Agrárportrék

Dr. Orosz Szilvia: A jövő kulcsa a tömegtakarmányok minősége

Nagyon büszke dr. Orosz Szilvia a 2019-ben elnyert Év Agrárinnovátora díjnak. „Örülök, hogy elismerték a munkámat, megtisztelő, hogy kiváló szakemberekkel lehettem egy társaságban. Ez a díj azonban nemcsak nekem szólt, hanem a tejágazatban elért eredmények és a fejlődéselismeréséről is” – mondta a szakember.

Dr Orosz Szilvia változatlanul az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló (ÁT) Kft. Takarmányanalitikai Laboratóriumának igazgatója, emellett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Campusán, a Takarmánybiztonsági Tanszéken címzetes egyetemi docens is.

Szakterülete továbbra is a szarvasmarhák minél korszerűbb, hatékonyabb és környezetkímélőbb takarmányellátása.

Fotó: Dr Orosz Szilvia

„Szakmai munkámban egyaránt fontos szempont a tehenek bendőegészségi javítása és a hatékonyabb tejtermelés, melyek együttesen szolgálják a fenntartható gazdálkodást, ami a valódi célunk” – tette hozzá.

Dr Orosz Szilvia nagy eredménynek tartja, hogy korszerű paraméterekkel tudják jellemezni a tömegtakarmányokat és így pontosabban tudják kielégíteni a tehenek szükségleteit. Mintegy 30–50-féle paramétert vizsgálnak: a fehérje-, a rost-, a cukor-, illetve a keményítőtartalom egymáshoz viszonyított aránya és bendőbeli viselkedése (a lebomlás sebessége, időbeli szinkronitása), valamint a bendő dinamikája egyaránt fundamentuma már a korszerű takarmányadag- összeállításnak.

Fordulópont volt a munkája során az ágazat szemléletváltása a tömegtakarmányok betakarításának időpontja terén. Tapasztalata szerint az őszi vetésű gabonák kora tavaszi betakarítása sok előnnyel jár a tejtermelő szarvasmarhák ellátásában.

„Áprilisban még hasban van a kalász, a gabonanövény olyan zsenge, mint a fű. Ezen fiatal tömegtakarmányok jobban emészthetőek, ennek köszönhetően kevesebb metánt termelnek a tehenek, így csökkenhet az üvegházhatású gázok termelődése” – mondta Orosz Szilvia.

De ez nemcsak a környezetvédelem miatt fontos eredmény, hanem a tehenek termelésére és egészségére gyakorolt pozitív hatások miatt is. Az állatok ugyanis a jól emészthető tömegtakarmányoknak köszönhetően hatékonyabbak a tejtermelésben. A javuló szaporodásbiológiai eredmények pedig igazolják az emészthető rost kedvező élettani hatását és ebből következően a jobb bendőegészséget ( a két ellés közötti idő 20 nappal csökkent az elmúlt évtizedben!).

Fotó: Dr Orosz Szilvia

A szakember a tehenészetek többségével kapcsolatot ápol, az ÁT Kft. által havonta kiadott Partnertájékoztató Hírlevélben tájékoztatják a gazdákat a legújabb hazai és nemzetközi kutatási eredményekről, gyakorlati  tapasztalatokról, tanácsaikkal szezonálisan segítik az állattartók munkáját.

A 2014-ben indult, 10 évig sikeres Szarvasmarha-ágazati Szeminárium új formában jelentkezik 2024-től, Tejágazati Napok néven. A továbbképzés keretében személyesen és nemzetközi előadók bevonásával adják át az új tömegtakarmányok betakarításáról, -tartósításáról, a korszerű tehéntartásról és -takarmányozásról szóló praktikus információkat.

„Eredménynek tartom a szemináriumok és szakcikkek iránti jelentős érdeklődést valamint a korszerű laboreredmények iránti igényt, amelynek kézzelfogható eredmény is van, hiszen amíg 2007-ig nem volt jelen Magyarországon az intenzív fűszilázs vagy a korai betakarítású gabonaszilázs a takarmányadagban, ismeretlen volt a kukoricával való kettős termesztés, addig az idén már 70-80.000 hektáron termelnek a tehenészetek jól emészthető, ezért hatékonyan működő tömegtakarmányokat” – árulta el a szakember.

Jövőbeni tervei között szerepel a klímaváltozáshoz jól alkalmazkodó, szárazságtűrő jól emészthető nyári tömegtakarmányok hazai bevezetésének támogatása. Vizsgálják a korszerű cirok, szudáni fű, köles, mohar eredményeit.

Dr Orosz Szilvia fontosnak tartja, hogy a tehenészetek képesek legyenek minél nagyobb mennyiségben saját maguknak megtermelni a jól emészthető tömegtakarmányokat. Ez nemcsak olcsóbb, hanem lényegesen hatékonyabb, környezettudatosabb és egyben csökkentheti is a kitettségüket a mostani instabil gazdasági környezetben.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés