Agrárportrék

Juhos Csaba: Gyümölcstermelés nehézségek közepette

 

Juhos Csaba hálás az Éve kertésze díjért, melyet 2019-ben nyert el. „Ez a nagy presztízst jelentő díj nagyobb ismertséget és több médiaszereplést hozott számomra, amely hozzájárul a munkám hatékonyságához” – fogalmazott.

A szakember változatlanul vezetője a 2002-ben alakult Fresh Fruit TÉSZ-nek.

A termékeiket főleg külpiacokon értékesítik. A felvevő piac stabilnak mutatkozik, ám a hazai sajátosságok csökkentik a versenyképességüket. „Amíg a covid-járvány valamennyi érintett ország termelőit érintette, a magyarországi gazdákat a máshol nem jellemző magas infláció és energiaárak is hátráltatják” – fogalmazott Juhos Csaba.

Fotó: Juhos Csaba

„A szélsőséges időjárást és a mára jellemzővé váló aszályt is meg kell említeni” – tette hozzá. Az öntözés ugyan megoldott a Duna-Tisza közén gazdálkodó gyümölcstermelők körében, ám évről-évre csökken a talajvízszint, így a kutakat mélyebbre kell fúrniuk.

„A fagykárok is problémákat okoznak – tette hozzá a szakember -, hiszen gyakran a virágzáskor jelennek meg, ami miatt 20-40%-kos terméskiesés sem volt ritka az előző években”. A piacok megtartása érdekében a TÉSZ Balkánról vásárol gyümölcsöket, melyekkel igyekeznek megtartani vevőiket.

„A fagykárok elleni védekezés technikailag megoldott lehet a gyümölcsösök fedésének biztosításával, fagyvédelmi szélgépek, illetve a virágok speciális permetezésével, ám a termelők nagy részének nem áll rendelkezésre az ezekhez a beruházásokhoz szükséges összeg” – árulta el a szakember.

„Az energiaárak emelkedése is érzékenyen érinti a gyümölcstermelőket – mondta Juhos Csaba. Igaz, hogy támogatás igényelhető a fagyasztók üzemeltetésének többletköltségére, ám ez nem mondható el a hűtőházakra vonatkozóan. Ennek üzemeltetése azonban nélkülözhetetlen a termelők számára” – tette hozzá.

Juhos Csaba a NAK Bács-Kiskun vármegyei elnökségi tagjaként, a FruitVeB vezetőségének, illetve a VOSZ Kertészeti tagozatának tagjaként képviseli a gyümölcstermelők érdekeit.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés