Agrárportrék

Dr. Orlóci László: Díszkertészet szeretettel

Igazi meglepetés volt számomra a jelölésem az Év Kertésze díjra. Nagy öröm volt számomra, amikor kiderült a szakma ilyen módon is elismeri a munkámat” – emlékezett vissza dr. Orlóci László a 2020-as díjátadóra.

A szakember tanulmányai elvégzése óta az ELTE Füvészkertjében dolgozik, 2004 óta az intézmény igazgatóként végzi a munkáját, de tanított az Agrártudományi és a Kertészeti Egyetemen is.

Változatlanul a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Dísznövénytermesztési és Zöldfelületgazdálkodási kutatócsoportjának vezetője, melynek keretében sok kihívással teli feladatot lát el.

Fotó: Dr. Orlóci László

2021-ben átvehette a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozatának kitüntetését az oktatási és kulturális tevékenysége elismeréseként, illetve korábban a Fleischmann Rudolf-díjat is nemesítési munkásságára való tekintettel.

Dr. Orlóci László a ’80-as évektől folytat fajtanemesítést, már számos, az Európai Unióban is bejegyzett új fajta kötődik a nevéhez. Folytatja a kísérletezést, hiszen a változó klimatikus körülmények között új, százaságtűrő fajokra van szükség. A hatékonyság jegyében idő közben elvégezte a növénynemesítő szakot az egyetemen.

A szakember optimistán látja a díszkertészet jövőjét. Mint fogalmazott: „az uniós közösségi agrápolitikának köszönhetően egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem és a fenntarthatóság, a városi zöldfelületek biztosítása, illetve a vidékfejlesztés. Ezzel összefüggésben növekszik a támogatás a díszkertészeti munkák elvégzésére”.

Dr. Orlóci László ennek a folyamatnak a katalizátoraként fontos szerepet tölt be a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöki pozíciójában.

De részt vesz a hazai szakképzés átalakításában is. Az Ágazati Készségtanácson belül a Mezőgazdasági és Erdészeti Készségtanács tagjaként-elnökeként rendszeresen üléseznek, tanácsaikkal segítik az új oktatási koncepció kidolgozását.

A Füvészkert vezetőjeként fontosnak tartja, hogy belső szervezeti átalakulások történjenek az intézményben azzal a céllal, hogy minél inkább képessé váljanak a piaci alapú gazdálkodásra.

Sikeresnek tartja az intézmény működését, hiszen évi 60 ezer látogatóval büszkélkedhetnek, ami nemzetközi szinten is megállja a helyét. Sikeresen vezettek be olyan programokat is, melyeknek köszönhetően növekedett a látogatók száma az eddigi holtszezonnak számító téli időszakban is.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés