Élelmiszergazdaság
TUDATOS FÉLREVEZETÉS: A veganizmus nem egyenlő a kedvezőbb egészségügyi állapottal
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású, uniós partnerekből álló, Európai Állattenyésztés Hangja elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé, melyben a bécsi Orvostudományi Egyetem Közegészségügyi Központja világít rá a vegán életmódról alkotott, a köztudatban elterjedt pozitív kép és a tudományos tényekkel alátámasztott valóság közötti eltérésekre – jelent meg az allattenyesztok.hu-n.
A vegán életmód folytatása nem egy egészségtudatos étrend követését jelenti, és a hiperfeldolgozott élelmiszerek fokozott fogyasztásához vezet. Ezek a következtetések egy nemrégiben, a Nutrients című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból származnak, mely tanulmány rávilágít arra is, hogy a vegán étrend látszata és a valóság között eltérés van. A közvélekedésben elterjedt nézet az, hogy a vegán emberek egészségtudatosak. A bécsi Orvostudományi Egyetem (MedUni) Közegészségügyi Központjának munkatársai, Maria Wakolbinger és Sandra Haider által vezetett kutatócsoport azonban megvizsgálta a vegánok táplálkozási szokásait testmozgási szokásaikkal kombinálva.
Az elemzés kimutatta, hogy a vegánok többet sportolnak és fizikai aktivitásuk nagyobb, mint a lakosság többi részének, ami torzíthatja azoknak a tanulmányoknak az eredményeit, amelyek kizárólag az egészség és az étrend közötti kapcsolatot próbálják feltárni, értékelni. A kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő fizikai aktivitás köztudottan pozitív hatással van az egészségre, de a vegán étrend és a fizikai aktivitás szintje közötti kapcsolatot és összefüggést kevéssé tanulmányozták.
Ebben az új tanulmányban a kutatócsoport két táplálkozási mintát azonosított a vegán életmódban: a kényelmi és az egészségtudatos csoportot. Az azonosított kényelmi táplálkozási minta 53%-ot képviselt, melyet a feldolgozott hal- és húsalternatívák, feldolgozott élelmiszerek, szószok és fűszerek, sütemények és kekszek, édességek és desszertek, kényelmi ételek (készételek) és rágcsálnivalók, gyümölcslevek/turmixok, valamint finomított gabonafélék nagyobb mértékű fogyasztása jellemezte. Ezzel szemben az egészségtudatos táplálkozási minta 47%-ot képviselt, és ezt a csoportot a zöldségek, gyümölcsök, fehérjealternatívák – mint például a tofu –, tejtermék-alternatívák, burgonya, teljes kiőrlésű gabonafélék, növényi olajok és zsírok nagyobb mértékű fogyasztása, valamint a friss alapanyagokból való főzés és receptek elkészítése jellemezte.
A vegánok körében a testmozgás mértéke összességében magasabb, mint az osztrák átlaglakosságé. Tanulmányunk azonban kimutatta, hogy az egészségtudatos csoport jelentősen több testmozgást végez, mint azok, akikhez a kényelmi étkezési mintát lehet rendelni – magyarázza Sandra Haider, a tanulmány első szerzője.
Tekintettel a vegán hús- és a tejtermék-alternatívák piacának fellendülésére, amely Európában 1,7 milliárd euró értéket termel, e tanulmány hozzájárul és fontos szerepet tölt be annak tudatosításában, hogy a veganizmus nem szinonimája a kedvezőbb egészségi állapotnak, a fokozott egészségnek.
A teljes cikket a MÁL novemberi számában olvashatják
agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége