Gépesítés

SIP újdonságok Hannoverből

A SIP a hannoveri AGRITECHNICA expón impozáns kiállítással ünnepelte 70. születésnapját. 70 esztendő, amely alatt a márkanév egybeforrott a strapabíró szálastakarmány-betakarító gépek fogalmával. Ebben a 7 évtizedben egy cél lebegett a gyártó fókuszában, egyszerűen a legjobbnak lenni mind a gyártók, mind a gyártmányok között. Megtekintve az újdonságokat megállapíthatjuk, hogy az eltökéltség elérte célját.

A szálasanyag-betakarítás első lépcsője a kaszálás. Nem véletlen, hogy az újdonságok gerincét ezek a termékek adták.

Mindenekelőtt a SILVERCUT DISC 1500T modell, amely az eddigi legnagyobb munkaszélességű vontatott kaszakombinációja partnerünknek. A 14,5 méter még a piactársak kínálatában is egyedülálló, amely akár 200 ha/nap betakarítási teljesítményre is képes. Az önjáró konstrukciókhoz képest ez a berendezés jelentős beruházási, termelési és karbantartási költséget takaríthat meg vevői számára. Használatához legalább 280 LE teljesítmény szükséges.

Természetesen a gyártó valamennyi innovációja megtalálható a felszereltségi listán, igen magas műszaki színvonalat kölcsönözve ennek a monumentális terméknek.

A kaszák lengéscsillapítása és talajnyomás-redukálása hidro-pneumatikus, a 32 db vágótárcsa a SIP által szabadalmaztatott bronz nyírócsapos DDSS rendszer védelmét élvezi. A HCSS ütközés elleni védelem hidro-pneumatikus, amelynek lényege, hogy akadályba ütközéskor a kaszagerendely nemcsak hátra, hanem felfele is elmozdul, garantáltan szavatolva a teljes körű védelmet a töréssel szemben. A vágásimagasság-állítás szintén hidraulikus, egyszerre beállítva mind a négy kaszaszerkezetet a precíz pozícióba. A kaszagerendelyek szekvenciálisan működnek, azaz kiemeléskor előbb a belső, majd a külső oldal emelkedik el a talajtól. A karbantartási idő csökkentéséről és a csuklópontok hosszú élettartamáról központi kenés gondoskodik.

A kiváló manőverezőképességet a kormányzott futómű garantálja. A rendszer automatikusan reteszelődik a biztonságos és nagyobb sebességű szállítás érdekében, amelyhez a hidro-pneumatikus lengéscsillapítás is hozzájárul. A hidraulikusan állítható vonórúdmagasság jelentősen csökkentheti a traktor vonószerkezetének terhelését.

A precíz munkavégzés záloga az elektronikus vezérlés, amely nemcsak a vontatott kasza kezelését könnyíti meg, hanem a frontkaszával való összehangolt irányítást is.

A SILVERCUT DISC 1500 T elérhető szársértő nélküli, valamint acél, műanyag verőujjas és gumihengeres szársértős kivitelben.

A másik újdonság az úgynevezett lepke-kombinációk hátsó egysége, szintén eddig soha nem látott méretben. A SILVERCUT DISC HD gépcsalád 1000 D FS tagja debütált a standon 10,2 méteres maximális munkaszélességgel, amely óránként 15 ha betakarítási kapacitásra is lehetőséget ad, teljesítményigénye 200-250 LE.

A kasza tulajdonságait tekintve hasonló műszaki és biztonsági arzenált vonultat fel, mint a vontatott társai, de természetesen egy egyszerűbb, traktorra függesztett kivitel formájában. A függesztőszerkezet hidro-pneumatikus rendszere garancia a komfortos használatra.

Újdonság az OMS rendszer (Online Monitoring System), amely mindamellett, hogy egyenletesen indítja a kaszát, visszajelzést ad annak működéséről, megelőzve a kaszaszerkezet sérüléseit. A bal és jobb oldalon a gerendelyek hidraulikus talajnyomása függetlenül állítható, a súlyponti megfogásnak köszönhetően stabil, ugyanakkor rugalmasan illeszkedik a változó terepszög adta adottságokhoz.

A kaszaszerkezet tartókarjai teleszkóposak, ezáltal hidraulikus módon lehetővé teszik a frontkaszához való tökéletes alkalmazkodást, valamint a rugalmas rendszélesség-állítást.

A berendezés egyelőre acél verőujjas szársértővel rendelhető, és használatakor a kasza felszerelhető egy rendtovábbító szalaggal, amely jelentősen gyorsítja a betakarítási folyamatot, valamint sokkal kevésbé szennyezett takarmányt biztosít állataink számára. Természetesen a szársértés hatékonysága állítható.

A nagyobb munkaszélességű (11,08 m) DISC HD 1100 D egyelőre szársértő nélküli kivitelben várja a felhasználókat.

A frontkaszák kínálata a SILVERCUT DISC 340 F FSC acél szársértővel szerelt modellel bővült, amely egyarán elérhető klasszikus, rövid hidro-pneumatikus felfüggesztéssel szintúgy, mint a fejlettebb S-FLOW függesztési rendszerrel. Ez utóbbi megoldással a mellső szerszám talajkövetése sokkal jobb, és ami egy nagyon fontos tulajdonsága, hogy alkalmazásával a kasza „húzott” üzemmódúvá válik, amely sokkal könnyebb használatot, kíméletesebb tarlóterhelést is jelenet. Az S-FLOW kettős hidro-akkumulátor–rendszer biztosítja a kaszagerendely független és gyors tehermentesítését a traktor befolyása nélkül. A kaszagerendely meghajtása kardántengelyen és hajtóművön át közvetlenül az első tárcsán keresztül történik. Természetesen, csakúgy, mint egyéb esetben az acél ujjas szársértő intenzitása ennél a modellnél is gyorsan, szabatosan állítható.

A rendkezelő és rendképző berendezéseknél az új modellek „lekövették” a SILVERCUT DISC 1500 T vontatott kasza elképesztő munkaszélességét, amely a SPIDER rendterítő család esetében a 1500|14T modell jelenteti. A berendezés 14,8 méter munkaszélességgel rendelkezik, amely 14 db rotor használatát jelenti, egyedülálló műszaki megoldásokkal fűszerezve, igen hatékony és takarmány szempontjából kíméletes felhasználással. A vontatott kivitel relatív kisebb traktorok után is kiválóan alkalmazhatóvá teszi a terméket. A kiállításon ezeket a gépeket a kisebb modell, a SPIDER 1300|12T képviselte.

A hagyományos rotoros rendképzők széles palettájának újdonsága a STAR 860|26 TS/H kétrotoros modell, amely szabadalmaztatott „Z” hajtással és beálló tandemtengellyel garancia a kíméletes és szennyeződésmentes rendképzésre. A gép munkaszélessége 7,2 és 8,85 méter között van, segítségével két egyoldalas vagy egy kétoldalas rend alakítható ki.

A rendképző technológia egy igazi újdonságot mutatott be, melynek fejlesztésében a SIP az elsők között lépett színre a piactársak között. Ez az új módszer nem más, mint a PICK-UP rendképző.

A vontatott AIR HD 900 T rendfelszedős rendképző rendkívüli kapacitással és páratlan minőséggel végzi a rábízott feladatot, középső rendképzésnél 9, oldalrend készítésénél pedig 7 méteres munkaszélességgel.

A teljes mértékben hidrosztatikával működtetett berendezés gyors, egyszerű használatot és beállítást tesz lehetővé. A 330 mm átmérőjű rendfelszedő rotorok kis átmérővel és speciális fogkialakítással rendkívül tisztán, szennyeződésmentesen végzik feladatukat. A gyors munkasebességet forgó rendleszorító segíti. Ezt követően egy 420 mm átmérőjű továbbítórotor gyorsítja kíméletesen a takarmányáramot, amely így az 1 méter szélességű gumihevederre kerül. A hevederek továbbítják a célba a takarmányt, gondoskodva a lehető legkisebb levélveszteségről, egyúttal a minőségről.

A rugalmas, talajkövető PICK-UP kialakítás, valamint a 360 fokban elforduló csúszótalpak rendkívüli hatékonyságot és kíméletes bánásmódot kölcsönöznek az AIR rendképzőnek, szinte „légies” üzemvitele páratlan a piactársak között.

A kész rend szélessége 0,8 és 2 méter között hidraulikusan állítható, oldalrend esetén egy jobb oldali függöny segítségével.

A félig függesztett berendezés szállítás közben kompakt, stabil, futóműve rugózott és fékezett.

A berendezés kapacitása 15 hektár óránként, üzemeltetéséhez legalább egy 120 LE-s traktorra van szükség. A család kisebb tagjai a fronton alkalmazható AIR 300 és 350 modellek.

7 évtized fáradozás a minőség és megbízhatóság terén. Ezt a hitvallást igazolja vissza megannyi elégedett SIP felhasználó világszerte, ám ezen felül a gyártó is méltó módon szavatolja termékei színvonalát. Ez nem más, mint a 2+1 éves, felármentes gyári garancia.

A partnernek csupán egy dolga van. A gondos gazda módjára elvégezni a szükséges karbantartást, megóvni gépe állagát. A két év letelte előtt szervizeseink egy állapotfelmérést végeznek, és ha minden rendben, úgy semmi akadálya a további 12 hónap gyári védelemnek.

Kérjük, éljen a lehetőséggel, válassza a legjobbat mind munkagépei, mind takarmánya szempontjából! Ha szeretne többet megtudni a SIP átfogó termékkínálatáról, kérjük keresse értékesítő munkatársainkat!

SIP szálastakarmány-betakarító gépek a KITE-től! A minőség összeköt minket!

Pataki Sándor

kereskedelmet támogató mérnök

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook