Élelmiszergazdaság

Társadalmi egyeztetésre bocsátották az új módosításokat

Társadalmi egyeztetésre bocsátották a Magyar Élelmiszerkönyv húskészítményekről és egyes előkészített húsokról szóló előírás módosításáról szóló miniszteri rendelet tervezetét.

Az AM rendelet tervezetének célja, hogy a fogyasztók a húskészítmények és az előkészített húsok minőségére vonatkozóan megfelelő tájékoztatást kapjanak. A módosítás a hatályos rendelkezések átfogó felülvizsgálatán alapul, emellett új fogalomként megjelenik benne a fehérjeminőségi érték. A húskészítmények előállítása és jelölése kapcsán számos rendelkezésre vonatkozóan merült fel pontosítási igény. Az egyes termékekre és termékcsoportokra vonatkozó módosítások részben technikai jellegűek, részben növelik a szabályozott húskészítmények minőségét.

Étel, Kolbász, Forró, Piac, Zöldségek

forrás: pixabay

A tervezetben foglalt módosítások kitérnek az alábbi megfogalmazásokra:

  • a hagyományosan minőségi húskészítményeket jelölő termék-megnevezésekre,
  • nemzetközi szinten is élenjárva válik a jogi szabályozás részévé a fehérjeminőségi érték fogalma, amely azt mutatja meg, hogy az élelmiszerben lévő fehérjék milyen arányban hasznosulnak az emberi szervezetben. Több termék esetében kiegészülnek a minőségi követelmények a fehérjeminőségi érték alsó határtértékével.
  • a kolbászok és szalámik érése és száradása nem áll le a gyártási folyamat végén, néhány fizikai és kémiai tulajdonság a termék elfogyasztásáig változik. Figyelemmel erre, a víz-, fehérje- és zsírtartalmi határértéket nem abszolút értékben, hanem hányadosként kell meghatározni.
  • mind a hagyományos, szárításos érleléssel, mind az érlelés-szabályozóval készült kolbászok esetében szabályozott kategóriává válik a „félszáraz” és a „száraz” termék,
  • a szalámik jelölésénél kikerül a szabályozásból a félreérthető „penészes” és „penészmentes” kifejezés, a nemespenész-bevonatra egyedül a „nemespenészes” kifejezés utal. Ez alkalmazható lesz a szalámik mellett a kolbászokra is.
  • pontosabb meghatározást kap a téliszalámi az összetételére és az érzékszervi tulajdonságaira vonatkozó követelmények tekintetében, így egyértelművé válik, hogy ezzel a tradicionális elnevezéssel kizárólag a hagyományos csemege ízesítésű termék jelölhető.
  • húskészítmények hústartalmának kiszámítási módját korábban csak útmutató tartalmazta. A célzott mintavételek alapján kibővített adatbázis segítségével pontosabbá vált a hústartalom meghatározása, és annak módját a rendelet állapítja meg.

A társadalmi egyeztetés részleteiről ide kattintva tájékozódhat.

Az észrevételeket 2025. június 03-ig lehet megküldeni a tarsadalmiegyeztetes@am.gov.hu  e-mail címre. Kérjük, hogy véleményét ossza meg velük is az elelmiszeripar2@nak.hu e-mail címre küldve. Köszönjük szépen!

 

Agrotrend.hu/ NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés