Élelmiszergazdaság

A nyerstej termelői átlagára 23%-kal kevesebb a tavalyihoz képest

Létrehozva:

|

 

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 156,73 forint/kilogramm volt 2023 októberében – adta közre az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

A fehérjetartalom és a zsírtartalom egyaránt 0,01 százalékpontos javulása és az alapár 1 százalékos növekedése mellett a nyerstej átlagára 2 százalékkal emelkedett 2023 októberében a 2023. szeptemberéhez képest, és 23 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától.

Fotó: illusztráció, canva.com

A nyerstej felvásárlása 2023 októberében az előző havi mennyiséghez képest 4 százalékkal bővült, míg a 2022. októberinél 1 százalékkal volt kevesebb.

Az AKI PÁIR adatai szerint 2023 októberében az előző hónaphoz képest az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej és a tejföl feldolgozói értékesítési ára egyaránt stagnált, az adagolt vaj és a gyümölcsös joghurt (egyaránt –1 százalék) a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és a trappista sajt (egyaránt –2 százalék) ára csökkent.

Forrás: AKI

A KSH adatai szerint az adagolt vaj (+5 százalék), a 20 százalék zsírtartalmú tejföl, a gyümölcsös joghurt, valamint a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej (egyaránt +1 százalékkal) fogyasztói ára nőtt, a 2,8 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszanfriss) tejé nem változott, az 1,5 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszanfriss) tej (-1 százalék), a trappista sajt (-2 százalék), a 12 százalék zsírtartalmú tejföl (-3 százalék) fogyasztói ára mérséklődött ugyanebben az összehasonlításban.

agrotrend.hu/AKI  

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook