Agrárportrék

Szalai László: A jövő tudatos építése

 

Szakmailag fontos elismerésnek tartja Szalai László, a Szal-Agro Kft tulajdonosa a 2021-ben átvett Év Agrárgépésze díjat. „Ez a megtiszteltetés megerősített abban, hogy jól végzem a munkámat” – fogalmazott.

Szalai Lászlót már gyermekkorában vonzotta a mezőgazdaság, ezen belül pedig a gépek világa. 1998-ban megalapította családi vállalkozását, melynek fő profilja mezőgazdasági gépek kereskedelme, valamint a gépek szervizelése és alkatrészellátása.

A cég immár országos lefedettséggel, 3 telephellyel működik Miskolcon, Sárbogádon, illetve Kisszálláson. Fő termékei közé tartoznak a dél-koreai TYM traktorok, illetve erőgépek, talajművelő-, növényvédelmi- és betakarítógépek, pótkocsik, terménycsigák, öntözőgépek, valamint kommunális gépek és faaprítók, kazánok is.

Fotó: Szalai László

A vállalat dinamikusan fejlődött, azonban az előző években kialakult gazdasági tényezők érzékenyen érintik a működését. „Több mint 25 éves a vállalatunk, de ennyire nehéz időszakot még nem éltünk át” – fogalmazott Szalai László.

„Az EU-ban 20-30 százalékkal csökkent a mezőgazdasági gépvásárlások száma, Magyarországon azonban ennél is nagyobb mértékben” – árulta el.

„A kialakult helyzethez hozzájárult a kedvezőtlen kamatkörnyezet, az uniós pályázatkiírások ritkulása, az energiaárak emelkedése, az aszály, melyek mind hozzájárultak az agrár cégek működésének megnehezüléséhez. Ebben a helyzetben pedig a gépvásárlások hátrébb sorolódnak a prioritás listán” – fejtette ki a szakember a probléma gyökerét.

Szalai László úgy látja, a következő 1-2 év során nem számíthat a szektor áttörésre.

Mindezek miatt át kell értékelni a cégünk működését. Szükséges a költségek csökkentése, létszámstop, illetve a készletek csökkentése”– mondta a szakember.

Hozzátette: „A racionalizálás mellett azonban szemléletváltásra is szükség van, fel kell készülnünk a jövő igényeire. Egyre nagyobb az elvárás ugyanis a gazdák részéről a költséghatékonyabb gazdálkodás. Ezért a részünkről meg kell találni azt a technológiai megoldást, melynek köszönhetően hatékonyabban lehet gazdálkodni.”

Szalai László pozitívan látja a jövőt. Mint fogalmazott: „gazdálkodásuk optimalizálásával és a tartalékuknak köszönhetően ki tudják húzni ezt a nehéz időszakot”.

A tudatos jövőépítés részeként Szalai László kezdettől fogva bevonta a családtagokat a vállalkozásba, hogy zökkenőmentes lehessen a generációváltás. Ennek egyik gyümölcseként, fia, Szalai Andor évek óta a cég kereskedelmi igazgatójaként vesz részt a munkában.

Szalai László a vállalkozás igazgatása mellett változatlanul részt vállal a közösség építésében.

Társadalmi szerepvállalás részeként 2004 óta tagja a Rotary Klubnak, melynek keretében a cserediákok ügyeivel, az értelmi fogyatékosok támogatásával foglalkozik.

A Szal-Agro Kft. tagja a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségének, melynek Szalai László elnökségi tagja, emellett a mezőgazdasági gépek vizsgáztatási és forgalomba helyezésével kapcsolatban is tevékenykedik. 2020-as évben a MEGFOSZ legaktívabb tagja elismerésben is részesült.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés