Gépesítés

Technika

A növény igényeihez illeszkedő talajművelési géprendszer

A jó termésminőség által növelt hozamok eléréséhez és a termesztés költségeinek optimális szinten tartásához ma már elengedhetetlen a termőterületek hatékony, precíz és megfelelő időben végzett művelése. A már szinte teljesen gépesíthető munkafolyamatok hatása a növénytermelésben kiemelt jelentőségű.

A megfelelő terméseredmény eléréséhez elengedhetetlen az adott talajállapothoz igazított eszközválasztás, valamint a szakszerűen kialakított erő- és munkagép kapcsolat. A talajművelő eszközt éppúgy, mint a munkamélységet fontos a talaj állapotához és az adott kultúrnövény igényeihez igazítva, okszerűen megválasztani. A kiválasztott gép alkalmasságát egy adott művelet elvégzésére vonatkozóan az azzal szemben támasztott technológiai-agronómiai igényeknek való megfelelés határozza meg.

Tarlóművelés

A betakarítás és a gondos szármaradvány kezelést követően elvégzett beavatkozás a tarlóhántás, melynek alapvetően fontos követelménye a sekély (6-8 cm) talajbolygatás, a jó szármaradvány bekeverő hatás és a lehetőleg a műveléssel egy menetben alkalmazott hengeres talajzárás. Célja az aprómorzsás felszín alatti talaj tömörítése, a benne lévő nedvesség megtartásával úgy, hogy ugyanakkor a csapadék bejutási lehetősége is megmaradjon.

Fontos, hogy a tarlóhántó eszköz képes legyen a beállított munkamélység stabil megtartására, művelőelemei (rövidtárcsa, kultivátor jellegű) átfedésben dolgozzanak, a szármaradványokat hatékonyan aprítsák tovább. A nagy teljesítményű és gyors munkavégzés pedig egyenletes talajfelszínt hagyjon maga után.

Rabe Field Bird

A Rabe Field Bird rövidtárcsák különféle technológiai beavatkozások elvégzését teszik lehetővé a tarlóhántástól a szántáselmunkáláson át a magágy előkészítésig. A robusztus konstrukciónak köszönhetően az egy tárcsalapra jutó fajlagos terhelés több mint 80 kg, ami a nehéz tárcsákra jellemző érték, így a tárcsalapok nagyobb ellenállás esetén is a talajban maradnak, ezzel biztosítva, hogy a tarlón ne maradjon hántatlan rész. A munkagép rövidtárcsák közötti sokoldalúságát az egyedi kialakítású Rabeflex független gumibakos felfüggesztésű, igény szerint 460 mm, 510 mm vagy akár 560 mm átmérőjű csipkés tárcsalapoknak köszönheti. A különböző átmérőjű tárcsalapok speciális kialakítása 250 mm-es (két sorban 125mm) lapkiosztással jó talajkövetést, bekeverést és rögaprítást biztosít. A két párhuzamos gerendelyen elhelyezkedő tárcsalapok tökéletes átfedésben dolgoznak és a tarlóhántás során elvárt 6-8 cm munkamélységben jól átművelik a talajt. A kis lapátmérők a keverő, aprító munkát rögösítés nélkül végzik el. A Field Bird tárcsalapok által művelt talaj lezárásához a 138 kg/m súlyú tüskés hengertől a nehéz 253 kg/m talajnyomást gyakorló acélgyűrűs hengerig rendelkezésre áll, így a nedvességmegőrző technológia kívánalmainak is eleget tesz.

Köckerling Vector szántóföldi nehéz kultivátor

Ez az univerzális eszköz a sekély tarlóhántástól a 25 cm mélységű alapművelésig alkalmazható. A 850 mm szabad vázmagassággal rendelkező kultivátor lazítószárai 4 gerendelyen 270 mm-es húzástávolsággal szereltek. A gép átömlési keresztmetszete ennek megfelelően kiváló anyagáramlást biztosít. Munkaszélessége két komplett gerendely toldat felszerelésével bővíthető (opció), így sekély (7-10 cm mélységű) tarlóhántásra nagyobb területteljesítménnyel használható. Mélyebb művelés esetén – a megnövekedett vonóerő igény miatt – az eredeti munkaszélességre visszaszerelhető.  Easy-Shift mélységállításának köszönhetően munkamélysége – a talajállapotnak megfelelően – menet közben a traktor fülkéjéből állítható. A 80 x 30 mm Topmix kapák és a 350 mm-es szárnytoldatok teljes munkaszélességben átművelik a talajt, így annak alapművelése 20 cm munkamélységig lehetséges (kalászos gabonák alá), véső kapák felszerelésével pedig 26 cm munkamélység is biztosítható. A rögöket dupla STS henger segítségével töri, felül lazább, mélységben tömörített, visszazárt felszínt hagyva maga után.

Alapművelés

Szántás:

A talajrétegek 28-32 cm mélységű forgatással történő cseréje által az őszi-téli csapadék befogadására alkalmas, jól elmunkálható talaj keletkezik. A szántás során fontos, hogy a tökéletes leforgatást biztosító szerelvények beállítása egyszerű és gyors legyen, melyek a beállított mélységet is tartsák.

Rabe váltvaforgató eke

A gabona és a kukorica tarló középmély és mély szántására maximum 35 cm munkamélységig alkalmas. Robosztus kialakításának (180 mm x 180 mm x 10mm) köszönhetően a kötöttebb talajú vidékeken is alkalmazható. Nagy átömlési keresztmetszete által még jelentős szármaradvány esetén is eltömődés nélküli munkavégzésre képes. Kormánylemez toldatával és az előhántók segítségével kiváló munkaminőséget produkál. Az elmunkálás a rákapcsolható szántáselmunkálóval az alapműveléssel egy menetben végezhető.

Rabe Kormoran

Ez a 180 mm-es gerendelyű félig függesztett váltvaforgató eke hagyományos vagy réselt, alacsony vonóerő ellenállású eketestekkel még a kötött talajokon is remekül boldogul. Nyírócsavaros ekefejbiztosítása az esetleges akadályok ellen védi, opcionálisan hidraulikus biztosítása (HA kivitel) is megoldható. A csipkés tárcsás csoroszlya, a kombinált mélységhatároló- és szállítókerék, a beforgató lemezek az alapfelszerelés részét képezik, mely előhántókkal és mélylazító tüskékkel is kiegészíthető. Fogásszélesség mechanikusan 35, 40, 45, 50 cm-re állítható, opcionálisan hidraulikus fogásszélesség-állítás is választható (Variant kivitel).

Lazításos alapművelés:

Ez teljes területen, a lazítócsúcsal szerelt szárak bevonásával a száraz talaj lazító repesztő hatásának érvényesülésével történő teljes értékű alapművelés a minél kisebb mértékű rögösítésre és a bolygatott felszín azonnali zárására törekszik.

Rabe Carry Bret tárcsás lazító eszköz

A Rabe Carry Bret a nehéztárcsa kedvező tulajdonságait kombinálja egy lazításos elven működő eszközzel. A lazítószárak előtt és mögött található 620 mm átmérőjű tárcsáknak és a nagy átömlési keresztmetszetnek köszönhetően az alapművelés még nagy szármaradvány borítottság esetén is eltömődés nélkül 35 cm munkamélységig biztonságosan elvégezhető. A művelőelemek mélysége egymástól függetlenül, hidraulikusan állítható. A két sorban elhelyezett lazítókések húzástávolsága 500 mm, a szárnyas lazítócsúcsok által a köztük lévő átrepesztés a maximális munkamélység elérése esetén is megfelelő. a lezárást visszatömörítését acél tarajos henger végzi.

Köckerling Vector nehéz kultivátor

A 80mm x 30mm Topmix kapákkal és 350 mm szárnytoldatokkal, 270 mm húzástávolságban szerelt kapa teljes munkaszélességben átműveli a talajt, így biztosítva a kalászos gabonák 25 cm mélységig történő teljes értékű őszi alapművelését. A véső kapákkal dolgozó, tarlóhántásra alkalmas, 4 gerendelyes, 850 mm szabad vázmagasságú, jó anyagáramlású eszköz munkamélysége menet közben, a traktor fülkéjéből a talajviszonyoknak megfelelően állítható. Dupla rögtörő, lezáró STS hengere felül lazább, mélységben tömörített, visszazárt felszínt hagy maga után.

Sávos talajművelés:

A betakarítás után a szecskázott tarlón végzett, a felszín mintegy 30%-ban történő sávos talajművelés során a fennhagyott szármaradvány talajtakaróul szolgál, a művelt sávok azonban közel magágy minőségűek. A sor- és sorköz megkülönböztetésének elve érvényesíthető ebben az esetben.

Orthman 1tRIPr sávos talajművelő kultivátor

A nagy sebességű munkavégzésre képes, egyszerű és gyors felfogatású kultivátoron minden művelőelem paralelogramma függesztésű és vágóéles mélységhatároló tárcsával szerelt. Ezáltal képes a sávonkénti talajkövetésre és az egyenletes mélységtartásra. Lazítókése kis támadásszögű, 70 mm széles és 28-30 cm mélységű lazításra képes, hullámos tárcsái behatárolják a művelés szélességét, a velük végzett rögtörés és porhanyítás után az elmunkáló henger tömöríti és lezárja a talajt.

Elmunkálás, magágykészítés

A művelet során egyenletes vetési mélység válik lehetővé, kellően stabil, de nem túl tömör magággyal, mely a gyökérzet kedvező fejlődését is biztosítja.

Köckerling Allrounder

A magasságának és tágas vázszerkezetének köszönhetően (60 cm-es keretmagasság) a Köckerling Allrounder a teljes termelési ciklusban többször használható univerzális eszközzel több különböző munkaművelet is eredményesen elvégezhető.

Az őszi alapművelés elmunkálása és a tavaszi magágykészítés mellett a nyári jó minőségben zúzott búzatarló sekély tarlóhántására is egyaránt alkalmas.

A négy sorban elhelyezett 70×12 mm-es kések 210 mm-es lúdtalp kapákkal felszerelve a talajt teljes felületén művelik át. A kapasor mögött található dupla STS henger pedig kiváló rögtörő és felszín alatti visszatömörítő hatást biztosít. Az STS kialakításánál fogva nem érzékeny a talaj nedvességi állapotára, így a száraztól egészen a nedves talajállapotokig beragadás nélkül használható. A felületegyengetést gépen található hidraulikus levelboard simító végzi.

A kímélő talajművelésre ma már itthon is egyre több gazdaság törekszik, melynek eredményes működtetéséhez kiváló szakemberei közreműködésével KITE Zrt. az idei évtől különféle csomagajánlataival járul hozzá.

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés