorsteszt

Létrehozva:

|

(A gyorsteszt a Profi Magazin 2020/2. számában jelent meg.)

A Junkkari finn vállalat még kevésbé ismeret az európai piacokon. Közelebbről megvizsgáltuk a háromtartályos rendszerű M 400 mechanikus univerzális vetőgépet.

A finnországi Ylihärmä székhelyű Junkkari fő tevékenysége traktor vezetőfülkék gyártása a Valtra traktorgyár számára. A cég a tavalyi évben a W 700 vetőgépének bemutatásával került az érdeklődés középpontjába, ami egy összecsukható, 7 m munkaszélességű, mechanikus vetőgép.

Az M 400 modellel a Junkkari egy egyszerű felépítésű vetőgépet ajánl nagy terület teljesítményhez. Fotó: Colsman

El kell ismerni: A négyméteres munka- és szállítási szélességével a mechanikus, merev M 400-as nem egészen megfelelő az európai piacokra. Mivel azonban a 3 m-es változathoz képest alig vannak különbségek, sok dolog átvihető az M 300-asra is.

Skandináviára jellemző azonban a vetőgép felépítése. A tárcsás csoroszlyákkal felszerelt félig függesztett kivitelt és a nagy vetőmagtartályt különböző gyártók kínálatban megtalálhatók. A Junkkari M 400 háromféle vetőmagféleséget és műtrágyát tud egyszerre kijuttatni. Ehhez egyrészt a Plus változatban az 5700 literes főtartályt (4200 l a 3 m-esé) mozgatható válaszfallal osztják meg. Ez hat pozícióban oldható meg. Másrészt egy saját adagolóval ellátott, apró vetőmagok vetésére szolgáló további tartályt (380 l) felszereltek a gép hátuljára.

De részletesen elölről: Az egyenletes előtömörítés érdekében az M 400 vetőgép opcionálisan egy kormányzott has alatti hengerrel van felszerelve a kihúzható vonórúd elején. A tömörítő henger kerete az alsó függesztőkarokhoz van rögzítve, a négy darab 20 col méretű gumiabroncs egyidejűleg támasztólábként is szolgál.

A teszt során használt gépünk, magágy előkészítő eszközök nélkül dolgozott. Kérésre azonban egy kompakt tárcsás borona vagy pedig egy egy-, illetve kétsoros Crossboard kapható a vetőgép elejére.

A két sorban elrendezett vetőcsoroszlyák esetében az ügyfél három változat közül választhat. Az S csoroszlya könnyű, vetőmagágy minőségű feltételek mellett alkalmazható, és a csoroszlyanyomás 5 és 30 kg között változtatható.

A D változat dupla tárcsás csoroszlyaként 60 és 220 kg közötti csoroszlyanyomással elsősorban a direktvetésre szolgál.

A teszt során az M típusú csoroszlyaváltozattal dolgoztunk: Ez egy csipkés egytárcsás vetőcsoroszlya vetőmag és műtrágya kombinált kijuttatásához, 40,5 cm átmérőjű és 5° szögállású fogazott homorú tárcsával.

A csoroszlyanyomás 10 és 120 kg között hidraulikusan állítható. Az aktuális vetési mélység jól beazonosíthatóan látható egy cső alakú skálán. A 4 m-es változatban a vetőgép 32 csoroszlyával van felszerelve, így a sortávolsága 12,5 cm.

A gép feltöltéséhez rendelkezésre áll egy széles kezelőjárda, ami hátulról könnyen megközelíthető egy kétlépcsős fellépőn keresztül, egy kicsit túl rövid kapaszkodóval. Onnan a feltekerhető ponyva biztonságosan kinyitható.

Az 5700 literes vetőmagtartály mozgatható válaszfallal van felszerelve. Fotó: Colsman

A vetőmagtartály előtt és mögött egy-egy normál és aprómag adagoló kerékkel ellátott klasszikus vetőtengely felelős a vetőmag adagolásáért a két tartálytérből. A leforgatás a gépen hagyományosan a vetőtengelyek fokozatmentes sebességváltóin egy hajtókarral történik. Mellesleg a Junkkari a vetőegységeket teljes mértékben házon belül gyártja, a két leforgató tálca a kezelőjárda alatt tárolható.

Kulcsszó a parkolási helyzet: a vetőtengelyek mechanikus meghajtására szolgáló farokkerék felhajtható és betolható a közúti szállításhoz. Ezzel a gép szállítási szélessége pontosan 4,00 m, a 3 m-es változatban pontosan 3,00 m.

A gumikerekes tömörítő henger gumiabroncsait nyolcasával, lengő függesztéssel rögzítették a talajhoz való alkalmazkodás érdekében. Fotó: Colsman

A vetőtárcsák után az M 400 modell esetén egy 16 kerékből álló, AS profillal ellátott 7,50 – 20 gumiabroncs méretű BKT gumikerekes tömörítő henger következik. Nyolc-nyolc gumiabroncs képez egységet egy lengőtengelyen keresztül kapcsolódva. Mivel a gumikerekes tömörítő henger egyúttal szállító járószerkezetként is szolgál, a gép nemcsak a középső kerekeken fut, ha hosszabb utat kell megtennie kitaposott földutakon. A vetési mélység a gép hátulján lévő központi futómű hengerrel elforgatható szorítókapcsok segítségével állítható be.

Az M csoroszlyaváltozat esetében 120 kg-ig terjedhet a csoroszlyanyomás. Fotó: Colsman

Végül néhány szó a vezérlésről. Az itt bemutatott G-Wizard terminál mellett a Junkkari az Area Counter használatával nagyon egyszerű gépkezelést kínál hektárszámlálóval és művelőút-kapcsolással, de felügyelet nélkül. A skála másik végén egy ISOBUS vezérlés is kapható a vetőgéphez A G-Wizard terminált tartalmazó felszereltség a kettő között helyezkedik el, és egy hektárszámláló, valamint a különféle ellenőrzési funkciók (haladási sebesség, töltöttségi szintek, vetőtengely és sebességváltó felügyelet) mellett lehetőséget kínál a művelőút és a nyomjelző kapcsolásra.

Amit még észrevettünk. A gép egy egyszeres működésű (nyomjelző és futómű) és egy kétkörös hidraulikacsatlakozással (csoroszlyanyomás beállítása) üzemel. Az Agritechnica kiállítás óta opcionálisan sűrített levegős fékrendszer is kapható a géphez. A 4 m-es változat listaára 59.800 euró.

 

Szerény igényű

Herr Detmering: „A vetőgépünknek a lehető legegyszerűbbnek kell lennie.”

A Junkkari M 400 egy 6 m széles univerzális vetőgépet váltott fel a Bresegard-Picher eG mezőgazdasági termeléssel foglalkozó cégnél. A jól felépített üzemi struktúrának köszönhetően a szállítási szélesség nem jelent problémát. „Az egyszerű használat döntő volt számunkra. A nagy vetőmagtartály lehetővé teszi számunkra, hogy ugyanazt a napi teljesítményt érjük el, mint korábban a 6 méteres gépen” – jelentette ki Christoph Detmering, a gazdaság műszaki igazgatója. A gépet kukoricavetésre és többféle növény kombinált vetésére is használják a gazdaság biogazdálkodásra alkalmas területén. Ez azt jelenti, hogy a gép évente mintegy 1350 hektár területen végzi el a vetést.

 

Szerző és fotók: Profi/Lucas Colsman

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook