Élelmiszergazdaság

Piac

Száz éve kezdődött és ma is folyamatosan fejlődik az iparszerű baromfi-feldolgozás Szentesen

Jubileumi esztendő az idei a Csongrád-Csanád vármegyei Szentesen. Száz éve kezdődött el az alföldi városban az iparszerű baromfi-feldolgozás, köszönhetően az 1922-ben, tevékenységét száz fővel megkezdő baromfifeldolgozó üzemnek, amely gyorsan kinőtte magát és már a két világháború között az egyik legjelentősebb, a magyar, illetve az európai piacot friss, minőségi áruval ellátó vállalkozássá vált.

Ennek a kerek évfordulónak és az elért sikerek megünneplésére gyűltek össze szeptember 23-án, Szentesen, a Hungerit Zrt. és a város vezetésének meghívására a baromfitermékek előállításában, azok vásárlókhoz való eljuttatásában kulcsszerepet játszó beszállítók, kereskedelmi és szolgáltató partnerek, illetve a szakhatóságok képviselői, akikkel közösen az évtizedek során Szentes az egyik központjává vált a magyarországi baromfi-feldolgozásnak.


Fotó: Hungerit Zrt.

„Az elmúlt száz évben nagy változások zajlottak le a baromfitenyésztésben és a szentesi iparszerű baromfi-feldolgozásban egyaránt. A történelmi viharok átalakulásokat, tulajdonosváltásokat hoztak, de a baromfi-feldolgozás mindezek ellenére fennmaradt Szentesen és ma a Hungerit Zrt. tekinthető a tevékenység helyi örökösének”

– mondta Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója a szeptember 23-ai centenáriumi ünnepségen és külön köszönetét fejezte ki az elmúlt évtizedekért Szentes minden polgárának, a város vezetésének, valamint a vállalat dolgozóinak és partnereinek.

Beszédében Volosinovszki János kitért arra, hogy a szentesi szakemberek híresek arról, hogy bátran alkalmaznak a hazai versenytársak által még nem használt megoldásokat. Ezek között kiemelendő, hogy Magyarországon Szentesen készítettek először iparszerűen baromfivirslit és szintén itt gyártottak elsőként készre sütött, panírozott baromfitermékeket 1990-ben. Az újításokra, a termékfejlesztésre, a modernizálásra ma is kiemelt figyelmet fordít a vállalat, és Valdor márkanév alatt folyamatosan jelennek meg új, a fogyasztói igényeket kiszolgáló, magas minőségű baromfihús-készítményekkel a piacon.

Hozzátette, hogy az elmúlt bő egy évben jelentős kapacitásbővítéseket hajtottak végre a Hungeritnél. Az új panírüzem tavaly októberi beindításával évi 11.000 tonnára sikerült növelniük az előállított termékmennyiséget, és ezzel a legnagyobb hazai gyártókká léptek elő ebben a szegmensben.

Hasonló volumenbővítést értek el a szentesi kacsasütő beruházás megvalósításával, melynek köszönhetően megnövelhették a kínálatukat, és a vállalat eddigi 2 millió darabos kacsasütő teljesítményét további 1 millióval emelték. A Hungerit kacsavágó kapacitása jelenleg az egyik legnagyobb egész Európában és a csirkefeldolgozásban is élen járnak, amit az elmúlt időszakban a munkafolyamatok piaci igényekre hangolt átalakításával tettek még hatékonyabbá.  Ezzel kiemelkedő mennyiségben, éves szinten már 20 millió csirke feldolgozását végzik el az üzemben, ahonnan a cég jelenleg több mint 20 országba szállítja a kiváló minősítéssel rendelkező termékeit. Ezek közül a legfontosabbak az angol, a német, a román, az osztrák és cseh piacok.

A vállalat továbbra is a fejlődésre, a fejlesztésekre koncentrál, és már előkészítés alatt állnak a soron következő beruházásai. Mind a csirke-, mind a kacsaágazatukban terveznek telepátalakításokat és -fejlesztéseket, valamint telepvásárlásokat, míg a következő időszak legjelentősebb beruházása egy új csirkevágóhíd létrehozása lesz. A tervezés előrehaladott állapotban van és a jelenlegi elképzelések szerint jövőre elindulhatnak a kivitelezési munkálatok. Az új üzem a tervek szerint 2025-től éves szinten 40 millió csirke vágására lesz képes, a legmodernebb technológiai megoldások alkalmazása mellett.

Ezen felül Volosinovszki János fontosnak tartotta elmondani, hogy az alapanyag és a megfelelő technológia igazából semmit sem ér felkészült, lelkes kollégák nélkül, akik napi szinten működtetik az üzemet. Ma közel 2000 dolgozóval folyik a termelés, akiknek a munkáját mind anyagi, mind erkölcsi szempontból igyekeznek elismerni.

A stabil, megbízható munkahely biztosításával, a munkakörülmények folyamatos javításával, a bérek jelentős emelésével és a kiegészítő juttatások mind szélesebb körének alkalmazásával járultak hozzá az elmúlt időszakban a dolgozók elégedettségének növeléséhez. Legutóbb a lakossági rezsinövekedést kompenzálták a rendkívüli kiegészítő juttatás kifizetésével.  

A 100. évforduló kapcsán dolgozóira is külön gondolt a cég: kifejezetten nekik szánt, őket középpontba állító ünnepi programra készülnek, mert nélkülük a szentesi baromfi-feldolgozás akárcsak régen, most is elképzelhetetlen lenne. A vásárlók a centenáriumot kísérő promóciók révén kapcsolódhatnak be a 100 éves évforduló megünneplésébe, amelynek alkalmából valamennyi, a Hungerit által gyártott Valdor termék is jubileumi csomagolást kap.

Az ünnepségen a Hungerit Zrt. emlékplakettel és oklevéllel köszönte meg baromfitenyésztő partnereinek, hogy tevékenységükkel hozzájárultak a szentesi iparszerű baromfi-feldolgozás sikereihez, míg Szabó Zoltán, Szentes város polgármestere átadta a Hungerit Zrt. vezérigazgatójának azt az oklevelet, mely tanúsítja, hogy a szentesi iparszerű baromfi-feldolgozás felvételre került a Szentesi Települési Értéktárba.  

agrotrend.hu / Hungerit Zrt.

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szakmai partner
Nyakas Farm
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés